«Κόψτε τον λαιμό σας!»...

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Όποιος ακόμη πιστεύει ότι η ευρωζώνη εργάζεται σκληρά – και μάλιστα «μαζί» με την... ελληνική κυβέρνηση – για τη σωτηρία της Ελλάδας, ας το ξεχάσει. Κατ’ αρχάς η Μέρκελ και ο Σαρκοζί, μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο, ήταν σαφείς: δεν συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Ελλάδας για το
μοντέλο «διευθέτησης» του χρέους, αλλά με την τρόικα, της οποίας η έκθεση θα αποβεί, λένε, καθοριστική για τις τελικές εξελίξεις. Τρίχες! Ούτε αυτήν δεν περιμένουν...
Άλλωστε τόσο η τρόικα όσο και η ηγεσία της ευρωζώνης έχουν σαφέστατη εικόνα εδώ και καιρό για την κατάσταση του ελληνικού χρέους και η διαπραγμάτευση μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας δεν αφορά πλέον τρόπους «βοήθειας» προς την Ελλάδα, αλλά τρόπο να μειωθούν οι απώλειες στο τραπεζικό ευρωσύστημα από το ελληνικό «κούρεμα».
Καθώς το 21% του «κουρέματος» που συμφωνήθηκε την 21η Ιουλίου θεωρείται ήδη κατά πολύ ξεπερασμένο, κατά την ομολογία ακόμη και του Σόιμπλε, ήδη η ..........
συζήτηση αφορά μια πολύ μεγαλύτερη περικοπή (με τις εκτιμήσεις και τις φήμες που κυκλοφορούν να κυμαίνονται γύρω στο 50% έως 60%), το οποίο φυσικά δεν θα θεωρηθεί «επιλεκτική χρεοκοπία», αλλά καραμπινάτη πτώχευση. Πλην... ελεγχόμενη – στο πλαίσιο πάντα του εφικτού, όπως έχουμε ξαναπεί.
Γι’ αυτό άλλωστε εκτιμάται ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ίσως γίνει σε δύο φάσεις. Όχι μόνο για να απορροφηθεί σταδιακά το κόστος, αλλά και για να δοθεί χρόνος ώστε να τακτοποιηθούν οι δύο βασικές προ-πτωχευτικές εκκρεμότητες:
● Πρώτον, η ολοκλήρωση των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή η κατάργηση του κράτους και η ισοπέδωση μισθών και δικαιωμάτων μαζί με την πλήρη απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών.
● Δεύτερον, η μεταβίβαση της κατοχής, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της ελληνικής περιουσίας.
Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι οι σχεδιασμοί θα εφαρμοστούν ικανοποιητικά για τα αφεντικά του ευρώ.

Γερμανογαλλικό «διευθυντήριο» χωρίς διαπραγμάτευση
Το ελληνικό «πρόβλημα», όπως προειδοποιούμε από καιρό και όπως ευθέως πια ομολογείται, δεν είναι στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού προβληματισμού. Η Ελλάδα θεωρείται απλώς μια παράμετρος της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, η οποία έχει πάλι εξελιχθεί σε τραπεζική κρίση.
Στο πλαίσιο αυτό η ηγεσία της ευρωζώνης δεν κρύβει ότι αναζητεί τρόπο σωτηρίας του ευρώ, με τη «σωτηρία» της Ελλάδας, όπως έχουμε ξαναπεί, να μην αποτελεί μέρος της λύσης. Η χώρα μας είναι ο μολυσματικός παράγοντας, ο οποίος είτε θα απομονωθεί είτε θα αποκοπεί ώστε να «σωθεί» το κοινό νόμισμα.
Αυτό λοιπόν που αναζητείται είναι ένα σχέδιο διαχείρισης της κρίσης, το οποίο θα τείνει προς ένα γερμανογαλλικό «διευθυντήριο» στο πλαίσιο της ευρωζώνης. Όπως μάλιστα άφησαν με σαφήνεια να εννοηθεί οι Μέρκελ και Σαρκοζί, το μοντέλο που θα εμφανιστεί θα είναι μια «γερμανογαλλική πρωτοβουλία», η οποία δεν θα αναπτυχθεί κατόπιν διαπραγμάτευσης με τους εταίρους τους, αλλά θα ζητήσει εκ των υστέρων τη συναίνεσή τους.
Αποκαλυπτική ήταν η
Keywords
Τυχαία Θέματα