Η… ανεξάρτητη δικαιοσύνη στην Αλβανία, οι πλάτες του Βερολίνου στον Ράμα και ο ρόλος της Αιγύπτου στο νέο μεταναστευτικό


*** Λένε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, η χημεία, το κλίμα, είναι το Α και το Ω. Φαίνεται λοιπόν πως σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στο κλίμα των συζητήσεων ανάμεσα στον Κώστα Φραγκογιάννη και τον Μπουράκ Ακσαπάρ, αυτός ο στόχος επετεύχθη.

*** Μπορεί να βοήθησε το γεγονός ότι δεν συστήθηκαν προχθές, στην Αθήνα, κατά την πρώτη συνεδρίαση της λεγόμενης «ομάδας της θετικής ατζέντας».

*** Για όσους δεν το γνωρίζουν, είχαν ήδη γνωριστεί στη Νέα

Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου είχαν μια πολύ καλή πρώτη συνεργασία.

*** Και κάπως έτσι, ήταν πιο εύκολο να γίνουν τα πρώτα βήματα σε θέματα όπως εκείνο της κλιματικής αλλαγής και της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, που μπήκαν πρώτα-πρώτα στο τραπέζι.

*** Ποιο τραπέζι; Εκείνο που βρίσκεται στη μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων του υπουργείου Εξωτερικών. Το ίδιο όπου την επόμενη μέρα, δηλαδή χθες, απέναντι από τον Ακσαπάρ κάθισε η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

*** Για να πάρει τη σκυτάλη των συνομιλιών, αυτήν τη φορά στο πλαίσιο του λεγόμενου πολιτικού διαλόγου. Ο οποίος και πιο δύσκολος αποδείχτηκε, αφού ήταν πιο σύνθετος εξ αντικειμένου.

*** Εν προκειμένω, ενδιαφέρον θα έχει η συνέχεια, αφού χθες στην πραγματικότητα έγιναν μόνο προκαταρκτικές συζητήσεις. Μεταξύ μας, οτιδήποτε άλλο θα αποτελούσε έκπληξη πρώτου μεγέθους.

*** Να αναφέρω εδώ με την ευκαιρία ότι στο υπουργείο Εξωτερικών επικρατεί ένας προβληματισμός για τον ρόλο της Γερμανίας στην υπόθεση του αλβανικού. Βεβαίως, κανείς δεν παραδέχεται ότι το Βερολίνο μπορεί να κρύβεται πίσω από την αδιαλλαξία Ράμα ως προς την υπόθεση Μπελέρη, αλλά οι υποψίες υπάρχουν.

*** Τα Τίρανα δείχνουν υποτίθεται αποφασισμένα ακόμα και να θυσιάσουν την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας στην ΕΕ, στο όνομα της «ανεξάρτητης δικαιοσύνης». Όμως κάτι δεν κολλάει…

*** Το γεγονός ότι η Γερμανία προτάσσει το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια μπορεί να παίζει τον ρόλο του. Έχουν τα Τίρανα κάποιες διαβεβαιώσεις; Άγνωστο.

*** Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν φαίνεται να μετρούν σωστά είναι η στάση της Αθήνας. Η οποία, όπως καταλαβαίνω, θα το πάει όσο μακριά χρειαστεί στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν δεν ικανοποιηθεί κι αυτή.

*** Από αυτήν την ιστορία, αν δεν γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις, το πιθανότερο είναι ότι θα βγουν όλοι ζημιωμένοι. Κι αυτό μάλλον δεν δείχνουν να το αντιλαμβάνονται στα Τίρανα.

*** Την ίδια ώρα, στο μέτωπο της Γάζας οι παρασκηνιακές εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Η Αθήνα -κι εδώ- προσπαθεί μέσα από την κρίση να εντοπίσει ευκαιρίες. Όπως, για παράδειγμα, την περαιτέρω προσέγγιση με το Τελ Αβίβ.

*** Η τηλεφωνική επικοινωνία των Μητσοτάκη – Νετανιάχου, προχθές, ήταν, όπως μας λένε αρμοδίως, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, από πολλές απόψεις. Όπως κι εκείνη που είχε προηγηθεί, του Μητσοτάκη με τον Σίσι.

*** Βλέπετε, μέσα στην ατυχία της συγκεκριμένης συγκυρίας, το γεγονός ότι η Αίγυπτος κρατά το κλειδί του νέου μεταναστευτικού κύματος που αναμένεται από τη Μέση Ανατολή συνιστά τύχη για την Ελλάδα.

*** Κι αυτό γιατί οι σχέσεις της Αθήνας με το Κάιρο είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο, σε όλα τα επίπεδα. Συνεπώς, μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις, για να αποτραπεί αυτό το κύμα.

*** Ή αν τελικά εξελιχθεί, να είναι μικρότερο του αναμενομένου.

Keywords
Τυχαία Θέματα