Απλά μαθήματα Στατιστικής…

Γράφει ο Πάνος Μπόζος
Ξεκινάμεμε τον ορισμό:
«Στατιστικήείναι η επιστήμη των εφαρμοσμένων μαθηματικών η οποία συλλέγει στοιχεία, τακατατάσσει σε πίνακες, τα παρουσιάζει με διάφορους τρόπους και εξάγει χρήσιμασυμπεράσματα».
Ησυλλογή των στοιχείων γίνεται με 2 τρόπους : α) Με δειγματοληψία, β) Με απογραφή.
Στηδειγματοληψία επιλέγεται ένα μέρος του πληθυσμού, ενώ στην απογραφή το σύνολοτου πληθυσμού καλείται να απαντήσει στα........
ερωτήματα της έρευνας. Κρίσιμο στοιχείοτης έρευνας είναι η επιλογή του δείγματος και η διατύπωση των ερωτημάτων. Ανγια παράδειγμα θέλουμε να μάθουμε ποιες ομάδες υποστηρίζουν οι φίλαθλοι τηςχώρας και επιλέξουμε δείγμα από τη Ν. Φιλαδέλφεια το αποτέλεσμα είναι γνωστό…Αν επίσης έχουμε φροντίσει να βομβαρδίσουμε τον πληθυσμό με τη βοήθεια τηςδιαφήμισης η της δυσφήμησης για τις ικανότητες ενός πολιτικού είναι βέβαιο ότιτην επομένη η έρευνα θα δείξει το αποτέλεσμα που εμείς επιθυμούμε !

Άρααποδεικνύεται, πάρα πολύ εύκολα, ότι ένα επιστημονικό εργαλείο μπορεί ναμετατραπεί σε όργανο επηρεασμού ώστε να δρομολογηθούν εξελίξεις προς τηκατεύθυνση που κάποιοι επιθυμούν.
ΣτηνΕλλάδα, χώρα ανέκαθεν της υπερβολής, δεν ανθεί μόνο η «φαιδρά πορτοκαλέα».Φυτρώνουν παντού εταιρείες δημοσκοπήσεων, εταιρείες άμεσα συνδεδεμένες και μεεταιρείες διαφημιστικές, εταιρείες προώθησης προϊόντων και πολιτικών προσώπων.Οι διευθυντές των εταιρειών δημοσκοπήσεων έχουν μετατραπεί σε σταρ τωντηλεοπτικών εκπομπών, αυτοαναγορεύονται σε επιστημονικές αυθεντίες, ενώ οιπερισσότεροι εξ’ αυτών ελάχιστη σχέση έχουν με την επιστήμη της Στατιστικής…
Προσοχή!Άλλο πράγμα είναι να μελετούμε τη πραγματική συμπεριφορά του πληθυσμού και άλλοπράγμα να προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε (πολύ δε περισσότερο να ποδηγετήσουμε) τιςπροθέσεις του!
Άμεσαγεννιούνται τα ερωτήματα : Αντέχει η μικρή Ελληνική αγορά να συντηρεί όλεςαυτές τις επιχειρήσεις; Αν όχι ποιος πληρώνει το μάρμαρο ;
Ανπαραδεχθούμε ότι τα κόμματα και οι πολιτικοί ενδιαφέρονται να γνωρίζουν τιςπροτιμήσεις του εκλογικού σώματος, ποιόν σκοπό εξυπηρετούν τα διάφορα ΜΜΕ πουκάθε τρείς και λίγο πληρώνουν (αν πληρώνουν…) τις εταιρείες δημοσκοπήσεων ;
Τινόημα έχουν ερωτήσεις του τύπου : «καταλληλότερος πρωθυπουργός», «παράστασηνίκης»;
Πωςεξηγείται το «εύρημα» ότι οι Έλληνες δεν θέλουμε με τίποτα να φύγουμε από τη ζώνη του Ευρώ,αλλά ταυτόχρονα είμαστε εναντίον κάθε μέτρου που θα μας διατηρήσει σε αυτή ;
Οπατέρας των δημοσκοπήσεων George Gallopπροσπαθώντας να απομυθοποιήσει την αξιοπιστία τους έλεγε : «Με τις κατάλληλεςερωτήσεις μπορώ να αποδείξω την ύπαρξη του Θεού !!»
Συμπέρασμα:
ΗΣτατιστική είναι επιστήμη των Μαθηματικών ! Όσοι γνωρίζουν τις βασικές έννοιεςάλλοτε γελούν, άλλοτε αγανακτούν με τον τρόπο που κάποιοι τηνκακομεταχειρίζονται.
Είναικοινός τόπος ότι επιστημονικές κατακτήσεις μετατρέπονται στα χέρια άσχετων ηιδιοτελών σε επικίνδυνα εργαλεία. Τα παραδείγματα άπειρα.
Αςμη λησμονούν οι Πολίτες ότι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δεν είναι επιστημονικά,
Keywords
Τυχαία Θέματα