Ο Τραμπ «βρυχάται», η Μέση Ανατολή «βράζει»...

Οριακές είναι οι ισορροπίες στη Μέση Ανατολή μετά το αμερικανικό χτύπημα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του πανίσχυρου Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, με την Τεχεράνη να ορκίζεται για αντίποινα και τη διεθνή κοινότητα να...απευθύνει κάλεσμα για ψυχραιμία και αποκλιμάκωση.

Χειρουργικό χτύπημα με εντολή Τραμπ

Τα ξημερώματα της Παρασκευής αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποίησαν επίθεση στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, στην οποία σκοτώθηκε ο επικεφαλής της δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης...
, Κασέμ Σουλεϊμανί μαζί με άλλους οκτώ υψηλόβαθμους
αξιωματούχους-συνεργάτες του Ιράν.

Το χτύπημα έγινε με διαταγή του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ουάσινγκτον να υποστηρίζει ότι έλαβε αποφασιστικά μέτρα για την προστασία των Αμερικανών στο εξωτερικό.

Η κίνηση αυτή ήρθε μετά από ημέρες έντασης μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης. Την περασμένη εβδομάδα πολιτοφυλακές που στηρίζει η Τεχεράνη σκότωσαν έναν Αμερικανό στο Ιράκ με την Ουάσινγκτον να απαντά με αεροπορικές επιδρομές στο δυτικό Ιράκ και την ανατολική Συρία. Ως αποτέλεσμα διαδηλωτές εισέβαλαν στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη.

Αμέσως μετά την επίθεση ο Αμερικανός πρόεδρος άρχισε μέσω Twitter να δικαιολογεί τις αμερικανικές πράξεις αναφέροντας ότι ο Σουλεϊμανί έπρεπε να έχει εξοντωθεί εδώ και πολύ καιρό, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ανέβασε τους τόνους λέγοντας ότι το χτύπημα πραγματοποιήθηκε για την ασφάλεια και την ελευθερία στην ευρύτερη περιοχή.

«Θα κάνω ό,τι είναι αναγκαίο»

Σε βραδινή τοποθέτησή του, την πρώτη ομιλία του μετά το περιστατικό, ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την «αναγκαιότητα» του αεροπορικού χτυπήματος και ισχυρίστηκε ότι το έκανε για να αποτρέψει και όχι να ξεκινήσει έναν πόλεμο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «Είμαι έτοιμος και προετοιμασμένος να κάνω ό,τι είναι αναγκαίο και αυτό αναφέρεται ιδιαίτερα στο Ιράν. Δεν αποζητούμε αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν. Η επιθετικότητα του καθεστώτος στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης πολιτοφυλακών για αποσταθεροποίηση των γειτόνων, πρέπει να τελειώσει και πρέπει να τελειώσει τώρα».

«Θα χτυπήσουμε την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος»

Στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Σουλεϊμανί, ενός από τους πιο αγαπητούς στρατιωτικούς στο Ιράν και στους συμμάχους του, ξέσπασαν οργισμένες διαδηλώσεις στο Ιράκ, το Ιράν, αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Βρετανία και το Πακιστάν.

Η Τεχεράνη αντέδρασε άμεσα κάνοντας λόγο για τρομοκρατική ενέργεια και υπογραμμίζοντας ότι η εκδίκηση θα έλθει και θα είναι άμεση.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν ανακοίνωσε ότι η χώρα θα εκδικηθεί τον θάνατο του πανίσχυρου στρατηγού «τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος» και καθιστά την κυβέρνηση των ΗΠΑ υπεύθυνη για τις συνέπειες.

«Η Αμερική πρέπει να ξέρει ότι η εγκληματική επίθεσή της εναντίον του στρατηγού Σουλεϊμανί ήταν το σοβαρότερο λάθος της χώρας (…) Αυτοί οι εγκληματίες θα υποστούν τη σκληρή εκδίκηση (…) στο σωστό μέρος και τη σωστή στιγμή» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Νωρίτερα, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, χαρακτήρισε μάρτυρα τον Σουλεϊμανί και υπογράμμισε ότι «όλοι οι εχθροί ας γνωρίζουν ότι ο ιερός πόλεμος της αντίστασης θα συνεχιστεί με διπλάσια ένταση, και τους μαχητές στον ιερό πόλεμο τους περιμένει η οριστική νίκη».

Οι ΗΠΑ ενισχύουν στον στρατό, φυγαδεύουν τους πολίτες

Υπό τον φόβο αντιποίνων και γενικευμένης αναταραχής οι αμερικανικές αρχές μεταφέρουν επιπλέον στρατεύματα στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ αμερικανικών δικτύων οι περίπου 3.500 νέοι στρατιώτες θα προέρχονται από τη δύναμη έκτακτης ανάγκης και την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία.

Ήδη μετά την εισβολή διαδηλωτών στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη οι ΗΠΑ ανέπτυξαν 750 στρατιώτες στην ιρακινή πρωτεύουσα, ενώ ήδη υπάρχουν πληροφορίες ότι μερικές ώρες πριν τη σημερινή επίθεση εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες αποβιβάστηκαν στο Κουβέιτ.

Την ίδια στιγμή έχουν δοθεί ξεκάθαρες οδηγίες προς τους Αμερικανούς υπηκόους που εργάζονται στο Ιράκ να είναι προσεκτική και να εγκαταλείψουν τουλάχιστον τη Βαγδάτη, ενώ υπάρχουν αναφορές πως ήδη έχουν ξεκινήσει οι αναχωρήσεις.

Αντίστοιχες οδηγίες έχουν εκδώσει και χώρες όπως η Γαλλία και η Ολλανδία.

Οργή στην κυβέρνηση του Ιράκ

Έντονη είναι η αντίδραση και στο εσωτερικό του Ιράκ, μια χώρα η οποία χειμάζεται τις τελευταίες εβδομάδες από δυναμικές διαδηλώσεις με μία πολιτική ηγεσία που τελεί υπό παραίτηση.

Η κυβέρνηση εξέφρασε ήδη την έντονη διαμαρτυρίας της για την επίθεση κάνοντας λόγο για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας του Ιράκ...

efsyn.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα