Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις βουλευτικές εκλογές...

Στο ελληνικό Κοινοβούλιο κατατέθηκε σήμερα (Δευτέρα) το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο εκλογικό σύστημα των βουλευτικών εκλογών. Προηγήθηκε διαβούλευση με διαδικασίες fast-track.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην...

αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για επεξεργασία μεθαύριο (Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου), ενώ αναμένεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής την επόμενη Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου.

Ο νέος εκλογικός νόμος
επαναφέρει το υπέρμετρο μπόνους των 50 εδρών, υπό την προϋπόθεση ότι το πρώτο κόμμα θα συγκεντρώσει ποσοστό 40%. Επίσης, το «κατώφλι» που πρέπει να περάσει ένα κόμμα προκειμένου να πριμοδοτηθεί έχει οριστεί στο 25% (διαβάστε περισσότερα στο σχετικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.»).

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, ο νέος νόμος είναι αναλογικότερος από τον προηγούμενο, καθώς το μπόνους είναι κλιμακωτό και σχετίζεται άμεσα με το ποσοστό που παίρνει το πρώτο κόμμα, ενώ διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα.

Όπως είπε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο υπουργός, η διαφορά με τον προηγούμενο νόμο Παυλόπουλου είναι ότι το μπόνους είναι τώρα κλιμακωτό κι αφού το πρώτο κόμμα πάρει 25%, ενώ με τον συγκεκριμένο νόμο το μπόνους των 50 εδρών δινόταν σε κάθε περίπτωση στο πρώτο κόμμα ό,τι ποσοστό κι αν έπαιρνε
Keywords
Τυχαία Θέματα