Εγκαταλείπει τα καθήκοντά του ο Πάπας Βενέδικτος (Βίντεο)

Tα καθήκοντά του εγκαταλείπει ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' στις 28 Φεβρουαρίου, με το Βατικανό να επιβεβαιώνει την παραίτηση που προκαλεί έκπληξη διεθνώς. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η παραίτηση οφείλεται σε λόγους υγείας...
Την είδηση, την οποία αρχικά μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANSA, επιβεβαίωσε λίγο αργότερα το Βατικανό, γνωστοποιώντας ότι ο Βενέδικτος θα παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας στις 28 Φεβρουαρίου.

Ο
85χρονος ποντίφικας, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει ότι οι δυνάμεις του, λόγω της προχωρημένης ηλικίας του δεν του επιτρέπουν να συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του.

Aναλυτικά η επιστολή παραίτησης:

«Αγαπητοί Αδελφοί,

Σας έχω συγκαλέσει σε αυτό το εκκλησιαστικό συμβούλιο, όχι μόνο για τις τρεις αγιοποιήσεις, αλλά και να σας γνωστοποιήσω μια απόφαση μεγάλης σημασίας για τη ζωή της Εκκλησίας. Αφού εξέτασα επανειλημμένως τη συνείδησή μου ενώπιον του Θεού, έχω καταλήξει στο βέβαιο συμπέρασμα ότι οι δυνάμεις μου, λόγω της προχωρημένης ηλικίας, δεν είναι πλέον αρκετές για την σωστή άσκηση των καθηκόντων μου.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτό το λειτούργημα, εξαιτίας της πνευματικής του φύσης, πρέπει να υπηρετείται όχι μόνο με λόγια και πράξεις, αλλά επίσης με προσευχή και πόνο. Ωστόσο, στο σημερινό κόσμο, ο οποίος υφίσταται τόσες πολλές γρήγορες αλλαγές και συγκλονίζεται από ερωτήματα μεγάλης συνάφειας για τη ζωή της πίστης, προκειμένου να υπηρετεί κανείς τον Άγιο Πέτρο και να κηρύττει το Ευαγγέλιο, απαιτείται πνευματική και φυσική δύναμη, δύναμη που τους τελευταίους μήνες, σε μένα, έχει επιδεινωθεί σε τέτοια έκταση που πρέπει να αναγνωρίσω την ανικανότητά μου να εκπληρώσω επαρκώς το λειτούργημα που μου έχει ανατεθεί.

Για το λόγο αυτό, και γνωρίζοντας πολύ καλά τη σοβαρότητα της πράξης αυτής, με πλήρη ελευθερία δηλώνω ότι παραιτούμαι από το αξίωμα του Επισκόπου της Ρώμης, του διαδόχου του Αγίου Πέτρου, που μου ανατέθηκε από τους καρδιναλίους στις 19 Απριλίου 2005, με τέτοιο τρόπο, ώστε από τις 28 Φεβρουαρίου 2013, στις 20:00, η έδρα της Ρώμης, η έδρα του Αγίου Πέτρου, θα είναι κενή και ένα κονκλάβιο για την εκλογή του νέου Ποντίφικα θα πρέπει να συγκληθεί από εκείνους που έχουν την αρμοδιότητα.

Αγαπητοί Αδελφοί, σας ευχαριστώ θερμά για όλη την αγάπη και την εργασία με την οποία με στηρίξατε στο έργο μου και ζητώ συγχώρεση για όλα τα ελαττώματα μου. Και τώρα, ας εμπιστευτούμε την Ιερή Εκκλησία στην φροντίδα του Ανωτάτου Ποιμένα μας, του Κυρίου Ιησού Χριστού και ας ικετεύσουμε την Παναγία, ώστε να μπορέσει να βοηθήσει τους Καρδιναλίους Πατέρες με την μητρική μέριμνα της, στην εκλογή νέου Προκαθημένου. Όσον αφορά τον εαυτό μου, θα ήθελα επίσης να υπηρετήσω με αφοσίωση τον Ιερό Ναό του Θεού στο μέλλον μέσα από μια ζωή αφιερωμένη στην προσευχή».

Η ανάδειξη του διαδόχου του Πάπα Βενέδικτου, σύμφωνα με το Βατικανό, θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν από τα τέλη Μαρτίου, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποιο φαβορί, δεδομένης και της απρόσμενης είδησης της αποχώρησης του γερμανού ποντίφικα.

Η πορεία του 265ου Πάπα

Ο 86χρονος Γιόζεφ Αλοΐσιος Ράτζινγκερ γεννήθηκε στις 16 Απριλίου του 1927. Γεννήθηκε στην Βαυαρία και είναι και γερμανός υπήκοος και υπήκοος Βατικανού.

Διαδέχθηκε τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β' στις 19 Απριλίου του 2005. Η ενθρόνισή του έγινε στις 24 Απριλίου του 2005.

Ακολούθησε την ιεροσύνη το 1951 και από τότε καθιερώθηκε ως ένας αξιόλογος θεολόγος ο οποίος έγινε και καθηγητης Πανεπιστημίου το 1958. Μετά από μια μακροχρόνια καριέρα ως ακαδημαϊκός, έγινε Αρχιεπίσκοπος Μονάχου και Φράϊζινγκ και Καρδινάλιος το 1977.

Το 1981, μετακόμισε στην Ρώμη και από το 2002 έως την ενθρόνισή του, ήταν Πρύτανης του Κολεγίου των Καρδιναλίων δήλαδή, πρώτος ανάμεσα σε όλους του Καρδινάλιους.

Έκπληξη προκαλεί διεθνώς η απόφαση

Η απόφασή του αποτελεί έκπληξη, αφού συνήθως οι ποντίφικες αποχωρούν από το αξίωμά τους λόγω θανάτου. Είναι ενδεικτικό ότι η αποχώρηση του 265ου Πάπα είναι η πρώτη εδώ και σχεδόν 600 χρόνια (από το 1415), όταν είχε παραιτηθεί ο Πάπας Γρηγόριος ο ΚΒ'.

Η γερμανική κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της Στέφαν Ζάιμπερτ, εξέφρασε την έκπληξή της από την ξαφνική παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου. «Έχει αφήσει μία προσωπική σφραγίδα ως στοχαστής στην ηγεσία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αλλά και ως ποιμένας» αναφέρει μεταξύ άλλων.
Keywords
Τυχαία Θέματα