Η ζημιά έγινε...


Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο τότε πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης λαμβάνει ενημέρωση από την ΕΥΠ, ως πολιτικός προϊστάμενός της, ότι στη Δυτική Θράκη μουσουλμάνοι υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ. (1) και του ΣΥΡΙΖΑ (2) ενέχονται για ύποπτη σχέση με το τουρκικό προξενείο. Για τον λόγο
αυτό αποφασίζει, μετεκλογικά, να... διαβιβάσει -παρασκηνιακά- το σχετικό έγγραφο στον κ. Τσίπρα.

Με δεδομένο ότι το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο εθνικά, θα περίμενε κανείς από τον κ. Μητσοτάκη, ταυτόχρονα με τη διαβίβαση του εγγράφου, να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσουν από κοινού -και με τη δέουσα προσοχή- το όποιο πρόβλημα υπήρχε. Τέτοια πρωτοβουλία δεν υπήρξε ποτέ.

Μετά τις εκλογές, το συγκεκριμένο επίμαχο έγγραφο διοχετεύτηκε στα ΜΜΕ χωρίς το όνομα του υποψηφίου της Ν.Δ. και σηκώθηκε ολόκληρος κουρνιαχτός σε βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι είχε στα ψηφοδέλτιά της και εξέλεξε ανθρώπους κατευθυνόμενους από το προξενείο, το οποίο μάλιστα πριμοδότησε την εκλογή τους, δίνοντας την ανάλογη γραμμή στη μειονότητα.

Ετσι, το πρόβλημα δεν έμεινε σε δυο, τρεις υποψηφίους. Επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη μουσουλμανική μειονότητα ή τουλάχιστον σε αυτούς που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Πάνω από 20 χιλιάδες ψηφοφόροι στιγματίστηκαν ως κατευθυνόμενοι του τουρκικού προξενείου. Για τον υποψήφιο της Ν.Δ. και όσους τον ψήφισαν, κουβέντα.

Αν το ζήτημα ήταν τόσο σοβαρό όσο παρουσιαζόταν στο έγγραφο της ΕΥΠ -κι αν ο κ. Μητσοτάκης το αξιολογούσε ως σοβαρό-, θα έπρεπε να είχαν υπάρξει άλλοι χειρισμοί. Φαίνεται, όμως, ότι δεν αξιολογήθηκε ως σοβαρό από τον πρώην πρωθυπουργό και ακριβώς γι' αυτό τον λόγο επιχείρησε να το αξιοποιήσει για μικροπολιτικά οφέλη σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μέγιστη πολιτική και εθνική ανευθυνότητα.

Στην περίπτωση, όμως, που το θέμα αυτό αξιολογήθηκε ως πολύ σοβαρό και δημοσιοποιήθηκε με απόκρυψη στοιχείων, για να χτυπηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση, τότε μιλάμε για το άκρον άωτον της πολιτικής και εθνικής ανευθυνότητας. Μια ανευθυνότητα που καθίσταται εθνικά επικίνδυνη, αν ληφθεί υπόψη ότι ο κ. Μητσοτάκης απέσυρε τον δικό του υποψήφιο μόλις χθες και αφού αποκαλύφθηκε ότι συμπεριλαμβανόταν στο έγγραφο της ΕΥΠ. Από το κακό στο χειρότερο δηλαδή. Αλλά η ζημιά έγινε και σε βάρος της μειονότητας και σε βάρος της χώρας...

efsyn.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα