Η αλήθεια για τις δημοσκοπήσεις στην Ισπανία

Γράφει η Δώρα Μακρή

Η Δώρα γράφει στο ιστολόγιο makrinaria.blogspot

Στις 24 Μαΐου στην Ισπανία διεξάγονται Δημοτικές εκλογές και εκλογές σε 13 από τις 17 Αυτόνομες Κοινότητες. Δηλαδή σε περισσότερους από 8.000 δήμους και σε 13- επαναλαμβάνω- Αυτόνομες Κοινότητες....Για όσους δεν γνωρίζετε , η Ισπανία χωρίζεται διοικητικά σε 17 Αυτόνομες
Κοινότητες ( ένα σχεδόν ομόσπονδο σύστημα που ισχύει από το 1978). Οι Αυτονομίες αποφασίζουν για την Παιδεία, την Υγεία, τα Δημόσια έργα κλπ και η κεντρική κυβέρνηση για εξωτερική πολιτική, άμυνα, οικονομία κλπ. Η ισπανική Βουλή ψηφίζει ετησίως ΔΥΟ προϋπολογισμούς, τον Γενικό Προϋπολογισμό του Κράτους και τον Προϋπολογισμό των Αυτόνομων Κοινοτήτων.

Στις 24 Μαΐου καλούνται να ψηφίσουν πάνω από 34 εκατομμύρια ψηφοφόροι και για τις δύο κάλπες. Ο πληθυσμός της Ισπανίας είναι περίπου 47 εκατομμύρια. Μέχρι σήμερα το 78% των Δήμων κυβερνάται από τα δύο μεγάλα κόμματα P.P. ( Λαϊκό Κόμμα) και PSOE ( Σοσιαλιστικό Κόμμα). Όμως η εμφάνιση των κομμάτων Podemos και Ciudadanos θα είναι καθοριστική για τις συμμαχίες, που θα προκύψουν.
Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Λαϊκό Κόμμα καταποντίζεται , το ίδιο και το Σοσιαλιστικό κόμμα.
Σε καθημερινή βάση δημοσιοποιούνται δημοσκοπήσεις, που αφορούν και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Κατά Αυτονομία ή κατά μεγάλο Δήμο. Ορισμένες αφορούν και στις βουλευτικές εκλογές στο τέλος του χρόνου.

Επειδή τελευταία διαβάζω διάφορες αναλύσεις στην Ελλάδα με βάση αυτές τις δημοσκοπήσεις, πουθενά δεν βλέπω να αναφέρεται για ποιο Δήμο μιλούν ή για ποια Αυτονομία! Ούτε καν αν πρόκειται για τις βουλευτικές εκλογές του τέλους του χρόνου!

Και το γαϊτανάκι συνεχίζεται με ανακοινώσεις των ελληνικών πολιτικών κομμάτων ανάλογα με το πως μεταφράζεται κάθε δημοσκόπηση. Πχ. "Οι Ποδέμος είναι 4ο κόμμα στη Μαδρίτη! Χάνουν από τους Ciudadanos!". Διευκρινίζω: αν εννοούν τον ΔΗΜΟ της Μαδρίτης, είναι αλήθεια, αν εννοούν όμως την Αυτονομία της Μαδρίτης (πάνω από 6 εκ πληθυσμό) τότε ψεύδονται γιατί οι Ποδέμος, έρχονται δεύτεροι! Συμφέρει λοιπόν να κυκλοφορεί κάτι τέτοιο! Όπως συμφέρει επίσης να μην αναφέρεται πουθενά ότι π.χ. το Λαϊκό Κόμμα χάνει τους μισούς ψηφοφόρους του με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις! Το ίδιο και το σοσιαλιστικό κόμμα! Και ότι όλα θα παιχτούν στις συμμαχίες που θα προκύψουν.

Παρακολουθώ τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ισπανία, από τις αρχές του 90. Οι φετινές είναι οι πιο ενδιαφέρουσες, με μια απόλυτα σκληρή, απ όλες τις απόψεις, προεκλογική περίοδο. "Ο θάνατός σου η ζωή μου" ένα πράγμα, καθώς ο δικομματισμός πνέει τα λοίσθια. Άλλωστε στις Ευρωεκλογές αποδείχθηκε περίτρανα με το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αυτά. Και χάρη σας ζητώ : να βάζετε όταν μιλάτε για Ισπανία, σε ποιο δήμο ή Αυτονομία , αναφέρεστε! Αλήθειες να λέμε, όχι να κάνουμε παιχνιδάκια! Είναι που είναι τεράστια η χώρα μην μπερδεύουμε και τους αναγνώστες περισσότερο. Δεν κάνει...
Keywords
Τυχαία Θέματα