Οι μισθοί και τα «μπόνους» των νέων ευρωβουλευτών

Μια ζωή πλουσιοπάροχη όσο και δύσκολη περιμένει τους ευρωβουλευτές που τα επόμενα πέντε χρόνια θα πρέπει να μοιράσουν τη ζωή τους ανάμεσα στην πατρίδα τους, το Στρασβούργο, τις Βρυξέλλες και τα αεροδρόμια... Το ευρωκοινοβούλιο προβλέπει μικτό μηνιαίο μισθό 7.807,12 ευρώ, ωστόσο με τις κρατήσεις και τους φόρους, το ποσό μειώνεται στα 6.083,91 ευρώ.
Χτυπάνε κάρτα και παίρνουν «έξτρα»Εκτός του μισθού όμως ο κάθε ευρωβουλευτής εισπράττει και αποζημίωση λειτουργικών δαπανών, ύψους 4.200 ευρώ ανά μήνα για την κάλυψη
εξόδων όπως τηλεφωνικά τέλη και ηλεκτρονικές συσκευές, μίσθωση χώρων εργασίας και άλλα.Επίσης προβλέπεται η καταβολή 298 ευρώ για κάθε ημέρα που ο ευρωβουλευτής βρίσκεται στο ευρωκοινοβούλιο. Αυτό το ποσό δίνεται για την κάλυψη εξόδων διαβίωσης όπως η τροφή και η διαμονή στο Στρασβούργο. Κι επειδή οι ευρωβουλευτές, παρότι είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται και να εργάζονται στο Στρασβούργο 4 μέρες την εβδομάδα (Δευτέρα έως και Πέμπτη) μπορεί να κάνουν και «κοπάνα», για την είσπραξη της λεγόμενης «αποζημίωσης διαμονής» απαιτείται η υπογραφή του ίδιου του βουλευτή, κάτι σαν το χτύπημα της κάρτας στο χώρο εργασίας. Αν χρειαστεί η μετάβαση του ευρωβουλευτή για «υπηρεσιακούς λόγους» σε κάποια άλλη πόλη, προβλέπεται επιπλέον ημερήσια αποζημίωση ύψους 149 ευρώ.Όλα αυτά τα ποσά υπόκεινται σε μειώσεις εάν διαπιστωθεί ότι ο ευρωβουλευτής απουσιάζει από το ευρωκοινοβούλιο αδικαιολόγητα ή για μεγάλα διαστήματα.Διευκολύνσεις σε είδοςΠαρά τα μεγάλα ποσά λειτουργικών δαπανών, οι ευρωβουλευτές δεν πληρώνουν για τις μετακινήσεις τους. Τα εισιτήρια για τις πτήσεις ανάμεσα στο Στρασβούργο και την χώρα εκλογής τους είναι προπληρωμένα. Επίσης έχουν προ-πληρωθεί από τον προϋπολογισμό του Στρασβούργου και τα εισιτήρια για 24 ταξίδια τον χρόνο, εντός της χώρας εκλογής τους. Τέλος, ο κάθε ευρωβουλευτής μπορεί να χρεώνει το ευρωκοινοβούλιο με 19.000 ευρώ ανά μήνα, για απασχόληση προσωπικού στο γραφείο του. Το συγκεκριμένο ποσό δεν δίνεται στον ευρωβουλευτή, αλλά καταβάλλεται απ'ευθείας στους δικαιούχους από το ταμείο του κοινοβουλίου, εφόσον προσκομιστούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και οι βεβαιώσεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα