Πέτρος Δούκας: Εργασία για ανέργους χωρίς αμοιβή

Ένα ελληνικό "New Deal" για την αντιμετώπιση της κρίσης προτείνει ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας, μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας.
Σε άρθρο του με τίτλο "Get Greece Back to Work. 90+ Προτάσεις για ένα Ελληνικό New Deal II, προτείνει πρόγραμμα εργασίας για όλους τους ανέργους, σε όποιο πόστο κληθούν από την Πολιτεία...
Όπως γράφει ο κ. Δούκας όλοι οι άνεργοι θα πρέπει να κληθούν να δουλέψουν όπου τους χρειάζεται η Πολιτεία, ωστόσο δεν ξεκαθαρίζει πώς θα πληρωθούν αυτοί οι άνθρωποι, καθώς κάνει λόγο
για ένα "επιμίσθιο".

"Γιατί λέω χωρίς επιπλέον κόστος (για τους εργοδότες). Το Δημόσιο, εκτός από το επίδομα ανεργίας θα πληρώνει και ειδικό επιμίσθιο, ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες". Γιατί οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι καταχρεωμένες και δεν μπορούν να πληρώσουν! Απ´την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό οι άνεργοι με την εθελοντική εργασία να ξετριφτούν, να μπούνε σε κάποια δράση, έστω και ταπεινή. Να έρθουν σε επαφή με τους αυριανούς εργοδότες" αναφέρει ο κ. Δούκας και συνεχίζει:

"Από το να μαζεύουν ελιές (χιλιάδες τόνοι παραμένουν αμάζευτες), ή άλλα αγροτικά προϊόντα, να καθαρίσουν τις παραλίες ή δρόμους, να φυτέψουν δένδρα, να κάνουν βοηθητικές εργασίες σε τεχνικά έργα, σε μαγαζιά, συνεργεία, επιχειρήσεις, ανάλογα με την ηλικία, τις δεξιότητες, την έφεση και την όρεξη του καθενός. Ταυτόχρονα, να ζητηθεί από τις επιχειρήσεις αν θα τους ενδιέφεραν κάποιοι εργάτες, ή υπάλληλοι για τρεις μήνες χωρίς επιβάρυνση (για τις επιχειρήσεις, κλπ).

Ο κ. Δούκας προτείνει ακόμα και οι τελειόφοιτοι του Γυμνασίου και οι πρωτοετείς και δευτεροετείς των ΑΕΙ, κλπ., να εργάζονται το καλοκαίρι πέντε βδομάδες σε αντίστοιχες εργασίες για να αποκτήσουν κάποια στοιχειώδη εργασιακή εμπειρία.
Keywords
Τυχαία Θέματα