Ολα για τους πλούσιους...

O Ντόναλντ Τραμπ μάλλον πρέπει να θεωρεί από τώρα τον εαυτό του νικητή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του επόμενου Νοεμβρίου αφού στο...

σχέδιο του νέου προϋπολογισμού δεν διστάζει να επαναφέρει περικοπές κοινωνικών προγραμμάτων και άλλα αντιλαϊκά μέτρα που παλαιότερα είχαν απορριφθεί από το Κογκρέσο.

Στον νέο -ύψους 4,8 τρισ. δολαρίων- προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2020-21, που κοινοποιήθηκε χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος προτείνει μεταξύ άλλων περικοπές στα κουπόνια τροφίμων για τους φτωχούς,
περικοπές στις επιδοτήσεις στέγασης για τους φτωχούς και στα δάνεια των φοιτητών, περικοπές στα επιδόματα θέρμανσης των φτωχών αλλά και στη χρηματοδότηση των νομικών υπηρεσιών σε αυτούς, περικοπές των κονδυλίων για το Medicaid –το ομοσπονδιακό και πολιτειακό πρόγραμμα που βοηθά στις ιατρικές τους δαπάνες 70 εκατομμύρια φτωχούς και ανάπηρους Αμερικανούς (κατά 1 τρισ. δολάρια στην επόμενη δεκαετία).

Προτείνεται ακόμη δραματική μείωση της χρηματοδότησης των στρατιωτικών αποστολών των ΗΠΑ στο εξωτερικό προκειμένου να εξοικονομηθούν 567 δισ. δολάρια την επόμενη δεκαετία αλλά και μη στρατιωτικών ομοσπονδιακών οργανισμών, όπως αυτοί που εστιάζουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της καθαρής ενέργειας.

Συνολικά, σε βάθος δεκαετίας ο Τραμπ προτείνει περικοπές 4,4 τρισ. δολαρίων φιλοδοξώντας ότι έτσι θα καταφέρει να μειώσει το ομοσπονδιακό έλλειμμα από το 1,08 τρισ. δολάρια -που το έχει φέρει φέτος- στα 966 δισ. δολάρια το 2021 και στα 261 δισ. δολάρια ώς το 2030.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ο Τραμπ δεν νοιάζεται για τη μείωση του χρόνιου ελλείμματος που υποχρεώνει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ να δανείζεται 22 σεντς για κάθε δολάριο που δαπανά. Αλλωστε, στη δεκαετία που ξεκινά ο Τραμπ προσβλέπει σε επιβάρυνση των δημόσιων ταμείων με περισσότερα από 1,5 τρισ. δολάρια προκειμένου οι περικοπές φόρων του 2017 -που ευνόησαν τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους πλούσιους Αμερικανούς- να καταστούν μόνιμες.

Αντιλαϊκά μέτρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι παραπάνω περικοπές δαπανών στα κοινωνικά προγράμματα δεν κατάφεραν να περάσουν σε προηγούμενους προϋπολογισμούς της προεδρικής θητείας Τραμπ όταν οι Ρεπουμπλικανοί είχαν τον έλεγχο του Κογκρέσου. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα περάσουν και τώρα που οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Βουλή των Κοινοτήτων και είναι αυτοί που διαμορφώνουν την ατζέντα.

Ωστόσο, η κίνηση του Τραμπ να επαναφέρει αντιλαϊκά μέτρα που δεν ψηφίζονται με τίποτα, σε προεκλογική χρονιά, αν μη τι άλλο δείχνει την απίστευτη αλαζονεία του και βέβαια τη σιγουριά που νιώθει για την επανεκλογή του.

Και ο Τραμπ νιώθει σίγουρος ότι θα επανεκλεγεί φέτος όχι μόνο γιατί πιστεύει ότι είναι ο καλύτερος ή επειδή με τις αποφάσεις του «ξανάκανε την Αμερική Μεγάλη», αλλά κυρίως γιατί οι Δημοκρατικοί με όσα πράττουν εδώ και καιρό δείχνουν σαν να μη θέλουν την εξουσία. Και αυτό δεν το δείχνουν μόνο το πρόσφατο «φιάσκο της Αϊόβα» και η αποτυχημένη διαδικασία παραπομπής του προέδρου στο Κογκρέσο.

Φαίνεται κυρίως από τη στάση των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων που βρίσκονται πίσω από το κόμμα τους και που δεν δείχνουν διατεθειμένα να επιτρέψουν στον Μπέρνι Σάντερς -τον μοναδικό ίσως υποψήφιο που θα μπορούσε να εμπνεύσει το ευρύτερο εκλογικό σώμα και να νικήσει τον Τραμπ- να κατακτήσει το χρίσμα.

Ο τελευταίος προϋπολογισμός του Τραμπ -που έχει γραφεί σαν να μη χρειάζεται την έγκριση του Κογκρέσου- βασίζεται σε μια ιδιαίτερα αισιόδοξη εκτίμηση για ανάπτυξη 2,8% φέτος και 3% μακροπρόθεσμα. Βέβαια, η αμερικανική οικονομία έτρεξε πέρυσι μόλις με 2,1% ενώ το ΔΝΤ προβλέπει για φέτος ανάπτυξη 2% και για το 2021 μόνο 1,7%... Ψιλά γράμματα...

Πηγή: efsyn.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα