Ο Φουρλεμάδης και οι «εντιμότατοι» φίλοι του...


Τον δρόμο για τη φυλακή αναμένεται να πάρει τις επόμενες ημέρες ο γενικός διευθυντής του ομίλου των Παραπολιτικών Δημήτρης Φουρλεμάδης μετά και την τελεσίδικη... καταδίκη του σε κάθειρξη οκτώ ετών από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας για την υπόθεση της ΜΚΟ Αλληλεγγύη. Πρόκειται για το σκάνδαλο με τα χαμένα εκατομμύρια της ανθρωπιστικής βοήθειας που είχε δώσει το υπουργείο Εξωτερικών στα μέσα της δεκαετίας του 2000, για την οποία το
περιοδικό Hot Doc είχε δημοσιοποιήσει εκτενείς δημοσιογραφικές έρευνες από το 2012. Το Documento παρουσιάζει σήμερα τον βίο και την πολιτεία του Δ. Φουρλεμάδη από τη δεκαετία του 1990 μέχρι και σήμερα. Από συνεργάτης του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και διαχειριστής της ΜΚΟ Αλληλεγγύη διατέλεσε διευθύνων σύμβουλος του Alpha και εξ απορρήτων του Δημήτρη Κοντομηνά και στη συνέχεια γενικός διευθυντής του ομίλου των Παραπολιτικών από τον περασμένο Φλεβάρη μέχρι και σήμερα.


Ο Δ. Φουρλεμάδης ανέκαθεν διατηρούσε εξαιρετικές σχέσεις με την εκκλησία. Οχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο που σπούδαζε ιατρική στο Ιάσιο της Ρουμανίας είχε αναλάβει, σύμφωνα με δημοσιεύματα εκκλησιαστικών σάιτ, σύμβουλος του Πατριαρχείου Ρουμανίας σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας. Την περίοδο εκείνη γνώρισε τον μετέπειτα πατριάρχη Ρουμανίας Δανιήλ. Επρόκειτο για κομβική γνωριμία. Το 2013 άλλωστε ο πατριάρχης Δανιήλ χειροτόνησε ιερέα τον Φουρλεμάδη. Υπό την ιδιότητα αυτή είχε λάβει και πρόσκληση από τον μητροπολίτη Κορίνθου προκειμένου να συλλειτουργήσουν στον Ιερό Ναό Οσίου Ποταπίου στο Λουτράκι.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ο τότε αρχιεπίσκοπος Ελλάδος Χριστόδουλος επισκέφτηκε το Πατριαρχείο της Ρουμανίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης γνώρισε τον νεαρό τότε Δ. Φουρλεμάδη. Ηταν η αρχή μιας γνωριμίας που σηματοδότησε ένα νέο κεφάλαιο στη μετέπειτα επαγγελματική πορεία του Δ. Φουρλεμάδη, καθώς το 2001 ανέλαβε τη διεύθυνση της ΜΚΟ Αλληλεγγύη της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Την περίοδο εκείνη ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος βρισκόταν στο απόγειο της ιερατικής σταδιοδρομίας του. Καθημερινά πρωταγωνιστούσε στα δελτία ειδήσεων των καναλιών. Η δημοφιλία του στην ελληνική κοινωνία ήταν ασυνήθιστα υψηλή για ανώτατο ιεράρχη. Οι παρεμβάσεις του πολλές φορές ξέφευγαν από τα στενά εκκλησιαστικά ζητήματα. Αρκετοί ισχυροί επιχειρηματίες της εποχής ανέπτυξαν στενές σχέσεις με τον τότε αρχιεπίσκοπο. Το ίδιο και πολιτικά πρόσωπα αλλά και δημοσιογράφοι. Ο Δ. Φουρλεμάδης ήταν ένας εκ των βασικών συνεργατών του. Πρόσωπο που εμπιστευόταν με κλειστά μάτια ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και γνώριζε πρόσωπα και καταστάσεις. Συχνά πυκνά τον συνόδευε σε συναντήσεις με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα. Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με τον σημερινό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι να φωτογραφίζονται με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο παρουσία του τότε ισχυρού άνδρα της Siemens και μετέπειτα καταζητούμενου Μιχάλη Χριστοφοράκου καθώς και του Δ. Φουρλεμάδη.
Οι σχέσεις του με πολιτικά πρόσωπα δεν έλειψαν ούτε τα επόμενα χρόνια. Σε μία από τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα social media ο «σεβάσμιος» Αδωνης Γεωργιάδης εμφανίζεται να φιλά το χέρι του ρασοφόρου Φουρλεμάδη.
Τα κοτόπουλα και τα χαμένα εκατομμύριαΤην περίοδο 2005-06 η ΜΚΟ Αλληλεγγύη έλαβε επιχορήγηση από το υπουργείο Εξωτερικών περί τα 5,6 εκατ. ευρώ. Επρόκειτο για προκαταβολή από το συνολικό κονδύλι των 7 εκατ. ευρώ που λάμβανε για την αποστολή έκτακτης επισιτιστικής βοήθειας στη Ζιμπάμπουε, την Ερυθραία και στο Μαλάουι. Συγκεκριμένα, η Αλληλεγγύη επρόκειτο να αγοράσει και να διανείμει περί τα 2.650.000 κιλά κατεψυγμένου κοτόπουλου. Η διάρκεια του έργου ήταν έξι μήνες. Ωστόσο στη συνέχεια τα πράγματα πήραν διαφορετική τροπή. Τελικά η Αλληλεγγύη προμηθεύτηκε μόνο 371.093 κιλά κατεψυγμένων πουλερικών, τα οποία αποθηκεύτηκαν σε ψυγεία στου Ρέντη. Λίγο καιρό μετά ελεγκτές της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας έκαναν έλεγχο στα αποθηκευμένα πουλερικά. Η ποσότητα κρίθηκε «ακατάλληλη για κατανάλωση και βρώση». Το ΥΠΕΞ κατήγγειλε τη σύμβαση με τη ΜΚΟ και η υπόθεση πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης...
Βαγγέλης Τριάντης
documentonews.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα