Ανάσα 2,1 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ- Σκληρή στάση από τις Βρυξέλλες

Ανάσα 2,1 δις ευρώ για την αντιμετώπιση των μεγάλων αναγκών των τραπεζών και του ελληνικού δημοσίου αποφάσισε να δώσει -σύμφωνα με πληροφορίες- η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανάβοντας το «πράσινο φως» για την αύξηση του ELA στα 71 δις από 68,9 την προηγούμενη εβδομάδα....
Την ίδια ώρα, σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας
για το ζήτημα της επιστροφής του 1,2 δις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επιλέγουν να τηρήσουν οι Βρυξέλλες. Χωρίς να λάβει απόφαση ολοκληρώθηκε το σημερινό EuroWorking Group, παραπέμποντας στο Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF.

Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξήγησε ότι «νομικά, είναι αδύνατο σε αυτή τη φάση να γίνει αποδεκτό το αίτημα, καθώς θεωρείται πολιτική απόφαση που πρέπει να πάρει ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο του EFSF στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Δεν υπάρχει λόγος να επιστραφούν τα χρήματα», η θέση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Από την πλευρά τους, πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, έκαναν λόγο για καλό και εποικοδομητικό κλίμα στην τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση ήταν εφ' όλης της ύλης, καθώς πέραν του ζητήματος της εκταμίευσης του 1,2 δισ. ευρώ που εξετάζεται από τον ESM στις τεχνικές του λεπτομέρειες, συζητήθηκαν επίσης θέματα ρευστότητας, η δημοσιονομική πορεία της χώρας και θέματα μεταρρυθμίσεων.

Στο μεταξύ, εν αναμονή της λίστας των μεταρρυθμίσεων βρίσκονται οι Βρυξέλλες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι απομακρύνεται η πιθανότητα να γίνει Eurogroup στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και επομένως εκταμίευση τμήματος δόσης. Όπως διευκρίνιζαν πηγές της Ευρωζώνης, αφού πρώτα οι τρεις θεσμοί συμφωνήσουν σε έναν ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων, τότε η Ομάδα Εργασίας θα τον εξετάσει και θα ενημερώσει το Eurogroup. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι πριν ξεκινήσει η όποια διαδικασία εκταμίευσης, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αρχίζουν να εφαρμόζουν αυτά τα μέτρα, ενώ θα προηγηθεί και έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς.

Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να υποβάλει τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις στα τέλη της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης μετέφερε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χτες το βράδυ.

Όπως είπε ο ΖΚ Γιούνκερ κατά την ενημέρωση που έκανε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής, ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν πολύ απαισιόδοξος γιατί δεν υπήρχε κανένα σημάδι προόδου, πλέον η διαδικασία είναι πιο ομαλή και ευελπιστεί σ’ ένα αίσιο πέρας για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο επικεφαλής της Κομισιόν, αναφέρθηκε στην εξέταση του καταλόγου από τις τεχνικές ομάδες και στην τρέχουσα αποστολή συγκέντρωσης στοιχείων στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ θα εξετάσουν πιο προσεκτικά αυτά τα στοιχεία για να προωθήσουν τις αποφάσεις.

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τη χώρα μας διαπίστωνε νωρίτερα και ο Γερούν Ντέισελμπλουμ δηλώνοντας συγκρατημένα αισιόδοξος.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ δήλωσε ότι στην επταμερή συνάντηση επετεύχθη ο στόχος που είχε τεθεί για την ανάκτηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και την αποφυγή παρεξηγήσεων. Όπως είπε, συμφωνήθηκε να επιταχυνθεί η εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε να παρουσιάσει σύντομα μεταρρυθμίσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την εξεύρεση λύσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα