Γιατί οι Γερμανοί θέλουν να διώξουν το ΔΝΤ από την Ελλάδα

Αγεφύρωτο μοιάζει το χάσμα μεταξύ του ΔΝΤ και της καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ με αφορμή το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας. Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel σύμφωνα με το οποίο ουσιαστικά προβλέπεται η διάλυση της Τρόικα,
λόγω διαφορετικών απόψεων και κυρίως αντικρουόμενων συμφερόντων για τη σωτηρία της χώρας μας...
Χαρακτηριστικά, το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι ελεγκτές της Τρόικα έχουν καταστεί «πιόνια πολιτικών συμφερόντων» επισημαίνοντας ότι κάθε ένα από τα μέλη της ακολουθεί τα δικά του συμφέροντα, ενώ οι αποφάσεις για την τύχη της Ελλάδας, λαμβάνονται τελικά από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και κυρίως από το Βερολίνο, όπως λέει.

«Ακριβώς επειδή πρέπει να ληφθούν αντιδημοφιλείς αποφάσεις, είναι βολικό να φορτώνονται όλα σε ανεξάρτητες επιτροπές, χωρίς την κρίση των οποίων, δεν αποφασίζεται, υποτίθεται, τίποτα», αναφέρει ο αρθρογράφος και τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ το ΔΝΤ πιέζει για μια κατά το δυνατόν πιο αντικειμενική έκθεση.

«Αν η Τρόικα παρουσιάσει μια αρνητική για την Ελλάδα έκθεση, το ΔΝΤ θα μπορούσε να σταματήσει τη συμμετοχή του στην διάσωση της Ελλάδας. Ακόμη όμως και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, τα κράτη της Ευρωζώνης δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει», υποστηρίζει το περιοδικό.

Θετική η έκθεση, με πολιτική απόφαση

Αυτό που λέει ουσιαστικά το γερμανικό περιοδικό είναι ότι η Γερμανία είναι αποφασισμένη να επιβάλει στην Τρόικα να συντάξει θετική έκθεση για την Ελλάδα, να δώσει την δόση των 31,5 δισ., να κρατήσει τη χώρα μας στην ευρωζώνη και να μη θέσει σε κίνδυνο το ευρωπαικό οικοδόμημα. Αντίθετα, το ΔΝΤ, το οποίο δεν μπορεί εκ του καταστατικού του να δανείζει σε χώρες των οποίων το χρέος δεν είναι βιώσιμο, προσανατολίζεται να ζητήσει κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Tο Spiegel παρατηρεί ότι «οι αυτοσχεδιασμοί στην Αθήνα δεν τελειώνουν κι η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να σώσει τη χώρα, στην ανάγκη ακόμη και χωρίς σχέδιο». Όπως επισημαίνει, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τα κίνητρα της διάσωσης:

«Η κατάσταση γύρω από την ευρωζώνη και τους εν δυνάμει πρωταγωνιστές μιας μεγάλης καταστροφής, την Ισπανία και την Ιταλία, είναι τόσο άσχημη ώστε να μη θέλει κανείς να πάρει το ρίσκο ενός 'Grexit'. Η υπόλοιπη Ευρώπη έχει φοβηθεί. Η θεωρία του ντόμινο δεν συζητείται μόνο, αλλά είναι ένα επικρατές σενάριο. (...) Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχιστεί ό,τι γινόταν ως τώρα. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της έκθεσης της τρόικας. Ή μάλλον, η έκθεση θα είναι αυτή που πρέπει να είναι ανεξαρτήτως του τι συμβαίνει ή δεν συμβαίνει στα ελληνικά υπουργεία».

Παράλληλα, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι το ΔΝΤ θέλει μια αντικειμενική έκθεση από την Τρόικα η οποία ουσιαστικά θα επισημαίνει το αδιέξοδο του όλου εγχειρήματος προκειμένου στη συνέχεια να μπορεί να αποδεσμευτεί από την υποχρέωση χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Και άλλα παρόμοια δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο

Αυτή ακρ
Keywords
Τυχαία Θέματα