Κατάρρευση Live

Γράφει ο Αλέξανδρος Δράκος
Και ενώ τα κόμματα αγωνίζονται για την πολυπόθητη καρέκλα, η Ελλάδα καταρρέει αργά αλλά σταθερά, σε ζωντανή μετάδοση από την τηλεόραση.
Πολλοί έχουν μείνει με την εντύπωση πως αν –ό μη γένοιτο- η Ελλάδα χρεοκοπήσει, αυτό θα γίνει με κάποιο ακαριαίο και άμεσο πιστωτικό γεγονός. Δεν θα πληρωθεί για παράδειγμα κάποιο ομόλογο, αυτό θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός και από τη μια στιγμή στην άλλη η Ελλάδα
θα κηρυχτεί σε ......κατάσταση χρεοκοπίας. Αυτός είναι πράγματι ο ένας τρόπος. Αλλά δεν είναι ο μόνος. Οι χώρες δεν χρεοκοπούν πάντοτε εξ αιτίας μεμονωμένων και άμεσης ισχύος πιστωτικών γεγονότων. Υπάρχει και ένας άλλος τρόπος χρεοκοπίας, που είναι πιο μακρόσυρτος, αλλά και πιο συνολικός, όταν πολλά διάσπαρτα γεγονότα, δείχνουν ότι η συνολική οικονομία μιας χώρας, αποτελούν σαφή απόδειξη, ότι η οικονομία μιας χώρας, έχει χάσει το λεγόμενο «σημείο στήριξης». Το είναι από οικονομική άποψη το «σημείο στήριξης». Είναι εκείνο το σημείο, που όταν ξεπεραστεί, η κατάσταση της οικονομίας γίνεται μη αναστρέψιμη, καθώς αυτό που ακολουθεί είναι μια συνήθως βραδείας εξέλιξης αλυσιδωτή αντίδραση, που αργά αλλά σταθερά οδηγεί το σύνολο της οικονομίας σε κατάρρευση. Πάρτε για παράδειγμα την περίπτωση του Τιτανικού. Ο Τιτανικός, θεωρείτο πριν αποπλεύσει «αβύθιστος», γιατί πέρα από το μέγεθος την πολυτέλεια και άλλα που δεν έχουν σχέση με το αν ένα πλοίο είναι πολύ ή λιγότερο ασφαλές, τα διαμερίσματα που βρίσκονταν στα ύφαλα του πλοίου, ήταν χωρισμένα κατά μήκος σε αυτοτελείς αεροστεγείς μονάδες. Νομίζω ότι ήταν γύρω στις έξη ή οκτώ. Ο Τιτανικός δεν μπορούσε να βυθιστεί αν για κάποιο λόγο συνολικά τέσσερις από αυτές τις αεροστεγείς μονάδες υφίσταντο κάποιο ρήγμα. Στη σκέψη όλων δεν υπήρχε κάτι που θα μπορούσε να τρυπήσει ούτε καν τέσσερις τέτοιες μονάδες συνολικά, εκτός κι αν ο καπετάνιος το έριχνε στα βράχια-πράγμα απίθανο. Είχαν λογαριάσει χωρίς τον ξενοδόχο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση με το μοιραίο παγόβουνο που συγκρούστηκε ο Τιτανικός.Καθώς εκείνο το σκοτεινό βράδυ οι υπεύθυνοι της σκοπιάς είδαν τη κορυφή του παγόβουνου πολύ αργά, ο καπετάνιος προσπαθώντας να το αποφύγει έκανε ένα ακόμη μοιραίο σφάλμα. Έστριψε το τιμόνι όλο αριστερά προσπαθώντας να αποφύγει τη σύγκρουση. Αν ο Τιτανικός είχε συγκρουστεί με το παγόβουνο μετωπικά, μπορεί το πρόσθιο τμήμα να υφίστατο μεγάλες ζημιές, μπορεί πολλοί επιβάτες ίσως και να έχαναν τη ζωή τους από την απότομη σύγκρουση, μπορεί το πρώτο αεροστεγές διαμέρισμα να τρυπιόταν, αλλά ο Τιτανικός δεν θα βυθιζόταν. Καθώς το γιγαντιαίο πλοίο έστριψε αριστερά, απέφυγε μεν την κατά μέτωπο σύγκρουση, αλλά όλη η δεξιά πλευρά του βρέθηκε εκτεθειμένη στα μέρος του παγόβουνου που βρισκόταν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μια ακόμη μοιραία προεξοχή εκεί, έσκισε τον Τιτανικό κατά μήκος της δεξιάς πλευράς του, σε μια ακόμη μοιραία συγκυρία που έφτανε και μέχρι το πέμπτο αεροστεγές διαμέρισμα.
Λϊγα μέτρα της τομής έκαναν τη διαφορά με τα τραγικά αποτελέσματα. Αν η
Keywords
Τυχαία Θέματα