Οι «εκλεκτικές» σχέσεις Καλογρίτσα...


Ενα πλούσιο παρασκήνιο για τις «εκλεκτικές» σχέσεις του Χρήστου Καλογρίτσα με τους Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο... και την οικογένεια Μητσοτάκη αποκάλυψε στη χθεσινή, πολύωρη κατάθεσή του στο Ειδικό Δικαστήριο ο δημοσιογράφος και εκδότης Κώστας Βαξεβάνης.

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως δεν υπήρχε καμία εμπλοκή τού πρώην υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, στην έκδοση της εφημερίδας Documento
και αναφέρθηκε εκτενώς στις διαφωνίες που είχε με τον Καλογρίτσα καθώς ο τελευταίος «επιχειρούσε να κρύψει αποκαλύψεις που αφορούσαν Μητσοτάκη, Αβραμόπουλο, Στουρνάρα». Οι αποκαλύψεις για τα συγκεκριμένα πρόσωπα, τις οποίες ο Καλογρίτσας δεν ήθελε να προβάλλονται, ήταν -κατά τον μάρτυρα- και ο λόγος της ρήξης τού τότε διευθυντή (Βαξεβάνη) και του τότε εκδότη (Καλογρίτσα) του εντύπου.
Οπως αναφέρθηκε, ο Χρήστος Καλογρίτσας ζητούσε από τον Κώστα Βαξεβάνη να μη «γράφει» κατά των συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, ενώ, όπως αποκάλυψε, τον Ιανουάριο του 2017 ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας συνάντησε τον Καλογρίτσα στην Τράπεζα της Ελλάδος και παρουσία και άλλων προσώπων τού ζήτησε να κλείσει το Documento. Εκείνη την περίοδο τα δάνεια του επιχειρηματία παρέμεναν «ακάλυπτα» και ο κ. Στουρνάρας είχε ήδη καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά της Τράπεζας Αττικής για παράνομες δανειοδοτήσεις, μεταξύ των οποίων και της κατασκευαστικής Τοξότης Α.Ε. (σ.σ. του Χρ. Καλογρίτσα). «Επέμενε ότι “δεν έπρεπε να ακουμπήσεις τον Στουρνάρα, είναι καλό παιδί ο Γιάννης”. Κατάλαβα ότι όλο αυτό είχε να κάνει με τα δάνεια του Καλογρίτσα», σημείωσε ο μάρτυρας.
Ο Βαξεβάνης περιέγραψε τον Καλογρίτσα ως έναν επιχειρηματία που κόμπαζε για επαφές με πολιτικούς («τις περισσότερες δεν τις είχε»), που έκανε συχνές επικλήσεις στην Αριστερά και που ως ιδιοκτήτης της GPO μαζί με τον Τ. Θεοδωρικάκο τού άρεσε να εμφανίζει τον εαυτό του ότι κινεί τα νήματα. Αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός πως ο μάρτυρας δεν δέχθηκε καμία ερώτηση από τους συνηγόρους υπεράσπισης του Καλογρίτσα, Ανδρέα Λοβέρδο και Αγγελο Καραχάλιο, οι οποίοι μάλιστα δεν βρίσκονταν καν μέσα στη δικαστική αίθουσα στο μεγαλύτερο μέρος της κατάθεσής του.
Ο δημοσιογράφος σημείωσε ότι από την πρώτη μέρα η «εφημερίδα δέχτηκε πιέσεις» λόγω των αποκαλύψεων για το ψευδές «πόθεν έσχες» του Κυριάκου Μητσοτάκη, για το γεγονός ότι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι ήταν κάτοχος offshore εταιρείας σε «παραδείσια» νησιά, καθώς επίσης και για τη σχέση του κ. Στουρνάρα με την πολιτική και τις κυβερνήσεις, παρά το γεγονός ότι ήταν κεντρικός τραπεζίτης. «Υπήρξε ενόχληση ενός συστήματος μιντιακού και πολιτικού για την έκδοση της εφημερίδας και τις αποκαλύψεις που κάναμε», ανέφερε ο Κ. Βαξεβάνης.
Οπως υπογράμμισε, «η μεγάλη κόντρα με τον Καλογρίτσα έγινε παραμονές Χριστουγέννων του 2016, όταν η εφημερίδα κυκλοφόρησε με θέμα ο “Κήρυκας των δανείων”. Επρόκειτο για τις αποκαλύψεις της Βουλής αλλά και τις δικές μας ότι ο κ. Μητσοτάκης, παρότι δεν πλήρωνε τα δάνεια για την εφημερίδα “Κήρυκας Χανίων”, κανείς δεν κατήγγειλε το δάνειο ενώ μετά έκανε και ρύθμιση. Εκεί ήρθε μες στο ατελιέ ο Καλογρίτσας και μου είπε “τι είναι αυτά; Χτυπάς τον άνθρωπο”. Του είπα “αν θες, Χρήστο, να μη συνεχίσουμε, να το τελειώσουμε εδώ”».
Η τρίτη έντονη διαφωνία των πρώην συνεργατών προέκυψε τον Ιανουάριο του 2017 σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας για τον πρώην υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο και τα εμβόλια της Novartis, σε μια περίοδο που μόλις είχε ξεκινήσει η διερεύνηση του σκανδάλου. «Εκεί είχαμε μια πολύ έντονη λογομαχία. Μου είπε ότι επειδή είναι φίλος με τον Αβραμόπουλο δεν μπορούμε να συνεχίσουμε», κατέθεσε ο Βαξεβάνης.
«Λίγες μέρες μετά το δημοσίευμα για τον Αβραμόπουλο διαβάζω στον Βηματοδότη ότι ο Καλογρίτσας συναντήθηκε με τον Στουρνάρα στην ΤτΕ. Δηλαδή, ο ελεγχόμενος για βοσκοτόπια και τα δάνεια της Αττικής και μηνυόμενος από τον Στουρνάρα συναντήθηκε με τον διώκτη του. Μου μπήκαν ψύλλοι στα αυτιά και έμαθα ότι η συνάντηση είχε θέμα να κλείσει το Documento. Τον πήρα τηλέφωνο και του είπα “τι είναι αυτά που κάνεις;”. Του είπα ότι εγώ αποχωρώ από την εφημερίδα και θα ζητήσω αποζημίωση. Μου απάντησε ότι εκείνος θα φύγει, ότι δεν χρειάζεται να πάμε στα δικαστήρια και θα μου αφήσει ως αποζημίωση τα έπιπλα, τα γραφεία κ.λπ. κι εκείνος θα εισέπραττε τη διαφήμιση. Υπογράψαμε ιδιωτικό συμφωνητικό. Από τότε αρχίζει η φιλολογία των 3 εκατομμυρίων. Τώρα ο κ. Καλογρίτσας μια χαρά τα έχει βρει με την κυβέρνηση και εξυπηρετεί το αφήγημά της». Απαντώντας σε ερώτημα για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, ο μάρτυρας είπε πως είχε στοιχεία αντικειμενικότητας και πως δεν παρενέβη σε αυτόν ο Ν. Παππάς.
Τη βούληση του τελευταίου να μην προσέλθει για να απολογηθεί στο Ειδικό Δικαστήριο επανέλαβαν οι συνήγοροί του κατά την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης. Εξάλλου, αυτό το είχε δηλώσει και ο ίδιος την πρώτη μέρα της δίκης, κάνοντας λόγο για πολιτική δίωξη. Χθες, ο συνήγορος υπεράσπισής του Γιάννης Μαντζουράνης υπέβαλε αίτημα προκειμένου να προσέλθει ως μάρτυρας ο γιος του κατηγορούμενου επιχειρηματία, Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, με την εισαγγελέα της έδρας να αποδέχεται το αίτημα. «Εχει σοβαρά προβλήματα υγείας κι από την αρχή είχε διαφωνήσει με το εγχείρημα, αλλά είναι στην κρίση σας. Εάν το δικαστήριο δεχθεί να έρθει, κι εμείς θα προτείνουμε άλλους τρεις μάρτυρες», απάντησε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με την κατάθεση μαρτύρων...
Kώστας Ζαφειρόπουλος
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Keywords
Τυχαία Θέματα