Μαρία Ρέσα: Η έρευνα του ινστιτούτου της Οξφόρδης απειλεί την δημοσιογραφία



Η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται από το Reuters Institute for the Study of Journalism κινδυνεύει να υπονομεύσει τα μέσα ενημέρωσης στον «Παγκόσμιο Νότο», λέει η Ρέσα.

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Μαρία Ρέσα ισχυρίστηκε ότι το κορυφαίο δημοσιογραφικό ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δημοσιεύει λανθασμένη έρευνα που θέτει σε κίνδυνο δημοσιογράφους και ανεξάρτητους φορείς, ιδιαίτερα στον «Παγκόσμιο Nότο».

Μία

από τις πιο εξέχουσες και σεβαστές δημοσιογράφους στον κόσμο, η Ρέσα είπε ότι παραιτήθηκε πέρυσι από το συμβουλευτικό συμβούλιο του Reuters Institute for the Study of Journalism (RISJ), λόγω των βαθιών ανησυχιών για τον τρόπο με τον οποίο συντάσσει μια ετήσια έκθεση Digital News.

Στην παρέμβασή της περιλαμβάνεται η αξιολόγηση του Rappler – του μέσου που συνίδρυσε η ίδια η Μαρία Ρέσα και στου οποίου το έργο αναφέρθηκε στην υποψηφιότητά της για το βραβείο Νόμπελ – ως το μέσο ενημέρωσης με τη μικρότερη εμπιστοσύνη σε έναν κατάλογο μέσων ενημέρωσης που εξετάστηκαν στις Φιλιππίνες.

Η ίδια δεν είχε δημοσιοποιήσει την απόφαση να παραιτηθεί, αλλά εξέφρασε τις ανησυχίες της φέτος, αφού δεν έγινε τίποτα για την αντιμετώπισή τους.

Ο Ρέσα είπε ότι η έκθεση, που χρηματοδοτείται εν μέρει από την Google, δεν λαμβάνει υπόψη τον αντίκτυπο των εκστρατειών παραπληροφόρησης, ιδιαίτερα σε χώρες όπου οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τις εξουσίες τους για να επιτεθούν στα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης. Ούτε αντικατοπτρίζει μεροληψία σε τεχνολογικές πλατφόρμες που έχουν τεράστιο έλεγχο στη διανομή ειδήσεων ή τον αντίκτυπο των εκστρατειών παραπληροφόρησης.

in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα