Η επιστροφή της Χρυσής Αυγής...


Ο κύβος ερρίφθη. Χρειάστηκαν μόνο λίγες εβδομάδες για να επιλεγεί το νέο πρόσωπο που θα ηγηθεί των «Ελλήνων». Το κόμμα του φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη απέκρουσε ταχύτατα την «εξοντωτική» διάταξη του Μάκη Βορίδη, όπως χαρακτηρίστηκε από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, και ανέδειξε τον πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιο Κανελλόπουλο, ως νέο αρχηγό. Για την Ιστορία, ο Μάκης Βορίδης σχεδίαζε τις πρώτες κινήσεις
κατά της Χρυσής Αυγής από τον όχι και τόσο μακρινό Ιούνιο του 2021. Τον ίδιο... μήνα αποφάσισε ότι όλα τα πρώην μέλη της εγκληματικής οργάνωσης θα στερηθούν του δικαιώματος του εκλέγεσθαι. Ωστόσο, η διάταξη αυτή δεν έχει ουσιαστική σημασία αν ληφθεί υπ' όψιν ότι το Σύνταγμα απαγορεύει τη συμμετοχή σε εκλογές μόνο σε αυτούς που έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα. Τον Φεβρουάριο του 2023, ο Μάκης Βορίδης επανέρχεται με «νομοτεχνικές βελτιώσεις». Ομως το τελικό προϊόν, που είχε σκοπό να προκαλέσει προμελετημένα εκλογική ζημιά στο κόμμα του Κασιδιάρη λίγο πριν από τις ερχόμενες εκλογές, χάνει κάθε σημασία του, καθώς πρώην καταδικασμένα στελέχη της Χρυσής Αυγής δεν αποκλείονται από το δικαίωμα να είναι υποψήφια στις ερχόμενες εκλογές. Το σαθρό νομικό πλαίσιο φανερώνει ότι η τροπολογία θεώρησε ως μοναδική εξτρεμιστική απειλή αυτήν της Χρυσής Αυγής. Είναι σημαντικό να θυμίσουμε ότι η Χρυσή Αυγή ήταν σε διαδικασία διάσπασης από το 2019 και οι «Ελληνες» είχαν εμφανιστεί από το 2020!

Συνεπώς, η διάταξη όχι μόνο δεν περιορίζει τα απομεινάρια της Χρυσής Αυγής, αλλά κινδυνεύει να πλήξει εκλογικά και το ίδιο το κυβερνών κόμμα. Τι σημαίνουν όλα αυτά για την ελληνική Ακροδεξιά; Οι «Ελληνες» λανσάρονται πλέον ως αξιόπιστο κόμμα καθώς έχουν δώσει τα ηνία σε πρώην ανώτατο δικαστικό στέλεχος, αλλά ο ιδρυτής Ηλίας Κασιδιάρης εξακολουθεί να κινεί τα νήματα.

Η επιλογή του Κανελλόπουλου ως υποψήφιου για τις εκλογές στοχεύει στη μετάδοση μηνυμάτων περί νομιμότητας, ηθικής και δικαιοσύνης, αλλά συνοδεύεται κι από άλλα προνόμια, αφού ο αδελφός του, Θανάσης Κανελλόπουλος, είναι εν ενεργεία αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου. Οι νέες προσθήκες προσώπων στο εξτρεμιστικό κόμμα, που είναι φυσική συνέχεια της Χρυσής Αυγής, αποσκοπούν σε ριζική ανανέωση. Τα άτομα που τώρα στελεχώνουν τον Ηλία Κασιδιάρη δεν είναι μόνο πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, όπως οι Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και Λάμπρος Φουντούλης, αλλά και κορυφαίοι δικαστικοί. Είναι θέμα χρόνου η αλλαγή ρητορικής τους, η οποία ξυπνά μνήμες του 2013 και του 2014 με δηλώσεις γνωστών δημοσιογράφων περί «σοβαρής» Χρυσής Αυγής και συνεργασιών.

Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο, που αναδεικνύεται βάσει πρόσφατων δημοσκοπήσεων των Prorata, MRB, Palmos Analysis και Metron Analysis, μεταξύ 15 Μαρτίου και 5 Απριλίου, είναι ότι το άθροισμα των ακροδεξιών κομμάτων μπορεί να αγγίξει το 13%-14% στις εκλογές. Αυτό συμπεριλαμβάνει την Ελληνική Λύση, καθώς και άλλα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ελληνες δημοσκόποι διαχρονικά αποτυγχάνουν να αποτυπώσουν την επιρροή ακροδεξιών κομμάτων, όπως φάνηκε στις εκλογές των Μαΐου και Ιουνίου του 2012, καθώς και του Σεπτεμβρίου του 2015. Πιθανή είσοδος των «Ελλήνων» στη Βουλή θα ενισχύσει σημαντικά το ακροδεξιό μπλοκ.

Για πολλοστή φορά, η ελληνική πολιτική σκηνή βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε τόσο ισχυρή εκπροσώπηση ακροδεξιών κομμάτων στη Βουλή. Εάν το εν λόγω σενάριο πραγματοποιηθεί, τότε ούτε οι εποχές του ΛΑΟΣ (2007-2012) και της Χρυσής Αυγής (2012-2019) δεν θα μπορούν να συγκριθούν με την ΙΘ' κοινοβουλευτική περίοδο.

Είναι ζωτικής σημασίας να αφήσω ένα τελευταίο σχόλιο για τη διάταξη του Μάκη Βορίδη: θα παραμείνει ερώτημα για τους ιστορικούς του μέλλοντος πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε νομοθετική ευθύνη σε πρώην στέλεχος της χουντικής ΕΠΕΝ ώστε να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη ακροδεξιά εξτρεμιστική απειλή. Η διάταξη Βορίδη ξεγυμνώνεται ως μια τυπικά άχρηστη και επικίνδυνη κίνηση, που αδυνατεί να περιορίσει την επάνοδο της Χρυσής Αυγής. Ηθελημένο σαμποτάζ; Το μόνο σίγουρο είναι ότι η σοβαρή Χρυσή Αυγή, που κάποιοι ονειρεύονταν, δεν αποτελεί πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Γιώργος Σαμαράς (Δρ, λέκτορας Πολιτικής Οικονομίας, Τμήμα Πολιτικής Οικονομίας, King’s College London)

efsyn.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα