Ο…μοχλός του διακόπτη

Του Θανάση Νικολαΐδη

ΓΙΑ τους ΔΕΗτζήδες της ΔΕΗ θαμιλήσουμε, θα δούμε και θα θυμηθούμε. Τον αθηναίο φίλο που καμάρωνε για τηθέρμανση (με λάμπες) των λουλουδιών του, στο μπαλκόνι, με τζάμπα ρεύμα; Της ΔΕΗήταν ο άνθρωπος, εκεί δούλευε και πρόκοψε κι είναι η σύνταξη του παχυλή.Δημόσιο αγαθό η ηλεκτρική ενέργεια και τη μοίραζαν κατά βούληση, προτίμηση καιγια κίνητρο, αντί αύξησης, μετρητών και επιδομάτων.ΚΙ έγινε της ΔΕΗ
το μονοπώλιοχώρος βολέματος και απορρόφησης αδιόριστων (και) με σημείωμα του υπουργού, είτετο μπιλιετάκι του βουλευτή. Με τον εργαζόμενο να «μετράει το.... ρεύμα» από σπίτισε σπίτι, τον εναερίτη να «εκπαιδεύεται» κοιτώντας τον κρεμασμένο σε στύλουςκαι καλώδια κι ύστερα…Με «ολίγον μέσον» να τρυπώνει σε γραφείο. Γραφιάς στη ζωήτου, μέχρι τελικής πτώσεως. Με ένα χαρτί στο χέρι, με τα «οίκοθεν» παλιά και τα«σας γνωρίζουμε» σήμερα και τα επιδόματα βροχή. Για το ρεύμα, απαραίτητο όσοτα…μάτια σου, πολύτιμο όσο η περιουσία του…παγωτατζή με την περιουσία τουκρεμασμένη στους διακόπτες.
ΚΑΙ ποιοι κατεβάζουν τουςδιακόπτες τραβώντας τους μοχλούς; Τα παλικάρια που εκπροσωπούν χιλιάδεςεργαζομένων και «εργαζομένων» και διαθέτουν μοχλούς πίεσης. Για επιδόματα«τρελά» και δάνεια που τα διαχειρίζονται «διακομματικοί» της εκάστοτε παρέας,με τα προσωπικά προνόμια και τις διευκολύνσεις τους. Σε μιαν «ανταποδοτική»σχέση τους με κόμματα και πολιτικούς που έχει να κάνει με την «ιδεολογία»αμφοτέρων των πλευρών.ΚΑΙ, βέβαια, αν…απλώσεις τουςεργαζόμενους απ’ τα «κάτεργα» της Κοζάνης (λιγνιτική μονάδα με αρχέγονεςεγκαταστάσεις και μολυσμένη ατμόσφαιρα) μέχρι τα πολυτελή γραφεία τηςΔιοίκησης, θα δεις προκλητική την ανισότητα και ανάγλυφη την αδικία. Θα δειςδιευθυντάδες με τον οδηγό τους να εισπράττει περ. 130 χιλιάρικα το χρόνο. Θαδεις τον δικό τους μισθό και θα τρομάξεις, ωστόσο, δεν θα σου λύσουν την απορία«πού πάνε τα λεφτά» που τρέχεις αλαφιασμένος να (τους) ξοφλήσεις. ΣΥΝΕΛΑΒΕ σαν ιδέα το χαράτσιο κ. Βενιζέλος (κι άλλα έχει εμπνευστεί που αφήνουν κλέφτες πολιτικούς έξω απ’τη φυλακή), τη θεσμοθέτησε και η ΔΕΗ ξοπίσω μας. Για αυξήσεις στο ρεύμαυπέρ…βωμών, διορισμένων και «εργαζομένων». Με ένα χαρτί στο χέρι, παλιά με τομολύβι που έγινε κομπιούτερ και με τον φορολογούμενο στο ταμείο, ανήσυχο μη του…κατεβάσουντους διακόπτες.
Keywords
Τυχαία Θέματα