Ωράριο μαγαζιών στη μουσική - Αλησμόνητες εποχές Παπαθεμελή (video)

Με αφορμή την αλλαγή του ωραρίου για τη μουσική στα καταστήματα του Κολωνακίου, ως προς το μέχρι πότε θα ακούγεται μελωδία, θυμόμαστε τον παρεμφερή νόμο Παπαθεμελή.

Ας πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή:

Αφού προηγήθηκε η αφαίρεση των παράνομων τραπεζοκαθισμάτων, ήρθε και ο περιορισμός του ωραρίου μετάδοσης μουσικής....
Τις καθημερινές θα είναι έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα και μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυχτα τις Παρασκευές, τα Σάββατα και τις παραμονές αργιών, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση.

Το μέτρο επιβολής ωραρίου στη μουσική αφορά σε συγκεκριμένους
δρόμους του Κολωνακίου όπου παρατηρείται κοσμοσυρροή, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να διαμαρτύρονται για τον θόρυβο από τα ντεσιμπέλ αλλά και την κατάληψη των θέσεων στάθμευσης από τους παρκαδόρους των διαφόρων καταστημάτων.

Συγκεκριμένα, οι απαγορεύσεις αφορούν στις οδούς Ιπποκράτους, από το ύψος της οδού Σκουφά, Σκουφά με Ομήρου, Ακαδημίας, Βασιλίσσης Σοφίας, Μαρασλή, Αριστίππου, Κλεομένους, Ηλ. Ρογκάκου, Χερσώνος, Οκταβίου Μερλιέ και Ιπποκράτους.

Αναμφίβολα η μνήμη πάει πίσω στη δεκαετία του 90 και το τι γινόταν με τον περιβόητο "νόμο Παπαθεμελή".

Τι έλεγε ο νόμος - Οι σφοδρές αντιδράσεις που δημιούργησε
Ο εν λόγω νόμος είχε σκοπό να περιορίσει την ηχορύπανση στον αστικό χώρο τις καθημερινές ημέρες αλλά και την εγκληματικότητα, καθώς ο τότε υπουργός θεωρούσε πως με αυτή την κίνηση θα χτυπούσε τα συμφέροντα της νύχτας. Έτσι, υποχρέωνε τα μαγαζιά να κλείνουν στις δύο μετά τα μεσάνυχτα.

Ο νόμος πέρασε στη Βουλή και τους ελέγχους ανέλαβε η αστυνομία, συνοδευόμενη και από στελέχη του υγειονομικού.

Υπήρξε τιμωρία για όσους δεν συμμορφώνονταν. Σιγά σιγά άρχισαν οι πρώτες αντιδράσεις.

Ο Παπαθεμελής όμως ήταν αμετακίνητος, έχοντας άλλωστε ακι την υποστήριξη των ψηφοφόρων του αλλά και ευρύτερου κομματιού της κοινωνίας, κυρίως πιστών χριστιανών ορθόδοξων, καθώς ο ίδιος ήταν πάντα κονντά στην Εκκλησία.

Όμως, λίγες ημέρες μετά την εφαρμογή του νόμου, οι ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων και υπάλλξλοί τους αντέδρασαν. Με τα οχήματά τους πήγαν στο Σύνταγμα, έκλεισαν τον δρόμο, έστησαν ηχεία και διασκέδασαν μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη.

Αυτό ήταν. Το νέο διαδόθηκε άμεσα και ξεκίνησε μία ιδιότυπη αντίδραση με πολίτες να πηγαίνουν στο Σύνταγμα και να διασκεδάζουν.

Δημιουργήθηκαν και μικροεντάσεις με οδηγούς κα κάποια έκτροπα. Την ίδια στιγμή κάποια νυχτερινά μαγαζιά έστησαν μία άλλη επιχείρηση. Έβαζχαν "κλειστόν" απέξω αλλά μέσα το γλέντι συνεχιζόταν. Μάλιστα, υπήρχαν και τσιλιαδόροι που ειδοποιούσαν σε περίπτωση αστυνομικής εφόδου. Τότε σταμάταγε η μουσική και οι μουσικοί απλώς κάθονταν στα τραπέζια ως πελάτες, ενώ άλλοι έβγαζαν φαγητά τα οποία σερβίριζαν.

Παπαθεμελή, Παπαθεμελή, απόψε ένας ναύτης στο κορμί μου αμελεί
Την ίδια εποχή γίνεται σλόγκαν και περίπου αντιστασιακό τραγούδι μία δημιουργία του Λάκη Λαζόπουλου που διακωμωδούσε την απόφαση Παπαθεμελή. Σε πλείστες περιστάσεις όταν ακουγόταν αυτό το άσμα, σήμαινε το τέλος της διασκέδασης. Το είχε τραγουδήσει Λαζόπουλος σε ένα επεισόδιο των γνωστών «Δέκα Μικρών Μήτσων» και έκτοτε παιζόταν παντού.
Keywords
Τυχαία Θέματα