Μήνας «φωτιά» για την κυβέρνηση

Στον πλέον κρίσιμο μήνα της εισέρχεται η κυβέρνηση από σήμερα που η EURΟSTAT ανακοινώνει τα τελικά στοιχεία του περσινού ελλείμματος έως τέλη Μαΐου- αρχές Ιουνίου, οπότε και θα ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο 2012- 15.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος πέρασε χθες τη γιορτή του στη Νέα Ερυθραία, θα έχει σήμερα συναντήσεις με τους στενούς του συνεργάτες και εν συνεχεία θα οριστικοποιήσει το
πρόγραμμά του, που θα περιλαμβάνει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αλλά και άλλους υπουργούς, πιθανόν δε και συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη...
Κύριο θέμα του Μεγάρου Μαξίμου είναι η εξειδίκευση των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και η κάμψη των αντιρρήσεων υπουργών που διαφωνούν με συγκεκριμένα μέτρα, όπως πρωτίστως η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής που σε συνέντευξή του στη Real επανέλαβε τη διαφωνία με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η κυρία Λούκα Κατσέλη.

Υπουργικά και διάλογος

Σε ένα ή δύο Υπουργικά Συμβούλια, μετά την Κυριακή του Θωμά, θα συζητηθεί η εξειδίκευση των μέτρων, τα οποία προγραμματίζεται να έρθουν σε μορφή νομοσχεδίου στη Βουλή στις 15 Μαΐου και να ψηφιστούν στο τέλος του ιδίου μήνα ή τις αρχές Ιουνίου. Στο ίδιο διάστημα, δεν αποκλείεται να συγκληθεί ακόμα και το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που μεσαία και κατώτερα στελέχη «ξεσηκωθούν» κατά των μέτρων.

Πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου θα υπάρξει διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς, με τις συναντήσεις, πάντως, να πραγματοποιεί ο υπουργός Οικονομικών, που επιχειρείται να «χρεωθεί» και τα μέτρα και όχι ο πρωθυπουργός. Εκ νέου συναντήσεις, όμως, με τα πολιτικά κόμματα δεν θα πραγματοποιηθούν, με το Μέγαρο Μαξίμου να υπογραμμίζει πως ο διάλογος ζητήθηκε πριν τη κατάρτιση του Σχεδίου, με ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ να αρνούνται να προσέλθουν και ως εκ τούτου δεν έχει νόημα η οποιαδήποτε συνάντηση σήμερα.

Ο καυτός Μάιος

Ο Μάιος, άλλωστε, θα είναι ο πλέον κρίσιμος μήνας για την κυβέρνηση, καθώς:

• Στις 10 Μαΐου καταφθάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των αποκρατικοποιήσεων. Από το αποτέλεσμα του ελέγχου τους θα κριθεί η πέμπτη δόση του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης, κάτι που θεωρείται δεδομένο εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου, καθώς οι μεγάλες πιέσεις εκτιμάται ότι θα ασκηθούν για την έκτη δόση τον προσεχή Σεπτέμβριο.

• Στις 15 Μαΐου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, το οποίο εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί στη Βουλή τέλη Μαΐου- αρχές Ιουνίου. Αν το νομοσχέδιο δεν ψηφιστεί, καταψηφιστεί από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ή συναντήσει σημαντικές αντιδράσεις, τότε θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε εκλογές, ενώ αν ψηφιστεί θα ακολουθήσει ριζικός ανασχηματισμός.

• Αρχές Ιουνίου επίσης η Ελλάδα θα πρέπει να ενημερώσει την ΕΕ για το προσχέδιο
Keywords
Τυχαία Θέματα