Νόμιμη η παράσταση του Δημοσίου στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου

Με την έναρξη της αυριανής διαδικασίας το Τριμελές Εφετείο αναμένεται να αποφασίσει για το πλήθος των ενστάσεων που θα διατύπωσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης αφού η διαδικασία θα ξεκινήσει με την αγόρευση του εισαγγελέα...
Τη πίστη του στη Δικαιοσύνη εξέφρασε ο συνήγορος του Άκη Τσοχατζόπουλου και καθηγητής Ποινικού Δικαίου, Λεωνίδας Κοτσαλής, ο οποίος τόνισε πως «οφείλουν να κληθούν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ
ως μάρτυρες υπαράσπισης προκειμένου να λάμψει η πλήρης αλήθεια».

Ο συνήγορος της κυρίας Σταμάτη, κ. Αλέξης Κούγιας δήλωσε ότι θα πρέπει να ελεγχθούν όσοι άσκησαν αυτή τη δίωξη αφού ως προς την κυρία Σταμάτη το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων δεν ποινοποιούνταν στην Ελβετία το 2000.

«Η κυρία Σταμάτη έχει καταστρέψει την υγεία της. Έχει στερηθεί το παιδί της και της απαγορεύτηκε η τηλεφωνική επικοινωνία με τον άνδρα της και την Κυριακή του Πάσχα. Για ποιο λόγο;», αναρωτήθηκε.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της Αρετής Τσοχατζόπουλου Μιχάλης Δημητρακόπουλος εξέφρασε την απορία του για την απόφαση του δικαστυηρίου να νομιμοποιήσει τη παράσταση του Δημοσίου.

«Είναι σαν να λέμε ότι πλέον το Δημόσιο θα παρίσταται σε όλες τις δίκες για νομιμοποίηση εσόδων, ακόμα και αν σε αυτές δικάζονται μαστροποί κτλ».

Το χρονικό των ενστάσεων

Ο κ. Τσοχατζόπουλος έφτασε στο Εφετείο λίγο πριν 9 το πρωί με την κλούβα της αστυνομίας, όπως και οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί του. Από την ακροαματική διαδικασία απουσίασε και σήμερα η κόρη του πρώην υπουργού, Αρετή Τσοχατζοπούλου.

Σωρεία ενστάσεων υπέβαλε η υπεράσπιση του βασικού κατηγορουμένου πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου. Οι συνήγοροι υπεράσπισής του Λεωνίδας Κοτσαλής, Γιάννης Νικολάου και Γιάννης Παγορόπουλος έθεσαν θέμα στο δικαστήριο για εξάλειψη του αξιόποινου, λόγω παραγραφής του βασικού αδικήματος της δωροδοκίας.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του πρώην υπουργού, ο εντολέας τους κάθεται στο εδώλιο για πράξη προερχόμενη από αδίκημα που έχει παραγραφεί. Με την ένσταση, συντάχτηκε και η υπεράσπιση της πρώην συζύγου και της κόρης του Α. Τσοχατζόπουλου. Η υπεράσπιση του πρώην υπουργού υπέβαλε, επίσης, ένσταση για ακυρότητα της κλήσης που εστάλη στον πρώην υπουργό, καθώς, όπως τόνισε, επιδόθηκε πριν λήξει η προθεσμία που ορίζει ο νόμος για άσκηση αναίρεσης του βουλεύματος από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ακολούθως, οι συνήγοροι επικαλέστηκαν και ακυρότητα της διαδικασίας. Επίσης, έθεσαν θέμα ακυρότητας της ποινικής δίωξης που ασκήθηκε στον Α. Τσοχατζόπουλο, καθώς είχε προηγηθεί παραγγελία άσκησης δίωξης από τη Βουλή, η οποία -κατά τους συνηγόρους- «αιωρείται» και επομένως, τίθεται θέμα εκκρεμοδικίας. Ο εκ των συνηγόρων του πρώην υπουργού κ. Κοτσαλής αναφέρθηκε σε «περιρρέουσα ατμόσφαιρα», που επικράτησε με αφορμή την υπόθεση του πρώην υπουργού, τονίζοντας ότι «τώρα, έχει υποχωρήσει το επικοινωνιακό τσουνάμι».

Η διαδικασία διακόπηκε για αύριο το πρωί, οπότε και θα τοποθετηθούν οι εισαγγελείς επί των ενστάσεων που υποβλήθηκαν.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Τσοχατζόπουλος και η σύζυγός του, Βίκυ Σταμάτη συνομιλούσαν διαρκώς σε κάθε διακοπή της συνεδρίασης. O πρώην υπουργός πάντως επιμένει στην κλήτευση μελών του ΚΥΣΕΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο εξάδελφος και στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκος Ζήγρας, ομολόγησε την ενοχή του και δεν πρότεινε μάρτυρες υπεράσπισης, ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης του Γιάννη Σμπώκου, (του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου που είχε υπογράψει τις δύο συμβάσεις που έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης), είχε δηλώσει στις 22 Απριλίου πως «θα υπάρξουν εκπλήξεις κατά τη διαδικασία».

Η παράσταση του Δημοσίου

Το ζήτημα της παράστασης του Δημοσίου ως πολιτική αγωγή είναι αυτό που απασχόλησε το Τριμελές Εφετείο όπως αναμενόταν στην αρχή της σημερινής διαδικασίας.

Παραδεκτή και νόμιμη τελικώς έκρινε το δικαστήριο την παράσταση του Δημοσίου ως πολιτική αγωγή στη δίκη για την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου, απορρίπτοντας τη σχετική ένσταση της υπεράσπισης. Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το Δημόσιο νομιμοποιείται να παραστεί στη δίκη λόγω βλάβης που υπέστη.

Κατά το σκεπτικό της έδρας, οι κατηγορούμενοι, εφόσον αποδειχθούν αληθή τα περιστατικά νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που τους αποδίδονται, «μείωσαν το κύρος και την αξιοπιστία των υπηρεσιών του Δημοσίου καθώς εμφανίζονται μη δυνάμενες να διασφαλίσουν την ασφάλεια των συναλλαγών του». Υπενθυμίζεται ότι κατά την έναρξη της δίκης οι συνήγοροι του Δημοσίου είχαν ζητήσει την καταβολή ποσού 1 εκατ. ευρώ από κάθε κατηγορούμενο για τη ζημία που υπέστη το Δημόσιο.
Keywords
Τυχαία Θέματα