Νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ , μείωση πάνω από 10% της δύναμης του κυβερνητικού συνασπισμού

Η ξεκάθαρη πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ με περίπου 4 μονάδες διαφορά από την Νέα Δημοκρατία καθώς και η σημαντική απόκλιση – πάνω από 10 μονάδες- του αθροιστικού ποσοστού των δύο κυβερνητικών κομμάτων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012, είναι
το αδιαμφισβήτητο και εμφανές συμπέρασμα των ευρωεκλογών...

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 26,7% έναντι 22,8% της Νέας Δημοκρατίας και 8,1% του συνδυασμού της Ελιάς. Αν αθροιστούν τα εκτιμώμενα αυτά αποτελέσματα δίνουν ποσοστό 30,9% στα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, όταν το ποσοστό που είχαν λάβει αντίστοιχα στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 ήταν αθροιστικά 41,94%. Πρόκειται για μία απόκλιση που ξεπερνά τις 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Στα αξιοσημείωτα επίσης του αποτελέσματος περιλαμβάνεται η διατήρηση της Χρυσής Αυγής σε υψηλά ποσοστά και μάλιστα με τάσεις ανόδου, η σχετική άνοδος του ΚΚΕ σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, η εκλογή ευρωβουλευτή από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και η σημαντική εκλογική πτώση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Η μέχρι στιγμής αποτίμηση των αποτελεσμάτων από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας μοιάζει μάλλον αμήχανη με τα στελέχη της να επιδιώκουν με δηλώσεις να «θολώσουν» το τοπίο των πολιτικών συμπερασμάτων. Γίνεται λόγος για σύγκριση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών με τα αποτελέσματα των εκλογών για τις περιφέρειες και τους δήμους ενώ έχουν σπεύσει να αποκλείσουν το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος για «νέα πολιτική κατάσταση» που πρέπει να προκαλέσει ανακατατάξεις. Κεντρικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ότι καθίσταται ξεκάθαρο πώς η εκλογική του άνοδος δεν αποτελεί συγκυριακό φαινόμενο των εκλογών του 2012 αλλά σαφέστατη μεταστροφή του εκλογικού σώματος προς τα αριστερά.
Keywords
Τυχαία Θέματα