Η Κίνα κατασκόπευε την Αφρική μέσα από το κτίριο που της δώρισε

Το 2012, το Πεκίνο προσέφερε ένα ανεπανάληπτο δώρο στις χώρες της Μαύρης Ηπείρου, κατασκευάζοντας τις νέες εγκαταστάσεις της Αφρικανικής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα. Σύμφωνα ωστόσο με νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αυτή η γενναιόδωρη πράξη δεν ήταν παρά ένας καλοσχεδιασμένος...
ελιγμός για να κατασκοπεύει τις δραστηριότητες και τις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στην έδρα του αφρικανικού φορέα.

Επικεφαλής κυβερνήσεων και υπουργοί
αφρικανικών χωρών συναντώνται δύο φορές το χρόνο στην έδρα της Αφρικανικής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα για να συζητήσουν θέματα της αφρικανικής ηπείρου. Αν και τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας δίνουν την αίσθηση ενός καλά φυλασσόμενου κτηρίου, οι εγκαταστάσεις αυτές βρίσκονταν αντιμέτωπες με μία "αόρατη απειλή" από το 2012 έως το 2017. Μία απειλή που προερχόταν από τους ίδιους τους κατασκευαστές του κτηρίου: Τους Κινέζους. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας έρευνα της "Le Monde Afrique".

Σύμφωνα με την έρευνα, επί πέντε συνεχή χρόνια, από τα μεσάνυχτα έως τις δύο τα ξημερώματα, οι servers των ηλεκτρονικών υπολογιστών κατέγραφαν πρωτοφανή επίπεδα μεταφοράς δεδομένων. Αφού εντοπίστηκε αυτή η παράδοξη "συμπεριφορά" των υπολογιστών, οι έλεγχοι έδειξαν ότι όλοι οι servers στην έδρα της Αφρικανικής Ένωσης ήταν συνδεδεμένοι με servers στην Σαγκάη.

Τα μυστικά της Αφρικανικής Ένωσης αποθηκεύονταν κάθε βράδυ σε υπολογιστές σε απόσταση μεγαλύτερη των 8.000 χλμ από αυτούς που μέχρι εκείνη τη στιγμή θεωρούνταν διπλωματικοί σύμμαχοι της Αφρικής.

"Το δώρο της Κίνας στους Αφρικανούς φίλους"
Το συγκρότημα των γυάλινων πύργων, αξίας άνω των 200 εκατ. δολαρίων, έγινε δωρεά στην Αφρικανική Ένωση το 2012. Τα πληροφορικά συστήματα σχεδιάστηκαν και εξοπλίστηκαν πλήρως από τους Κινέζους, οι οποίοι και κράτησαν μια μη καταγεγραμμένη "πύλη εισόδου" σε αυτά για Κινέζους διαχειριστικές. Στην ουσία επρόκειτο για μία "κερκόπορτα" που δημιουργήθηκε σκόπιμα, προκειμένου χάκερ και υπηρεσίες πληροφοριών να έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες.

"Μετά την αποκάλυψη, λάβαμε μέτρα για να ενισχύσουμε την κυβερνο-ασφάλειά μας" δήλωσε στην "Le Monde" αξιωματούχος της Αφρικανικής Ένωσης.

Αλλά τουλάχιστον "Οι Κινέζοι δεν είχαν τίποτα να ακούσουν. Δεν είχαν ποτέ αποικίες εδώ πέρα. Υποστήριξαν τους αγώνες μας για ανεξαρτησία και μας βοηθούν οικονομικά σήμερα" αναφέρει ο αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Ένας άλλος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι οι Κινέζοι "Δεν είναι οι μοναδικοί". Πράγματι, τόσο οι αμερικανικές όσο και οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούσαν την έδρα της Αφρικανικής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην κατοχή της η "Le Monde".

Μετά τις αποκαλύψεις αυτές, η Αφρικανική Ένωση απέκτησε δικούς της servers αρνούμενη πλέον κάθε τεχνική βοήθεια από τους Κινέζους. Πλέον, η Αφρικανική Ένωση κρυπτογραφεί κάθε ηλεκτρονική επικοινωνία, ενώ οι ανώτατοι αξιωματούχοι της είναι εφοδιασμένοι με διεθνείς τηλεφωνικές γραμμές και τις πλέον προηγμένες εφαρμογές επικοινωνιών.

Παράλληλα, έχει υιοθετήσει και τα πλέον αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Ειδικοί σε θέματα κυβερνο-ασφάλειας πραγματοποίησαν εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλους τους χώρους των νέων εγκαταστάσεων. Μεταξύ άλλων εντόπισαν μικρόφωνα που είχαν τοποθετηθεί από τους Κινέζους κάτω από γραφεία, ακόμη και μέσα σε τοίχους, τα οποία και πλέον έχουν απομακρυνθεί από τις εγκαταστάσεις.

Φωτό: AP Photo/Xinhua, Ding Haitao
Keywords
Τυχαία Θέματα