Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε δοκιμή βόμβας υδρογόνου και ανατρέπει τα δεδομενα

Η δοκιμή προκάλεσε μία σεισμική δόνηση ισχύος 5,1 μονάδων της κλίμακας Ρίχτερ και πραγματοποιήθηκε κοντά στο πεδίο πυρηνικών δοκιμών στο Πουνγκιε-ρί.

Εάν επιβεβαιωθεί η πληροφορία, η Βόρεια Κορέα θα έχει αναβαθμίσει σημαντικά ....
την ισχύ του πυρηνικού της οπλοστασίου, το οποίο είναι σταθερά σε αμφισβήτηση από ειδικούς του αμυντικού κλάδου.

Πρόκειται για την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της χώρας από το 2006. Οι τρεις προηγούμενες
ήταν βόμβες πλουτωνίου. το νέο «απόκτημα» της Βόρειας Κορέας είναι ισχυρότερο σε καταστροφική ισχύ, αλλά και σημαντικά μικρότερο σε μέγεθος και βάρος, γεγονός που κάνει πολύ ευκολότερη την «μεταφορά» του σε κάποιο πιθανό στόχο με βαλλιστικό πύραυλο.

«Ξύπνησαν» με το σεισμό

Το «καμπανάκι» χτύπησε στις δυτικές υπηρεσίες με την καταγραφή της σεισμικής δόνησης, στις 3.30 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας (10.00 ώρα Βόρειας Κορέας). Ο εντοπισμός του επικέντρου 50 χλμ. περίπου μακριά από την πόλη Κιλτζού στα βορειοανατολικά της χώρας, κοντά στο Πουνγκουε-ρί, δημιούργησε άμεσα την υποψία ότι η δόνηση μπορεί να συνδέεται με το πεδίο πυρηνικών δοκιμών.

Λίγο μετά, με μία αιφνιδιαστική ανακοίνωση, εκφωνήτρια στην βορειοκορεατική κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι «η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου της δημοκρατίας ήταν επιτυχής και πραγματοποιήθηκε στις 10 το πρωί της 6ης Ιανουαρίου, 2016.

Συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας επισημοποιείται το απόγευμα της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη, όπου αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συζητήσει το θέμα.

Η ανεπίσημη πληροφορία θέσει την συνεδρίαση να πραγματοποιείται στις έξι το απόγευμα ώρα Ελλάδας και πιθανώς θα είναι κεκλεισμένων των θυρών.

Το είχε προαναγγείλλει ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν είχε αναφέρει την ανάπτυξη της βόμβας υδρογόνου τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά οι ειδικοί είχαν παραμείνει σκεπτικοί.

Με την δοκιμή, πέρα από την επιβεβαίωση της ύπαρξης της βόμβας, γίνεται σαφές ότι η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει να «τρέχει» το πυρηνικό της πρόγραμμα αδιαφορώντας για το πολιτικό και διπλωματικό κόστος.

Πλέον, η προσοχή των δυτικών ΜΜΕ στρέφεται στη δυνατότητα «μεταφοράς» μίας βορειοκορεατικής βόμβας στο στόχο επάνω σε πύραυλο.

Η Πιονγκγιανγκ έχει κάνει σειρά δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων και στην τελευταία επιτυχία της επέδειξε και εκτόξευση πυραύλου από υποβρύχιο.

Ειδικά η τελευταία εκδοχή είναι αυτή που φοβούνται περισσότερο οι αναλυτές, καθώς μειώνει δραστικά το χρόνο από την εκτόξευση μέχρι το πλήγμα σε κάποιο στόχο, ειδικά στην δυτική ακτή των ΗΠΑ.

Ασχετα εξάλλου με το αν η Βόρεια Κορέα έχει σήμερα αυτές τις δυνατότητες, όπως σημειώνεται, είναι εμφανές ότι τις επιδιώξει και κάνει ταχύτατα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση
Keywords
Τυχαία Θέματα