Πώς η ΝΔ παραπλάνησε προεκλογικά τους ελεύθερους επαγγελματίες… για να αποσπάσει την ψήφο τους!

Φορολογική παγίδα σε πάνω από 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες στήνει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως αποτυπώθηκε και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για την εξειδίκευση των αλλαγών στη φορολογία.

Με βάση τα όσα ειπώθηκαν από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, καθιερώνεται ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες ίσο με τον κατώτατο μισθό ή στο ύψος των 10.920 ευρώ ετησίως.

Το ποσό αυτό προσαυξάνεται τόσο

στην πάροδο των ετών λειτουργίας της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ήτοι ανά τριετία συν 10% με εξαίρεση τα τρία πρώτα χρόνια και έως τρεις τριετίες, αλλά και σε συνάρτηση με τις αμοιβές του προσωπικού που απασχολούν όπως επίσης και με τον μέσο όρο τζίρο του ΚΑΔ του κλάδου της προηγούμενης χρονιάς.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης, θα είναι αύξηση φορολογικών επιβαρύνσεων κατά 1.444 ευρώ σε μέσο όρο για 473.000 φορολογούμενους, για 124.000 ΑΦΜ δεν θα υπάρξει η παραμικρή μεταβολή ενώ για 138.000 φορολογούμενους ελεύθερους επαγγελματίες θα υπάρξει μέση μείωση φόρου κατά 560 ευρώ.

Ειδικά για το νέο σύστημα φορολόγησης των επαγγελματιών ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι κανένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν μπορεί να φορολογείται με κατώτατο εισόδημα από το εισόδημα του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Το τεκμήριο θα είναι μαχητό όπως και τα τεκμήρια διαβίωσης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός:

Το ύψος του τεκμηρίου ανέρχεται σε 10.920 ευρώ και μπορεί να περιορίζεται για τις ατομικές επιχειρήσεις με λίγα έτη λειτουργίας.

Αντίθετα το ύψος του τεκμηρίου μπορεί να αυξάνεται για ατομικές επιχειρήσεις που έχουν περισσότερα έτη λειτουργίας και περισσότερους εργαζόμενους και περισσότερους τζίρους από το μέσο όρο του κλάδου.

Το τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ μειώνεται αμέσως από το 2024 κατά 50% για όσους είναι πάνω από το τεκμήριο και κατά 25% για όσους είναι κάτω από το τεκμήριο για να «δώσουμε το κίνητρο να δηλώσουν και αυτοί υψηλότερα εισοδήματα».

Για να θυμηθούμε όμως τι έλεγαν προεκλογικά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και άλλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με την “κρυφή ατζέντα” που υποτίθεται ότι είχε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών, σε μια προσπάθεια εκφοβισμού των ψηφοφόρων.

Με πληροφορίες από avgi.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα