Να φορολογηθούν οι καταθέσεις του εξωτερικού

ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΤΡΙΝΗ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Ένα χρόνο μετά την υπογραφή του Μνημονίου, η προσπάθεια για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που ανέρχεται στο 10,5% του ΑΕΠ είναι μέγιστης σημασίας. Η προσπάθεια αυτή μάλιστα απειλείται με αποσταθεροποίηση εξαιτίας κακόβουλων και εκ του πονηρού ενεργειών και φημών.
Παρά την πρωτοφανή μείωση του ελλείμματος κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες,
η κατάσταση δεν...........
επιτρέπει εφησυχασμό. Η αύξηση των εσόδων ανάγεται σε υψηλή προτεραιότητα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, για την εικόνα που μεταδίδει το ελληνικό κράτος στην ΕΕ και στις αγορές και τελικά για την συντομότερη και ασφαλέστερη έξοδο από την κρίση. Γι’ αυτό καθίσταται αναγκαία η εκμετάλλευση όλων των σχετικών δυνατοτήτων που διαθέτει το Δημόσιο.
Η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή αποτελούν διαρθρωτικό πρόβλημα για την εθνική οικονομία, που διογκώνεται με την αυξημένη ροή καταθέσεων σε Τραπεζικά Ιδρύματα του Εξωτερικού, ιδίως της Ελβετίας και της Κύπρου, καθώς η απόκρυψη των εισοδημάτων από τους τόκους καθιστά αδύνατη τη φορολόγησή τους.
Με την πρακτική αυτή ένας ιδιαίτερα υπολογίσιμος όγκος εισοδημάτων, περιλαμβανομένων και των εισοδημάτων που δεν δηλώνονται στις ελληνικές φορολογικές αρχές, διαφεύγει της φορολογητέας ύλης και έτσι το ελληνικό Δημόσιο στερείται πολύτιμους πόρους που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.
Η απόκρυψη της φορολογητέας ύλης οφείλεται εν μέρει και στην εκροή καταθέσεων σε Τραπεζικά Ιδρύματα του Εξωτερικού. Σύμφωνα με πρόσφατη Μελέτη της Εθνικής Τράπεζας η εκροή κεφαλαίων στο εξωτερικό ήταν η βασική συνιστώσα (85% του συνόλου) της σημαντικής μείωσης των καταθέσεων κατά το 1ο εξάμηνο του 2010.
Ήδη οι αρχές της Μεγάλης Βρετανίας και της Ελβετίας, στο πλαίσιο Συμφωνίας μεταξύ ΕΕ – Ελβετίας, συμφώνησαν σε αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών οικονομικού χαρακτήρα που θα οδηγήσει στη φορολόγηση αδήλωτων εισοδημάτων βρετανών πολιτών σε τράπεζες της Ελβετίας, που αναμένεται να αποφέρει έσοδα ύψους 3,3 δις. ευρώ για το βρετανικό δημόσιο. Αντίστοιχη συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί και με τη Γερμανία, που θα επιφέρει εισπράξεις που εκτιμώνται σε δεκάδες δις. για το γερμανικό Δημόσιο ενώ θα ακολουθήσουν άμεσα σχετικές συμφωνίες με τη Γαλλία και την Ιταλία. Τα οφειλόμενα ποσά θα επιδοθούν στα κράτη μέσω της ελβετικής Φορολογικής Διοίκησης ενώ ανεπίσημα υπολογίζεται ότι με μια ανάλογη συμφωνία το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει έως 2 δις ευρώ τον πρώτο χρόνο.
Η Συμφωνία αυτή μεταξύ ΕΕ και Ελβετικού Κράτους παρ’ όλο που συνήφθη το 2004 δεν κυρώθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο παρά τον Μάρτιο του 2011. Η  ολιγωρία και η έλλειψη πολιτικής βούλησης που επέδειξε η προηγούμενη Κυβέρνηση προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Είναι ενδεικτικό ότι τα ποσά που εισέρευσαν στην Ελλάδα από τόκους ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία κατά την φορολογική περίοδο 2006 – 2008 ανέρχονται μόλις σε 22,8 εκ
Keywords
Τυχαία Θέματα