«Κρυφό σχολειό», «Χορός του Ζαλόγγου» -Οι εθνικοί μας μύθοι…

Γράφει ο Γιάννης Καψής

«Η Ιστορία δεν πρέπει να διαμορφώνεται απο την πολιτική και τα κόμματα», τόνισε η Μαρία Ρεπούση, σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του Alpha. Από το στόμα της και στου Θεού το αυτί, λέω εγώ, γιατί στη μικρή μας χώρα η επιστήμη της Ιστορίας έχει βιαστεί επανειλλημένως.
Στη Ελλάδα, που όλοι είμαστε προπονητές ποδοσφαίρου, ειδήμονες της πολιτικής και εραστές της οικονομικής θεωρίας, η Ιστορία θα μας ξέφευγε;
Βέβαια, η παραχάραξη της Ιστορίας
για........
πολιτικούς λόγους δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο.
Στη Βικτωριανή Αγγλία, παραδείγματος χάρη, ο μέσος πολίτης νόμιζε πως στις αποικίες οι Βρετανοί στρατιώτες έχτιζαν σχολεία και ανακάλυπταν τα εξωτικά έθιμα των “ευγενών αγρίων”.
Αργότερα, η γερμανική κοινωνία είχε πειστεί πως η είσοδος της χώρας στον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο ήταν μία πράξη αντίστασης απέναντι στον επεκτατισμό της Ρωσσίας.
Τι και αν τα παραπάνω ήταν παραμύθια; Όλες οι χώρες χρειάζονται τους εθνικούς τους μύθους. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν αυτοί οι μύθοι αρχίσουν να αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Με ποια κριτήρια αποφασίζει το κράτος ότι τα παιδιά μας πρέπει να μαθαίνουν χοντροκομμένα ιστορικά ψέματα σαν το «κρυφό σχολειό» ή τον «χορό του Ζαλόγγου»;
Ποιός είπε στον εκάστοτε υπουργό Παιδείας πως η εθνική μας ταυτότητα χρειάζεται ψέματα για να επιβιώσει;
Όταν συνειδητοποιήσουμε πως δεν χρειαζόματε πια τους εθνικούς μας μύθους, είμαι βέβαιος πως θα αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο την ιστορία μας. Προσωπικά δεν θα ξεχάσω ποτέ τη συγκίνηση στο πρόσωπο του Βρετανού καθηγητή μου όταν μου μίλαγε για την Ελληνική Επανάσταση.
Τι και αν γνώριζε πως η διδασκαλία των ελληνικών δεν απαγορευόταν απο τον Σουλτάνο… Στα μάτια του αυτό δεν άλλαζε τίποτα.
Keywords
Τυχαία Θέματα