«Οχι» στο Βερολίνο και από την ΕΕ

Εντονη αντίδραση της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων στο προκλητικό σχέδιο των ακραίων της Γερμανίας. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευθύνη για το πρόγραμμα και είναι υπόλογη στους πολίτες», τόνισε η Κομισιόν
«Θύελλα» αντιδράσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη προκάλεσε η αποκάλυψη του γερμανικού σχεδίου περί «επιτροπείας» της Ελλάδας. Εντονη και κατηγορηματική ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης...
καθώς και η αποδοκιμασία της γερμανικής πρότασης από όλα τα κόμματα,
ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε με «όχι» στο σχέδιο του Βερολίνου.
Το γερμανικό έγγραφο που αποκάλυψαν οι «Financial Times» το απόγευμα του Σαββάτου προβλέπει την πλήρη εκχώρηση της ελληνικής δημοσιονομικής κυριαρχίας σε Ευρωπαίο επίτροπο, κάτι που επιβεβαιώνει πλέον επισήμως η γερμανική πλευρά, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη του Γερμανού αντικαγκελάριου, Φ. Ρέσλερ, στην εφημερίδα «Μπιλντ», που θα δημοσιευθεί σήμερα.
Την αντίθεσή της εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Το εκτελεστικό έργο πρέπει να παραμείνει στην πλήρη δικαιοδοσία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είναι υπόλογη στους πολίτες και στα όργανα της χώρας. Αυτή η ευθύνη βρίσκεται στους ώμους της ελληνικής κυβέρνησης και έτσι πρέπει να παραμείνει», δήλωσε o εκπρόσωπος τoυ Ολι Ρεν, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που αναφέρονται σε έγγραφο το οποίο διανεμήθηκε στο Eurogroup, προτείνοντας να αναλάβει τον έλεγχο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Ελλάδας ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι, με αφορμή τα εν λόγω δημοσιεύματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να επισημάνει ότι παραμένει σε ισχύ η δήλωση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011, η οποία αναφέρει τα εξής: «Η κυριότητα του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του είναι ευθύνη των ελληνικών Αρχών». «Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, η Επιτροπή, σε συνεργασία με τους άλλους εταίρους της τρόικας, θα εγκαθιδρύσει κατά τη διάρκεια του προγράμματος επιτόπια ελεγκτική οντότητα, η οποία μαζί με τους εθνικούς εμπειρογνώμονες θα εργαστεί στενά και σε συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και με την τρόικα για να συμβουλέψουν και να βοηθήσουν, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη και πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Επίσης, θα βοηθήσει την τρόικα να αξιολογήσει την εφαρμογή των μέτρων που θα ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος. Αυτός ο νέος ρόλος θα αποτυπωθεί στο Μνημόνιο».

www.ethnos.gr
Αν σας αρέσουν οι ......καφέδες μας και θέλετε να μαθαίνετε έγκαιρα και έγκυρα όσα συμβαίνουν γύρω μας, κάντε like στην σελίδα του καφενείου μας πατώντας εδώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα