Ανακύκλωση και η πρωτιά της Ελλάδας σε σύγκριση με άλλα κράτη και μέλη της Ευρωπαικής ένωσης


Η υπεύθυνη ανακύκλωση και η σωστή διαχείριση των αποβλήτων ήταν πάντα ένα σημαντικό ζήτημα των χωρών παγκοσμίως. Το μέσο ποσοστό ανακύκλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι περίπου 40% , με σημαντική διακύμανση μεταξύ των χωρών. Η Ιταλία προηγείται με ποσοστό ανακύκλωσης 83,2%, ενώ χώρες όπως η Ρουμανία βρίσκονται στο χαμηλότερο άκρο με μόλις 5,2%.

Για την Ελλάδα, το ποσοστό ανακύκλωσης είναι χαμηλότερο από το 20%. Αυτό που χρειάζεται , είναι οργανωμένες πολιτικές διαχείρισης απορριμμάτων,

εκστρατείες ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης του κοινού σχετικά με την ανακύκλωση. Τα οικονομικά κίνητρα επίσης διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ενθάρρυνση της ανακύκλωσης. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εφαρμόσει οικονομικά μέτρα, όπως φόρους υγειονομικής ταφής, συστήματα πληρωμής και επιδοτήσεις για τις βιομηχανίες ανακύκλωσης οπού η μεταφορά ογκωδών αντικειμένων πραγματοποιείται με containers πχ κάδοι για μπάζα κ.α. Η Γερμανία για παράδειγμα, η οποία ανακυκλώνει το 71,1% των αστικών απορριμμάτων της, έχει εφαρμόσει αυστηρούς κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος Pfand, ενός συστήματος επιστροφής καταθέσεων για μπουκάλια και κουτιά.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις, όπως περιορισμένες υποδομές και οικονομικούς περιορισμούς, που δυσχεραίνουν τις δυνατότητες ανακύκλωσης. Ωστόσο, αυτές οι προκλήσεις παρουσιάζουν επίσης ευκαιρίες. Για παράδειγμα, η ηγετική θέση της Ελλάδας στην ανακύκλωση των ηλεκτρικών συσκευών και ειδικά των κινητών τηλεφώνων αποδεικνύει τις δυνατότητές της να διαπρέψει σε συγκεκριμένους τομείς διαχείρισης απορριμμάτων.

Πρόσφατα στοιχεία της Eurostat δείχνουν οτι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανακύκλωση έξυπνων κινητών, με ποσοστό που πλησιάζει το 18%. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, όπου μόνο το 10% των Ευρωπαίων ανακυκλώνουν τα παλιά τους κινητά τηλέφωνα. Σε μια εποχή όπου οι τεχνολογία αναπτύσσεται ραγδαία και τα εργοστάσια ηλεκτρονικών συσκευών αυξάνουν την παραγωγή τους , το ζήτημα της διαχείρισης ηλεκτρονικών αποβλήτων γίνεται όλο και πιο πιεστικό.

Για να δούμε πόσο σημαντικό είναι το επίτευγμα της Ελλάδας, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε το ευρύτερο τοπίο της διαχείρισης ηλεκτρονικών αποβλήτων. Σε ολόκληρη την ΕΕ, οι χώρες παλεύουν με τον συνεχώς αυξανόμενο όγκο ηλεκτρονικών απορριμμάτων, που υποκινούνται από τις ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές και τις τάσεις των καταναλωτών. Ενώ κράτη όπως η Αυστρία και η Τσεχική Δημοκρατία κάνουν βήματα προόδου, με ποσοστά ανακύκλωσης 17% και 15% αντίστοιχα, η ηγετική θέση της Ελλάδας ξεχωρίζει.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η Ελλάδα σημειώνει αξιέπαινες επιδόσεις και στην ανακύκλωση παλαιών φορητών υπολογιστών και tablet με ποσοστό 16,5% όταν η Σουηδία και Φιλανδία κινούνται στα όρια του 18%.

Με την ανακύκλωση παλαιών συσκευών, η Ελλάδα μειώνει τον όγκο των αποβλήτων στους ΧΥΤΑ και περιορίζει σημαντικά την έκλυση τοξικών ουσιών στο περιβάλλον. Αυτή η προσπάθεια συμβάλλει σε ένα πιο βιώσιμο και υγιές οικοσύστημα. Η επιτυχία αυτή της χώρας μας αποτελεί ένα παράδειγμα για άλλες χώρες που επιδιώκουν να βελτιώσουν τις στρατηγικές διαχείρισης ηλεκτρονικών απορριμμάτων. Αποδεικνύοντας ότι τα υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης είναι επιτεύξιμα, η Ελλάδα παρέχει ένα μοντέλο που μπορεί να προσαρμοστεί και να εφαρμοστεί σε διαφορετικά εθνικά πλαίσια.

Η ηγετική θέση της Ελλάδας στην ανακύκλωση ηλεκτρονικών συσκευών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει τη δυναμική της χώρας μας και την ικανότητα της να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις. Ο αυξανόμενος όγκος και η πολυπλοκότητα των ηλεκτρονικών αποβλήτων, σε συνδυασμό με την ανάγκη για αποτελεσματικές διαδικασίες συλλογής και ανακύκλωσης, παρουσιάζουν συνεχή εμπόδια .Η προσέγγιση της Ελλάδας λειτουργεί ως εμπνευσμένο παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αφοσίωσης και της καινοτομίας στην περιβαλλοντική διαχείριση.

Keywords
Τυχαία Θέματα