Πανικός στο σύστημα

Αιφνιδιάστηκε το κυβερνητικό στρατόπεδο (και το μιντιακό του σύστημα) από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Public Issue που δημοσίευσε η «Εφ.Συν.» το περασμένο Σάββατο (27/9/14) και σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει αλματωδώς προς την αυτοδυναμία και ήδη στην εκτίμηση ψήφου φαίνεται να έχει πάρει μια διαφορά 11 ποσοστιαίων μονάδων από τη Ν.Δ. (36% ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι 25%
της Ν.Δ.)
και στην παράσταση νίκης να προηγείται με 40 μονάδες (64% των πολιτών πιστεύουν ότι τις επόμενες εκλογές θα τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, έναντι μόνο του 24% όσων πιστεύουν ότι θα τις κερδίσει η Δεξιά του κ. Σαμαρά).

Ηταν λογικό να σημάνει συναγερμός στα επιτελεία του Μαξίμου, της Συγγρού και στα υψηλά κλιμάκια των δημοσιογραφικών ομίλων. Την «αποδόμηση» των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης ανέλαβε πρώτη απ’ όλους τους κυβερνητικούς παράγοντες η καθ’ ύλην αρμόδια Σοφία Βούλτεψη. Στα ραδιόφωνα όλο το πρωινό χθες ισχυριζόταν τα εξής: «Αμφισβητώ πλήρως τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση. Δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση η διαφορά που δίνει. Τα γκάλοπ ασκούν και ένα είδος προπαγάνδας. Οταν εμφανίζεις μια τόσο μεγάλη διαφορά, ο κόσμος που δεν μπορεί να γνωρίζει λεπτομέρειες, μπορεί να επηρεαστεί. Πρόκειται για απόπειρα προπαγανδιστικής επιβολής».

Την ίδια προσέγγιση είχε κι ο Γιώργος Παπαχρήστος στη… χιουμοριστική στήλη του στα «ΝΕΑ», όπου ειρωνικά και απαξιωτικά σημειώνει ότι «ξεφυτρώνουν από το πουθενά γεγονότα που μας κάνουν να χαμογελάμε [...] και αναφέρομαι στην πρόσφατη δημοσκόπηση που ανακοίνωσε εταιρεία δημοσκοπήσεων ονόματι Public Issue, ανήκουσα σε δημοσκόπο ονόματι Μαυρή». Κι επειδή προφανώς δεν του αρέσει το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης (άλλωστε η «γραμμή» του ΔΟΛ, όπως την καταθέτει στο χθεσινό κύριο άρθρο της η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», είναι να μη γίνουν με τίποτα εκλογές), συνεχίζει επιτιθέμενος προσωπικά και αφ’ υψηλού στον Γιάννη Μαυρή: «Ο τυπάκος, ο δημοσκόπος, πονηρά σκεπτόμενος το χαρακτηρίζει αυτό “εκτίμηση εκλογικής επιρροής” – ήτοι, πιάσ’ τ’ αυγό και κούρεφ’ το» και ότι «τόσο η συγκεκριμένη εταιρεία, η Public Isuue, όσο και ο δημοσκόπος της έχουν βεβαρημένο παρελθόν…»

Προφανώς πουθενά αλλού στο φύλλο των «ΝΕΩΝ» δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο τι επιτέλους λέει αυτή η δημοσκόπηση. Την τακτική της απόλυτης σιωπής, της απόκρυψης της δημοσκόπησης για να έχουν… ήσυχο το κεφάλι τους ακολουθούν και τα άλλα φιλοκυβερνητικά φύλλα, «Ελεύθερος Τύπος» και «Εθνος». Η «Δημοκρατία», ωστόσο, που πιέζει καθημερινά τον πρωθυπουργό να διώξει κακήν κακώς τον Β. Βενιζέλο και τους ΠΑΣΟΚους από την κυβέρνηση και να πάει σε «σκληρό ροκ» και εκλογές, παρουσιάζει όλα τα στοιχεία της δημοσκόπησης και του δημοσιεύματος της «Εφ.Συν.» και μάλιστα υπογραμμίζει σε σχόλιο, σε περίοπτη θέση, το εξής μήνυμα στον Αντ. Σαμαρά: «Λοιπόν, για να μην κοροϊδευόμαστε, τα πράγματα (δυστυχώς) είναι άσχημα για την παράταξη που ίδρυσε ο Εθνάρχης! Η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε προχθές δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με 36% και 11 μονάδες διαφορά στην πρόθεση ψήφου (με 40% στην παράσταση νίκης!). Κάποιοι, με τις αλλεπάλληλες γκάφες τους -και τις γελοιότητες που διαπράττουν- τα δίνουν όλα για να κάνουν τον Τσίπρα πρωθυπουργό!»
Keywords
Τυχαία Θέματα