Χωρίς τους Ρώσους

Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο, αλλά η επιβεβαίωση του διέλυσε τον μύθο της ρωσικής συνδρομής που κάποιοι έδειχναν ως την εθνική απάντηση στην πίεση των δανειστών. Η Ρωσία όχι μόνο δεν σκοπεύει να βοηθήσει την Κύπρο, αλλά σπεύδει να εκφράσει τη δυσφορία της για τις εξελίξεις στο νησί, διατηρώντας επιφυλάξεις για την άσκηση νόμιμων δικαιωμάτων και ..............
απειλώντας ευθέως την Ευρωπαϊκή Ένωση με οικονομικά αντίμετρα.
«Η Κύπρος
είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης -κράτος- μέλος της ΕΕ- και η ΕΕ διατυπώνει τις προτάσεις της. Άλλο θέμα, όπως ήδη είπα, ότι πρέπει να τις διατυπώνει προσεκτικά, διότι μπορούμε όντως να γίνουμε μάρτυρες ενός νέου σταδίου της διεθνούς χρηματιστικής κρίσης» είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός Μεντβέντεφ, λέγοντας ότι τα περί αξιοποίησης του φυσικού αερίου είναι μία πολύπλοκη υπόθεση, εννοώντας ότι είναι πιθανό να υπάρχει και εμπλοκή με την Τουρκία. Η Λευκωσία ήλπιζε στη ρωσική συνδρομή είτε με νέο δάνειο και επιμήκυνση του υφιστάμενου, είτε με εξαγορά της «Λαϊκής». Τώρα πιθανότατα η ρωσική μεταβλητή διαγράφεται από την εξίσωση. Η Κύπρος έχει μπροστά της ένα τελεσίγραφο: πρέπει ως τη Δευτέρα να απαντήσει στην Ευρώπη τι σκοπεύει να κάνει με το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, κοινώς από που θα βρει τα 5.8 δισ ευρώ. Η έκδοση ομολόγων απορρίπτεται από την τρόικα, αφού ισοδυναμούν με αύξηση του χρέους. Η δε έκδοση ομολόγων με αντίκρυσμα στο φυσικό αέριο θεωρείται επισφαλής.
Εκ των πραγμάτων, το σχέδιο Β, που τελικά τώρα συντάσσεται, προβλέπει τη δημιουργία ενός Ταμείου που θα αξιοποιήσει τη δημόσια και εκκλησιαστική περιουσία καθώς και πόρους των ασφαλιστικών ταμείων. Πιθανότατα τον διαχωρισμό της «Λαϊκής» σε «καλή» και «κακή» και, αναγκαστικά, φορολόγηση των καταθέσεων σε ύψος και ποσοστό που μένει να καθοριστεί. Επισήμως, πάντως, τόσο η προεδρία, όσο και πολιτικοί αρχηγοί επιμένουν κατηγορηματικά ότι το «κούρεμα» έχει αποκλειστεί. «Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως από την πρώτη στιγμή έπραξε, στις 15 Μαρτίου, μετά την απόφαση του Eurogroup, και έχοντας υπόψη την αντίθετη άποψη των πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο, συνεχίζει να καταβάλλει έντονες προσπάθειες προς όλες τις προσφερόμενες κατευθύνσεις και πραγματοποιεί διαβουλεύσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό»
Keywords
Τυχαία Θέματα