ΙΚΑ: Δάνειο πέντε ημερών για να καταβληθούν οι συντάξεις

Δάνειο ή αλλιώς ταμειακή διευκόλυνση διάρκειας πέντε ημερών θα πάρει το ΙΚΑ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώστε να μπορέσουν να καταβληθούν οι συντάξεις του Οκτωβρίου, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Η ταμειακή διευκόλυνση που θα λάβει το ΙΚΑ από το Γενικό...Λογιστήριο του Κράτους αφορά το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ και προσομοιάζει με πενθήμερο δάνειο.
Η διευκόλυνση αυτή εξοφλείται από το ΙΚΑ
με την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται την τελευταία ημέρα του μήνα.Πρόκειται για τακτική η οποία δεν θα προκαλούσε ανησυχία εάν δεν συνέπιπτε με εκτιμήσεις για δραματική επιδείνωση όλων των οικονομικών και πληθυσμιακών μεγεθών του ΙΚΑ και των άλλων μεγάλων ασφαλιστικών Ταμείων. Η επιδείνωση αυτή εκδηλώνεται τώρα και με την αποτυχία της νέας ρύθμισης για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων εισφορών, σημειώνεται στο δημοσίευμα της «Καθημερινής»Στο ΙΚΑ οι επιχειρήσεις που ρύθμισαν τα χρέη τους δεν ξεπερνούν τις 6.900, ενώ δεκάδες χιλιάδες δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τις προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση για τις μέχρι 31.12.12 οφειλές, αδυνατώντας να ανταποκριθούν και στις τρέχουσες, για το 2013, υποχρεώσεις τους προς το Ίδρυμα.Μάλιστα, ακόμη και τον Αύγουστο, σε ένα μήνα υψηλών προσδοκιών, λόγω του τουριστικού πυρετού με την έναρξη της ρύθμισης της «νέας αρχής» των 48 δόσεων, το ΙΚΑ εμφάνισε αύξηση εσόδων, έναντι του Ιουλίου, σε ποσοστό μόλις 0,1%.Επιπλέον, με βάση τα στοιχεία του Ιουλίου, διαπιστώθηκε ότι οι νέες ρυθμίσεις συνέβαλαν ώστε να εισρεύσουν στα Ταμεία περίπου 22 εκατ. ευρώ, όταν ένα χρόνο πριν με τις παλαιότερες ρυθμίσεις, το ΙΚΑ εισέπραξε γύρω στα 132 εκατ. ευρώ.Τραγική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση και στον ΟΑΕΕ όπου η εισπραξιμότητα υπολογίζεται στο 50% όταν το 2007 βρισκόταν στο 85%.Λίγες ημέρες πριν φθάσει εκ νέου η τρόικα στην Ελλάδα, οι αποτυχημένες ρυθμίσεις, η τεράστια τρύπα στον ΕΟΠΥΥ και η αναζήτηση επιπλέον 1 δισ. ευρώ για την κάλυψη της μείωσης ασφαλιστικών εισφορών που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.
Keywords
Τυχαία Θέματα