Παραχώρηση γλώσσας και υπηκόοτητας σε όσους συμμετάσχουν για το δημοψήφισμα του Σκοπιανού δίνει ο Ζάεφ

Εν αναμονή της ΔΕΘ και με το πολιτικό θερμόμετρο να βράζει, θα βρε θεί ο Αλέξης Τσίπρας στη συμπρωτεύουσα ενώ το Σκοπιανό του ασκεί μεγάλες πιέσεις.

«Αλλού βαράνε τύμπανα, αλλού χορεύει η νύφη», λέει η παροιμία. Στην Ελλάδα η αποκάλυψη των WikiLeaks
έχει δυσχεράνει το έργο της κυβέρνησης να πείσει την κοινή γνώμη για την επιτυχία της συμφωνίας των Πρεσπών...

Στα Σκόπια, αντιθέτως, έχει λειτουργήσει ως από μηχανής θεός για τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος και την επικαλείται, ώστε να πιέσει την αντιπολίτευση του VMRO και να εξασφαλίσει την επιτυχή έκβαση του δημοψηφίσματος. Διόλου τυχαίο να αναλογιστεί κανείς ότι επιβεβαιώνει την αίσθηση που επικρατούσε εξαρχής: ότι δώσαμε πολλά, χωρίς αντίστοιχο αντάλλαγμα.

Αν και ο Νίκος Κοτζιάς αποτάσσει σε κάθε ευκαιρία τον Νίκολα Γκρουέφσκι, μοιάζει να δίνει σάρκα και οστά στο δικό του δημιούργημα. Για του λόγου το αληθές, τα Σκόπια είχαν συμφωνήσει να δεχθούν επί ηγεσίας του το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» από το 2008, ζητώντας, εκτός των άλλων, επιτακτικά και την επίσημη αναγνώριση της μακεδονικής ταυτότητας (ιθαγένειας και γλώσσας). Όπερ και εγένετο.

Με τούτα και με κείνα, ο Ζόραν Ζάεφ καλεί τους πολίτες της χώρας να πουν «ναι» στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, ενώ με πανηγυρισμούς υποδέχθηκε το περίφημο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια, το οποίο διέρρευσε μέσω WikiLeaks.

«Πιστεύω πως τα στοιχεία (σσ. του αμερικανικού τηλεγραφήματος) είναι ένας ακόμη λόγος να σταθούμε ενωμένοι και να διασφαλίσουμε το μέλλον των Σκοπίων», τόνισε, εκφράζοντας επίσης την ικανοποίηση για το γεγονός ότι στις Πρέσπες επιβεβαιώθηκε η «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα.

Ενόψει δημοψηφίσματος, μάλιστα, ο σκοπιανός πρωθυπουργός μοιάζει να έχει χάσει και το τακτ του, φέρνοντας με τις δηλώσεις του σε δύσκολη θέση την ελληνική κυβέρνηση. Σε νέες δηλώσεις μίλησε και πάλι για μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. «Η μακεδονική γλώσσα θα είναι πάντοτε μακεδονική και η μακεδονική ταυτότητα θα είναι διαπαντός μακεδονική», είπε, σύμφωνα με σκοπιανά μέσα ενημέρωσης. Αυτό δεν πτοεί τους διεθνείς συμμάχους του Ζόραν Ζάεφ, οι οποίοι και σπεύδουν προς ενίσχυση λίγο πριν τις κάλπες.

Η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία φτάνει στα Σκόπια το Σάββατο, δεν θα είναι μόνη της. Θα συνοδεύεται από τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπαστιάν Κουρτζ. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ θα βρεθεί στα Σκόπια για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες. Πάντως την ίδια ώρα, αντιδρούν και οι εγχώριοι πολιτικοί αντίπαλοι του σκοπιανού πρωθυπουργού με ένα ραπ τραγούδι που καλεί σε μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος. Εκεί απεικονίζεται ένας νεαρός με σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας στους ώμους του να κρατά όπλο και μαχαίρι, δηλώνοντας πίστη στο προαύλιο μιας εκκλησίας.

Και όλα αυτά ενώ εδώ, μία ανάσα πριν ο Αλέξης Τσίπρας βρεθεί στη ΔΕΘ, το πολιτικό θερμόμετρο συνεχίζει να ανεβαίνει εξαιτίας του Σκοπιανού.

Ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος υποστήριξε πως «θέλησαν να εμφανίσουν ως τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις». «Η μνήμη της Νέας Δημοκρατίας είναι, για μικροπολιτικούς λόγους, κοντή» ανταπάντησε ο υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι με αυτή την ανακοίνωση η ΝΔ επιβραβεύει «την παράσταση του κ. Γκρουέφσκι». Αυτό, στο οποίο εστιάζεται τώρα το ενδιαφέρον είναι το πώς θα χειριστούν το θέμα της ΠΓΔΜ τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 83ης ΔΕΘ.
Keywords
Τυχαία Θέματα