Η συναίνεση, οι Κέρβεροι και η... χωματερή

Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Όπως φαίνεται, η φαρσοκωμωδία των κυβερνητικών εκβιασμών περί συναίνεσης πηγαίνει αργά και σταθερά προς το τέλος της. Ήδη όλη αυτή η ανοησία έχει εκτροχιάσει το πολιτικό κλίμα με συνέπεια οι εκλογές να αποτελούν πολιτική ατζέντα όχι μόνο για το εσωτερικό, αλλά και για τους διεθνείς παράγοντες που εμπλέκονται με το ελληνικό πρόβλημα – κυρίως δηλαδή τους δανειστές επιτηρητές της χώρας, οι οποίοι φαίνεται να έχουν προεξοφλήσει ότι η κυβέρνηση τελεί υπό κατάρρευση.
Το αποτέλεσμα είναι η προοπτική
της κάλπης – συνυπολογιζομένου πάντα και του οικονομικού, πολιτικού και κοινωνικού αδιεξόδου – να μοιάζει περίπου αναπόφευκτη. Με μόνο ερώτημα τον χρόνο προσφυγής.
Τα συνεχή ψέματα, οι φθηνές δικαιολογίες προς τους Κέρβερους της δημοσιονομικής τάξης και ασφάλειας και οι ανεπιτυχείς εκβιασμοί, οι οποίοι εκ...........
των πραγμάτων μπορούν να φέρουν κάλπες ακόμη κι αν κανείς κατά βάθος δεν τις επιθυμεί, φαίνεται πως έχουν φέρει πλέον σε δυσχερή θέση την κυβέρνηση.
Τα παρακάλια της προς τους Ευρωπαίους για να συμμετάσχουν στην επιχείρηση πίεσης προς τη Ν.Δ. κυρίως, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, έφεραν την παρέμβαση του ξένου παράγοντα, η οποία απλώς κατέδειξε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει όχι μόνο τον έλεγχο της οικονομίας, αλλά και την ισχύ της στο πολιτικό σκηνικό.
Αυτό φαίνεται να το κατάλαβαν αμέσως οι πιο ευφυείς στην κυβέρνηση. Ίσως, μαζί με τον εκβιασμό προς την αντιπολίτευση, οι επιτηρητές να τράβηξαν γερά τα κυβερνητικά αυτιά κάνοντας φανερό ότι οι συνομιλητές τους και οι υπόχρεοι να βγάλουν πέρα τα υπογεγραμμένα δεν είναι ούτε ο Σαμαράς ούτε η Παπαρήγα ούτε ο Τσίπρας και οι Οικολόγοι.
Έτσι ή αλλιώς, το ότι οι Ευρωπαίοι, πρώτη φορά στα χρονικά, απέρριψαν εξ ολοκλήρου το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας και έστειλαν τον Παπακωνσταντίνου να το ξαναγράψει με τη βοήθεια του κλιμακίου της τρόικας ήταν κάτι παραπάνω από ένα σαφές μήνυμα.
Χαμήλωσαν οι τόνοι
Η παρέμβαση του Πάγκαλου κατά του Όλι Ρεν, με το επιχείρημα ότι η απαίτηση του επιτρόπου για συναίνεση των κομμάτων στο πρόγραμμα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ είναι «ανορθόδοξη» διότι εισάγει πολιτικούς όρους στο ζήτημα της συνέχισης του προγράμματος χρηματοδοτικής «στήριξης», ήταν ο πρόλογος.
Ακολούθησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ο οποίος είπε πως «Δεν ζητάμε λευκή επιταγή και “ναι” σε όλα από τα πολιτικά κόμματα για την επίτευξη της συναίνεσης», σημαίνοντας την υποχώρηση ως προς την πίεση προς το σύνολο της αντιπολίτευσης.
Είχε βεβαίως προηγηθεί το «Ζάππειο 2» εκ μέρους του Σαμαρά, στο οποίο διατυπώθηκαν προτάσεις από λίγο έως πολύ συμπληρωματικές προς τις αποφάσεις και τα μέτρα της κυβέρνησης, με μια απόχρωση διαφοροποίησης στο φορολογικό και τα ζητήματα της «αγοράς».
Έτσι, λοιπόν, μπορούμε, ευτυχείς πλέον, να αναφωνήσουμε: «Habemus συναίνεση!». Τουλάχιστον μεταξύ των δύο κομμάτων το κλίμα δεν είναι πια τόσο εχθρικό όσο φαινόταν τις προηγούμενες μέρες. Αν σε αυτό προσ
Keywords
Τυχαία Θέματα