Αντιμέτωπος με «ανταρσία» ο Σούνακ για τη συμφωνία με τη Ρουάντα...


Ο Βρετανός πρωθυπουργός διαμήνυσε σήμερα ότι θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να αναβιώσει την μπλοκαρισμένη συμφωνία για εξορία χιλιάδων αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα αγνοήσει τους νόμους της χώρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Θα ξεκινήσουμε... τις πτήσεις», δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ σε συνέντευξη Τύπου υποσχόμενος να προωθήσει σχέδιο, που έχει αναστατώσει το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα και απειλεί την ηγεσία του.

Δήλωσε ότι

ένα νέο νομοσχέδιο, που έχει σχεδιαστεί για να παρακάμψει απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

-είχε κρίνει παράνομο το σχέδιο της κυβέρνησης του- θα τερματίσει «το γαϊτανάκι των νομικών αμφισβητήσεων» που έχουν εμποδίσει το Λονδίνο να στέλνει χιλιάδες μετανάστες, που φτάνουν μέσω της Μάγχης, στην αφρικανική χώρα.

Ο Σούνακ δήλωσε ότι το νομοσχέδιο «μπλοκάρει κάθε λόγο που χρησιμοποιήθηκε ποτέ για να εμποδίσει την απογείωση πτήσεων προς τη Ρουάντα» κι ότι έχει θέσει «τον πήχη ψηλά».

Οργανώσεις, πρόσφυγες και νομικοί έχουν επικρίνει έντονα το σχέδιο αλλά σε αυτούς προστίθενται πλέον φωνές από μέλη του κόμματός του, που θεωρούν από την πλευρά τους ότι δεν είναι αρκετά σκληρό.

Βουλευτές της σκληροπυρηνικής δεξιάς πτέρυγας των Τόρις θεωρούν ότι το νομοσχέδιο είναι πολύ ήπιο και θέλουν το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σχεδόν κάθε ευρωπαϊκή χώρα, εκτός από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, δεσμεύεται από αυτή.

Ο υπουργός Μετανάστευσης, Ρόμπερτ Τζένρικ, παραιτήθηκε από την κυβέρνηση αργά την Τετάρτη, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «δεν πάει αρκετά μακριά» και δεν θα λειτουργήσει.

Η Βρετανία και η Ρουάντα κατέληξαν σε συμφωνία τον Απρίλιο του 2022, που προβλέπει ότι οι μετανάστες που διασχίζουν τη Μάγχη θα στέλνονται στη Ρουάντα, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους για άσυλο και, αν είναι επιτυχή, θα παραμένουν.

Οι επικριτές της συμφωνίας λένε ότι είναι ανήθικο και ανεφάρμοστο να στέλνονται μετανάστες σε μια χώρα που απέχει 6.400 χιλιόμετρα, χωρίς καμία πιθανότητα να εγκατασταθούν ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κυβέρνηση αρνήθηκε να εγκαταλείψει το σχέδιο παρά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, με το βλέμμα στις εκλογές του επόμενους έτους, αν και μετριοπαθείς Συντηρητικοί έχουν εκφράσει την ανησυχία τους. Οι δύο χώρες υπέγραψαν ύστερα συνθήκη υποστηρίζοντας ότι δεσμεύονται να ενισχύσουν την προστασία των μεταναστών.

Η πρώτη ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα