Πορτογάλος ΥΠΟΙΚ: Ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε κοινωνικά μέτρα που δεν είχαν ληφθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις

«Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε καλή δουλειά υιοθετώντας κάποια κοινωνικά μέτρα που δεν είχαν ληφθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε παραμένει στην εξουσία και η Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα? Αλλά για να αναγνωριστεί ως μια αξιόπιστη κυβέρνηση χρειάζεται χρόνος και το έργο της είναι ακόμη πιο περίπλοκο» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών
της Πορτογαλίας Μουρίνιο Φέλιξ σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα του Mediapart...

«Η Ελλάδα υπέφερε από το γεγονός ότι ήταν το αντικείμενο του πρώτου προγράμματος προσαρμογής της τρόικας, ενώ κανένας από τους τρεις αυτούς θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΔΝΤ) δεν ήταν έτοιμος να υιοθετήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα στο εσωτερικό της νομισματικής ένωσης. Εκείνη την εποχή δεν ήμουν στην κυβέρνηση, εργαζόμουν στην Εθνική Τράπεζα της Πορτογαλίας. Αυτό που μπορούσα να αντιληφθώ από τις συζητήσεις ήταν ότι προσπαθούσαμε να το υποτιμήσουμε μέσα σε μια νομισματική ένωση και ότι το είδαμε μόνο μέσω περικοπών στους μισθούς. Όμως, η πολιτική αυτή έχει οδηγήσει στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία, στην πτώση της εγχώριας κατανάλωσης, που προκαλεί κατάργηση θέσεων εργασίας, και η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε μείωση των φορολογικών εσόδων? Αυτό δημιούργησε έναν φαύλο κύκλο».

«Δεξί χέρι» του Μάριο Σεντένο ,του τέως υπουργού Οικονομικών στη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας, ο οποίος ανέλαβε αρχές Δεκεμβρίου, την προεδρία του Eurogroup, ο κ. Φέλιξ τονίζει ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που διαφέρουν μεταξύ της Πορτογαλίας και της Ελλάδας. «Το σημείο εκκίνησης είναι πολύ διαφορετικό. Η Ελλάδα είναι μια πολύ κλειστή οικονομία, ενώ το ΑΕΠ της Πορτογαλίας όταν μπήκε στην κρίση αποτελούσε σχεδόν το 40% των εσόδων από τις εξαγωγές. Στην Ελλάδα ήταν το 20%. Κατά τη διάρκεια της περιόδου προσαρμογής, συνεχίσαμε να επωφελούμαστε από ισχυρές εξαγωγές.
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πορτογάλος ΥΠΟΙΚ, ΣΥΡΙΖΑ,portogalos ypoik, syriza