Κώφευσε στα πυρά της αντιπολίτευσης...



..παρουσίασε «μαγική εικόνα» για την οικονομία...

Με επιλεκτικές αναφορές σε στοιχεία, ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να δείξει ότι η ελληνική οικονομία πορεύεται στον σωστό δρόμο και ότι ουσιαστικά η χώρα και οι πολίτες της ευημερούν...

Κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2024, ο Κωστής Χατζηδάκης παραδέχθηκε μεν ορισμένα προβλήματα, όπως ο υψηλός πληθωρισμός (ειδικά στα τρόφιμα) και το υψηλό

δημόσιο χρέος, ωστόσο έσπευσε να τα υποβαθμίσει, χωρίς πάντως να αναφέρει όλη την αλήθεια.

Για παράδειγμα, στο θέμα του πληθωρισμού, ο υπουργός δήλωσε ότι η τιμή του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στη χώρα μας ήταν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κατά τις τρεις τελευταίες χρονιές. Ωστόσο, λησμόνησε να αναφερθεί στην πραγματική αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών, τη στιγμή που σημαντικό μέρος του πληθυσμού στενάζει υπό το βάρος της συνεχούς ακρίβειας – κι ενώ η κυβερνητική βοήθεια περιορίζεται σε ευχολόγια και επιδόματα.

Παράλληλα, ο υπουργός απαρίθμησε οικονομικές επιτυχίες, μιλώντας για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, για βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών, για αναβάθμιση από οίκους αξιολόγησης κ.ά., τη στιγμή ωστόσο που η κοινωνία παραμένει σε κατάσταση εκτεταμένης φτωχοποίησης και υλικής στέρησης: η χώρα μας είναι είτε πρώτη είτε συγκαταλέγεται στις πρώτες θέσεις σε όλους ανεξαιρέτως τους δείκτες φτώχειας, υλικής στέρησης και κοινωνικής δυστυχίας στην Ε.Ε. των «27» και σε όλους ανεξαιρέτως η πρόοδος είναι πολύ αργή και ανεπαρκέστατη.

Και βεβαίως, παρά τις «απαντήσεις» που έδωσε επιλεκτικά σε ζητήματα που έθεσε η αντιπολίτευση (την οποία μάλιστα κατηγόρησε για καταστροφολογία και λαϊκισμό), έκλεισε ερμητικά τα αυτιά του στην ουσιαστική και κριτική που του επιφύλαξαν οι ομιλητές των άλλων κομμάτων, στην οποία ουσιαστικά κατέγραφαν τη φτωχοποίηση των πολιτών της χώρας.

«Η Ελλάδα ανέβηκε τα τελευταία χρόνια ψηλότερα... δεν έτυχε, πέτυχε», είπε με στόμφο ο υπουργός, που αναφέρθηκε στη... συνταγή της «επιτυχίας», αναφέροντας τρεις παράγοντες: α) τη «δημοσιονομική σοβαρότητα», β) τον λελογισμένο περιορισμό φόρων και εισφορών, και την απλούστευση του επενδυτικού περιβάλλοντος, γ) και το ότι «η διεθνής κοινότητα γνωρίζει ότι έχουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κυβέρνηση... δεν υπάρχουν σύννεφα στον πολιτικό ορίζοντα».

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε συνοπτικά στις μελλοντικές προκλήσεις για την ελληνική οικονομία, τις οποίες είχε παρουσιάσει αναλυτικά στην προηγούμενη ομιλία για τον προϋπολογισμό.

Οι προτεραιότητες που έθεσε ο υπουργός:

- Η διατήρηση της ανθεκτικότητας της Ελληνικής Οικονομίας με απαρέγκλιτη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, περαιτέρω βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας και περαιτέρω αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους.

- Η περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η αντίστοιχη αύξηση των επενδύσεων με περαιτέρω μείωση του μη-μισθολογικού κόστους από το 2025, ακόμη πιο εύρωστο τραπεζικό σύστημα και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών επενδυτικών πόρων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

- Η περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας, με στόχο την αύξηση των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027, και στο 70% έως το 2030.

- Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής με 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες που ήδη υιοθετήθηκαν από τη Βουλή. Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης: «Η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές θα γίνει στους πρώτους μήνες του χρόνου. Δεν το συζητάμε και δεν πρόκειται να γίνουν εκπτώσεις. Για το λαθρεμπόριο των καυσίμων ψηφίστηκε και θα εφαρμοστεί η αυστηρότερη νομοθεσία που υπήρξε ποτέ. Με ό,τι σημαίνει αυτό για τις υποχρεώσεις των εταιρειών πετρελαιοειδών και ακόμη περισσότερο για τα κυκλώματα λαθρεμπορίας».

- Η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας με νέο νομοθετικό πλαίσιο για το Υπερταμείο που θα περιλαμβάνει κανόνες ευελιξίας για τις θυγατρικές του, κανόνες επιβράβευσης για τους εργαζομένους, επιτάχυνση των διαδικασιών και κανόνες για μεγαλύτερες ταχύτητες καθώς και για προσέλκυση ικανών στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, με τη δημιουργία Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου για στήριξη επενδύσεων στις τεχνολογίες αιχμής και στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

- Η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, με τις αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα, στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, τα αναπηρικά επιδόματα και το αφορολόγητο για τις οικογένειες με παιδιά.

- Η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με αύξηση της επιχορήγησης στα νοσοκομεία κατά 481 εκατομμύρια ευρώ, και αύξηση στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας κατά 255 εκατομμύρια ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα