Επαναφέρουν από την πίσω πόρτα τη θεωρία των δύο άκρων...


Κλίμα για τη θεωρία των δύο άκρων ξαναχτίζει η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες, στον απόηχο της δολοφονικής επίθεσης φασιστικής ομάδας κατά ...αναρχικών και αντιφασιστών στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι.

Η ματαιωμένη φασιστική φιέστα στο Νέο Ηράκλειο την 1η Νοέμβρη με πρωταγωνιστή το μάχιμο αντιφασιστικό κίνημα που κατέβηκε μαζικά στον δρόμο απέδειξε αναμφισβήτητα ποιος είναι ο φορέας συντριβής του φασισμού στους κόλπους της κοινωνίας,

στερώντας ταυτόχρονα από την κυβέρνηση τη δυνατότητα να πιστώσει στον εαυτό της τον ρόλο του «συνεπούς» «μαχητή» κατά του φασισμού. Το μόνο που είχαν στη διάθεσή το κυβερνητικό και το μιντιακό επιτελείο εκείνη τη μέρα ήταν το αφήγημα της ταύτισης των αντιφασιστών που δέχτηκαν την επίθεση με τους δράστες νεοναζί, υποτιμώντας το ζήτημα σε μια «συμπλοκή μεταξύ ομάδων αντιεξουσιαστών και ακροδεξιών».

Τώρα, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης έρχεται να μας ενημερώσει ότι η κυβέρνηση εξετάζει «διαφορετική ποινική αντιμετώπιση των ατόμων που τελούν επανειλημμένως αξιόποινες πλημμεληματικές πράξεις», φέροντας ως παράδειγμα το περιστατικό στο Μοναστηράκι και αφήνοντας αιχμές για όσους διαδηλωτές έχουν αρκετές συλλήψεις από πορείες -πολλές από τις οποίες προκύπτουν έπειτα από αναίτιες επιθέσεις της αστυνομίας, όπως έχει αποδειχθεί επανειλημένα. Αφορμή για τη διατύπωση της θέσης αυτής ήταν το γεγονός ότι οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι -όπως συμβαίνει στην πλειονότητα των υποθέσεων με κατηγορούμενους για πλημμεληματικές πράξεις κατά τις διατάξεις του ποινικού δικαίου.

Ο υπουργός με το «πλούσιο» παρελθόν στον χώρο της ακροδεξιάς διερωτήθηκε μήπως όταν υπάρχει επανειλημμένη τέλεση αξιόποινων πλημμεληματικών πράξεων, «πρέπει κάπως να βαρύνουμε την υπόθεση αυτή; Γιατί προφανώς το ποινικό πλαίσιο δεν αρκεί» για τη μη τέλεση, εκ νέου, αξιόποινων πράξεων από το ίδιο άτομο.

«Ξέρω ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης σκέφτεται πάνω σε αυτό, να προτείνει νομοθεσία [...] Ξέρω ότι στη σκέψη του υπουργού Δικαιοσύνης -το συζητήσαμε αυτ - είναι κάτι που τον απασχολεί», είπε ο Μάκης Βορίδης. Περιγράφοντας, άλλωστε, το ισχύον πλαίσιο με τη χορήγηση αναβολών, τις εξαγοράσιμες ποινές κ.ο.κ., συμπέρανε πως «δεν έχει πραγματική ποινική συνέπεια»...

Νικηφόρος Ζυλάλης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Keywords
Τυχαία Θέματα