Η ομηρία των Ελλήνων ομολογιούχων, κλονίζει την εμπιστοσύνη των καταθετών στις Ελληνικές Τράπεζες!!!

"Τις τελευταίες εβδομάδες γινόμαστε μάρτυρες της προσπάθειας από πλευράς της κυβέρνησης, του υπουργείου Οικονομίας και του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. να εμπλέξει στη διαδικασία αναδιάταξης του Ελληνικού χρέους τα φυσικά πρόσωπα.
Κυκλοφορεί ευρέως και εντέχνως πως η Γερμανία προέβη σε άκρως αυστηρές συστάσεις προειδοποιώντας την Ελλάδα, ότι αν εξαιρέσει τα φυσικά πρόσωπα θα μπλοκάρει τη διαδικασία….
Με δήμευση λοιπόν της περιουσίας τους απειλούνται τα φυσικά πρόσωπα που διατηρούν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου καθώς μέχρι στιγμής δεν.......
προβλέπεται εξαίρεσή τους από το «κούρεμα» του χρέους, του γνωστού PSI+.
Εφόσον η συμμετοχή στο PSI+ δε θα είναι η ενδεικνυόμενη, τότε και η αναδιάταξη του ελληνικού χρέους δε μπορεί πλέον να είναι εθελοντική. (Σημειώνεται ότι νέο όριο είναι το 75% συμμετοχής)
Με την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης CACs το ελληνικό δημόσιο θα υποχρεώσει τους ομολογιούχους που δεν συμμετείχαν στη διαδικασία (πλην αυτών που εξαιρούνται) να συμμετάσχουν πλέον υποχρεωτικά.
Πιθανώς λοιπόν η ISDA την Παρασκευή 9 Μαρτίου θα υποχρεωθεί να πιστοποιήσει credit event για την Ελλάδα, λόγω της ενεργοποίησης των CACs.
Τα ελληνικά CDS συνολικού ύψους 3,2 με 3,3 δις δολαρίων θα πληρωθούν ή στο σύνολο τους ή μερικώς.

Στην κυβέρνηση επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια για να μη θιγούν οι ιδιώτες επενδυτές από τις τοποθετήσεις τους στο ελληνικό χρέος, οι οποίοι διατηρούν τίτλους ονομαστικής αξίας 2,7 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, η πλειονότητα αυτών των ομολόγων, περί τα 2 δισ. ευρώ, αποκτήθηκε κοντά στην ημερομηνία έκδοσής τους, δηλαδή δεν πρόκειται για επενδυτές που θέλησαν να εκμεταλλευτούν την κρίση που πλήττει τα τελευταία δύο χρόνια τη χώρα αποκτώντας τους κρατικούς τίτλους σε πολύ χαμηλές τιμές για να βγάλουν υψηλό κέρδος σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πέσει στο τραπέζι διάφορες προτάσεις για την ολική ή μερική αποζημίωση των φυσικών προσώπων. Μεταξύ αυτών οι πλέον πολυσυζητημένες είναι οι εξής:

- Να ισχύσει το όριο των 100.000 ευρώ, όπως συμβαίνει και στις τραπεζικές καταθέσεις, το οποίο θα προστατεύεται από το Δημόσιο.
Με τον τρόπο αυτόν δε θα θιγούν νοικοκυριά με χαμηλές αποταμιεύσεις.

- Να επιστραφούν από το Δημόσιο τα χρήματα που έχει δαπανήσει κάθε επενδυτής.(Με ποιο τρόπο βέβαια δε διευκρινίζεται, αφού και η ανταλλαγή με νέα ομόλογα διαφοροποιημένου χρονικού ορίζοντα και επιτοκίου δεν εξαιρείται) Έτσι, κάποιος που αγόρασε έναν τίτλο στο 70% της ονομαστικής αξίας, να λάβει αυτό το ποσοστό, στο 50% το αντίστοιχο ποσοστό κ.ο.κ. Πάντως το θέμα δεν έχει κλείσει και όλα είναι πιθανά. Από τη μία πλευρά θα πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι του PSI, που προβλέπει τη συμμετοχή όλων των ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα στο «κούρεμα», και από την άλλη τίθεται θέμα αξιοπιστίας του Ελληνικού Δημοσίου απέναντι στους πολίτες που του εμπιστεύτηκαν τις αποταμιεύσεις τους, θεωρώντας ότι τα κρατικά ομόλογα δεν ενέχουν κίνδυνο.

- Κατ
Keywords
Τυχαία Θέματα