Γαλάζιες πιρουέτες γύρω από τον Βελόπουλο...


Την πόρτα στον Κυριάκο Βελόπουλο επιχειρούν να κλείσουν άρον-άρον οι ένοικοι του Μαξίμου αποσύροντας τα σενάρια που οι ίδιοι καλλιέργησαν περί κυβερνητικής συνεργασίας με την Ελληνική Λύση. Από τους κόλπους της Ν.Δ. εκπέμπεται το μήνυμα ότι... σύμφωνα με τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα, είναι εφικτή η αυτοδυναμία στις μεθεπόμενες εκλογές. Θεωρούν, μάλιστα, πως η υπόθεση των υποκλοπών δεν αφήνει δυσμενές αποτύπωμα στην εικόνα του
κόμματος, αναγνωρίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι υπάρχει σκάνδαλο!

Γαλάζιοι κύκλοι δίνουν πλέον έμφαση στις «αγεφύρωτες διαφορές» με το κόμμα του κ. Βελόπουλου. Ήδη από προχθές ο Γιάννης Οικονόμου υπογράμμισε -με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, όπως είπε- πως η Ν.Δ. δεν εξετάζει καθόλου την προοπτική σύμπλευσης με την Ελληνικής Λύση. Έθεσε δε ως προϋπόθεση για μία κυβερνητική συνεργασία την ύπαρξη ενός ελάχιστου κοινού παρονομαστή σε θέματα αρχών, αξιών και προγραμμάτων, λέγοντας ότι τέτοιος κοινός παρονομαστής με τον κ. Βελόπουλο δεν υπάρχει. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι δεν μπορεί να κοιτάζει ο ένας στη δύση και ο άλλος στην ανατολή προκειμένου να ενταφιάσει τη σχετική συζήτηση στον δρόμο για τις εκλογές. Σημειώνεται ότι στις αρχές της εβδομάδας ο κ. Οικονόμου αναφερόταν επίσης στις «κεφαλαιώδεις διαφορές» που χωρίζουν τα δύο κόμματα. Η αποστροφή του, εντούτοις, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη ερμηνεύτηκε ως νεύμα προς την Ελληνική Λύση σε περίπτωση που η Ν.Δ. κατακτήσει την πρώτη θέση, χωρίς αυτοδυναμία, στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής.

Επαναπροσέγγιση επιθυμεί η πτέρυγα ΛΑΟΣ

Ακόμα και η απάντηση του ίδιου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ότι η Ν.Δ. βρίσκεται πολύ μακριά από την Ελληνική Λύση, δημιούργησε την εντύπωση ότι δεν απέκλειε εντελώς την προοπτική της συμπόρευσης. Η δήλωση του Μ. Βορίδη, μάλιστα, τις επόμενες ημέρες, ότι ο ίδιος δεν αποκλείει κανέναν από μια πιθανή συγκυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ., τροφοδότησε τη σχετική συζήτηση. Είχε προηγηθεί δε η επίσκεψη του Ά. Γεωργιάδη στο γραφείο του Κ. Βελόπουλου στη Βουλή (1 Σεπτεμβρίου), που επιβεβαίωνε την επιθυμία της πτέρυγας ΛΑΟΣ για επαναπροσέγγιση με τον παλιό συνοδοιπόρο στο κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη. Στους δρόμους, άλλωστε, των συλλαλητηρίων ενάντια της Συμφωνίας των Πρεσπών διαδήλωναν χέρι-χέρι βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. και της Ελληνικής Λύσης.

Φόβοι για διάρρηξη των δεσμών με το Κέντρο

Η ζυγαριά του Μαξίμου άρχισε να γέρνει προς τα (άκρα) δεξιά, με αποτέλεσμα να επικρατούν φόβοι ότι θα αναδειχθούν σε μπούμερανγκ τα φλερτ «με τον ταχυδρόμο των επιστολών του Ιησού», όπως ανέφεραν σκωπτικά κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Επικράτησε η άποψη ότι αυτό το σενάριο θα τορπιλίσει το σχέδιο προσέλκυσης των ψηφοφόρων του μεσαίου χώρου και θα εκπέμψει χαμηλή κομματική αυτοπεποίθηση από τη στιγμή που δεν ορίζεται η αυτοδυναμία ως μονόδρομος. H πιο προωθημένη άποψη που κατατέθηκε είναι ότι το πρόταγμα του Αλ. Τσίπρα περί συγκρότησης προοδευτικής κυβέρνησης αποκτά μεγαλύτερη υπόσταση και θα εκληφθεί ως αντίβαρο από πολλούς δημοκρατικούς αναποφάσιστους μπροστά στην προοπτική συγκρότησης μιας υπερδεξιάς συγκυβέρνησης.

Στον πρωθυπουργικό πυρήνα κυριάρχησε και ο προβληματισμός ότι η συνέχιση της συζήτησης θα επιβεβαιώσει την άποψη ότι η Ν.Δ. είναι απομονωμένη από το δημοκρατικό πολιτικό τόξο. Επιπλέον, οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εκτιμούσαν ότι αν «δεν μπει ένα τέρμα σε αυτό το σενάριο», ελλοχεύει ο κίνδυνος να «νομιμοποιηθεί» και η ψήφος των απογοητευμένων ψηφοφόρων της Ν.Δ. στην Ελληνική Λύση. Χθες ο επικεφαλής της τόνισε από το Αγρίνιο πως δεν πρόκειται η Ελληνική Λύση να συγκυβερνήσει με τα πολιτικά κόμματα που κατέστρεψαν την Ελλάδα, τον βίο και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων. Υπό αυτό το πρίσμα, γαλάζιοι αξιωματούχοι επεσήμαιναν χθες στην ΑΥΓΗ ότι θα ήταν καταστροφικό για τη Ν.Δ. να αναφέρεται σε ένα σενάριο που δεν εγγυημένο και να δίνεται μια εικόνα ότι «εξαρτάται από τις ορέξεις ενός κόμματος του 4%».

avgi.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γαλάζιες, Βελόπουλο,galazies, velopoulo