Ο "στενός φίλος" του Γ. Παπαντωνίου και οι "κίτρινοι φάκελοι" με τα μετρητά


Ήταν ένα χτύπημα εκ των έσω για τον Γιάννο Παπαντωνίου: Στενός του φίλος, επιχειρηματίας, ετών 73, προσήλθε την περασμένη Παρασκευή και ουσιαστικά έβαλε το βασικό "λιθαράκι" στην προφυλάκισή του. "Μου έδωσε...
2,5 εκατ. σε δεσμίδες, σε κίτρινους φακέλους", την περίοδο 2002-2003 φέρεται να είπε, ενώνοντας με αυτό τον τρόπο τη νοητή γραμμή της ροής χρήματος από τον αντιπρόσωπο όπλων της εταιρείας που είχε αναλάβει (ως υποκατασκευάστρια) τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών προς τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου.

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται αφορά
το ενδεχόμενο ο 73χρονος επιχειρηματίας να είναι το "μαγικό χέρι" που συνδέει τη ροή χρήματος από τον αποθανόντα αντιπρόσωπο όπλων Χρ. Μπεκατώρο (της Thales που ήταν υποκαστασκευάστρια του εκσυγχρονισμού των φρεγατών), με τον τότε υπουργό Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου. Και βέβαια η έννοια "μαγικό χέρι" τέθηκε από τον ίδιο τον πρώην υπουργό:

"...Η σύνδεση αναλήψεων σε μετρητά ενός αντιπροσώπου οπλικών συστημάτων –που έχει πεθάνει– από λογαριασμούς του σε ελληνικές τράπεζες με καταθέσεις μετρητών φιλικού μου προσώπου σε δικούς του ελληνικούς λογαριασμούς είναι αδιανόητη όταν δεν υπάρχει καμιά απολύτως σχέση μεταξύ τους!!! Ούτε ηλεκτρονική μεταβίβαση, ούτε επαφή, ούτε καν επικοινωνία ή γνωριμία!!! Και, βέβαια, καμιά απολύτως σχέση ή γνωριμία και, κατά μείζονα λόγο, συνάντηση μεταξύ του αντιπροσώπου και εμένα!!! Κάποιο "μαγικό χέρι" φαίνεται να συνδέει τα μετρητά του ενός με τα μετρητά του άλλου. Δεν υπάρχει προηγούμενο στα δικαστικά χρονικά να αποδίδονται βαρύτατες κατηγορίες, όπως 'παθητική δωροδοκία' ή 'νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα', χωρίς καμιά απολύτως ένδειξη, ηλεκτρονική διαβίβαση ή μαρτυρική κατάθεση, μεταφοράς χρημάτων μεταξύ των εμπλεκομένων προσώπων.

Οι συντάκτες του κατηγορητηρίου πραγματοποίησαν, για να φτάσουν στο ποθούμενο συμπέρασμα, όχι απλώς λογικό άλμα αλλά ταξίδι στο διάστημα για να μεταβούν σε ένα άλλο σύμπαν, απαξιώνοντας πλήρως την αποδεικτική διαδικασία…".

Η γραμμή χρήματος

Οι αρχές θεωρούν πως όσα εκτιμούν -με βάση τα ευρήματα της δικογραφίας- αλλά και όσα κατέθεσε ο 73χρονος επιχειρηματίας επί της ουσίας ενώνουν την αλυσίδα του χρήματος. Η γραμμή δηλαδή ήταν η εξής (κατά τις αρχές):

- Από την ολλανδική τράπεζα ABN AMRO NV (Ιούνιο-Ιούλιο του 2003) έφυγαν δυο εμβάσματα σε τραπεζικό λογαριασμό στη Γενεύη του αντιπροσώπου της Thales, Χ. Μπεκατώρου. Από εκεί μεταφέρθηκαν σε κυπριακές offshore του εν λόγω επιχειρηματία, από τις οποίες αναλήφθηκε τμηματικά. Οι αρχές εκτιμούν πως τα χρήματα δόθηκαν σε μετρητά και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατατέθηκαν επίσης τμηματικά στην Eurobank σε τραπεζικούς λογαριασμούς του επιχειρηματία φίλου του Γ. Παπαντωνίου. Από εκεί έφυγαν με εμβάσματα στην Ελβετία σε λογαριασμούς του ζεύγους.

Τι είπε

Ο 73χρονος επιχειρηματίας κατηγορείται επίσης στην υπόθεση και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 500.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Στην απολογία του όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να είπε πως πήρε σχεδόν 2,5 εκατ. ευρώ σε δεσμίδες μέσα σε κίτρινους φακέλους από τον Γιάννο Παπαντωνίου, για να τα μεταφέρει στην Ελβετία, σε λογαριασμούς του πρώην υπουργού και της συζύγου του, την περίοδο 2002-2003. Τα χρήματα αυτά, όπως φέρεται να είπε ο ίδιος ο 73χρονος ο οποίος είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση του ξεπλύματος των 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων του πρώην υπουργού, του τα έδινε τμηματικά, σε δεσμίδες, μέσα σε κίτρινους φακέλους στο σπίτι του πρώην Υπουργού στην Κηφισιά. Όπως είπε ο επιχειρηματίας, στη συνέχεια, τα κατέθετε σε δικό του λογαριασμό σε τράπεζα των Βορείων Προαστίων. Από εκεί τα μετέφερε στην Ελβετία σε λογαριασμούς του Γιάννου Παπαντωνίου και της Σταυρούλας Κουράκου.

Νόμιμα

Ο απολογούμενος επιχειρηματίας φέρεται να "έκοψε" τη ροή της ιστορίας λέγοντας πως δεν γνώριζε αν επρόκειτο για παράνομο χρήμα. Τα λεφτά πίστευε ότι προέρχονταν από νόμιμα έσοδα του κυρίου Παπαντωνίου. Εκείνη την περίοδο που τον γνώρισε ήταν ένας επιτυχημένος πολιτικός και πίστευε ότι ήταν ένας έντιμος και σωστός άνθρωπος. Ο ίδιος δεν έλαβε καμία αμοιβή, διότι έκανε μία εξυπηρέτηση σε ένα πρόσωπο που εκτιμούσε, με αποτέλεσμα να βρεθεί μπλεγμένος μετά από χρόνια χωρίς να ευθύνεται.

Οι αρχές όμως πιστεύουν πως τελικά το "μαγικό χέρι" - που είπε και ο Γ. Παπαντωνίου- ήταν ο ίδιος.
Keywords
Τυχαία Θέματα