Οι πέντε δήμοι της Αττικής που χρωστούν πάνω από 20 εκατ. ευρώ στην ΕΥΔΑΠ!

Εκρηκτικές διαστάσεις προσλαμβάνουν πλέον οι οφειλές δημόσιων φορέων, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτών προς την ΕΥΔΑΠ, καθώς τα χρέη προς την εταιρεία ύδρευσης της Αττικής τους τελευταίους μήνες έχουν ξεπεράσει τα 220 εκατ.ευρώ.

Οι οφειλές προς τη ΔΕΚΟ πάντοτε αποτελούσαν πρόβλημα για τη λειτουργία της, καθώς πολλοί από τους…
μπαταχτσήδες
ήταν εταιρείες του Δημοσίου, υπουργεία, γενικές γραμματείες και άλλοι φορείς του ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει ξεφύγει, αναγκάζοντας τις εκάστοτε διοικήσεις της ΕΥΔΑΠ να κινηθούν νομικά για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της ίδιας και των μετόχων της.

Ας μη ξεχνάμε ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΔΑΠ από το 2014 μετέχει με ποσοστό 10% η επενδυτική εταιρεία Paulson & Co. Ο γνωστός αμερικάνος μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον, μάλιστα, είχε αντιταχθεί πέρυσι στην απόφαση του δ.σ. της ΕΥΔΑΠ να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, ορθώς όπως αποδείχθηκε αφού τα κεφάλαια που τοποθέτησε η ΔΕΚΟ… εξαϋλώθηκαν.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα οι συνολικές οφειλές Δημοσίου και Δήμων προς την ΕΥΔΑΠ έχουν ξεπεράσει τα 220 εκατ.ευρώ. Παρότι σε κάποιες περιπτώσεις οφειλέτες έχουν ενταχθεί σε καθεστώς διακανονισμού, συχνά η εξυπηρέτηση των οφειλών δεν συνεπής. Επίσης, αν και υπάρχουν δήμοι που πληρώνουν τα παλιά χρέη και είναι συνεπείς και στις τρέχουσες υποχρεώσεις, άλλοι πληρώνουν παλιά χρέη και «αμελούν» τα τρέχοντα.

Τα μεγαλύτερα χρέη έχουν οι δήμοι Μεγαρέων (6,9 εκατ.ευρώ), Σαλαμίνας (5,4 εκατ.ευρώ), Φυλής (4,5 εκατ.ευρώ), Μαραθώνος (3,8 εκατ.ευρώ) και Ωρωπού (2,7 εκατ.ευρώ), ορισμένοι από τους οποίους έχουν ενταχθεί σε καθεστώς διακανονισμού.

Εξίσου μεγάλες είναι οι οφειλές του ευρύτερου Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η εταιρεία πρακτικά έχει αναγνωρίσει ότι απλά δεν πρόκειται να τις εισπράξει. Το μεγαλύτερο ποσό, πάνω από 3 εκατ.ευρώ, χρωστάει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και ακολουθούν το Υπουργείο Υγείας και ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας με πάνω από 1,1 εκατ.ευρώ. Στους μεγάλους οφειλέτες περιλαμβάνονται επίσης το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Δικαιοσύνης, Παιδείας και Εσωτερικών.

Από το 1960!

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι πως στα κατάστιχα της ΕΥΔΑΠ υπάρχουν μεγάλα ποσά που παραμένουν ανείσπρακτα από τη δεκαετία του 1960. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται να έχει οφειλή 130 χιλιάδων ευρώ που χρονολογείται από το 1969….

Αλλά και αρκετοί ιδιώτες ή εταιρείες περιλαμβάνονται στις προβληματικές, από πλευρές είσπραξης, περιπτώσεις. Η πλέον χαρακτηριστική είναι ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος, με απλήρωτους λογαριασμούς που μαζί με τις προσαυξήσεις έχουν ξεπεράσει τα 3 εκατ.ευρώ. Μικρότερες οφειλές, πλην αρκετών χιλιάδων ευρώ, εμφανίζονται να έχουν Μαρίνες, ναυπηγεία, οικοδομικοί συνεταιρισμοί κ.α.

Και επενδύσεις

Πάντως, η ΕΥΔΑΠ, που συνεχίζει να διαθέτει υψηλή ρευστότητα και γεμάτα ταμεία, έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε επενδυτικό πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό της. Το 2017 το business plan προβλέπει επενδύσεις 75 εκατ. ευρώ και συνολικά 400 εκατ. ευρώ για τη διετία 2017-2018.

Τα έργα που θα υλοποιήσει η ΕΥΔΑΠ σχετίζονται με το δίκτυο αποχέτευσης, ύδρευσης και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών. Επίσης, έχει δρομολογήσει έργα για την υλοποίηση του δικτύου βιολογικού καθαρισμού που θα καλύπτει το σύνολο της Αττικής, τα οποία θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά, λόγω διάφορων παραγόντων, όπως το πολιτικό κόστος, είχαν καθυστερήσει σημαντικά.
Keywords
Τυχαία Θέματα