O Σαμαράς, ο Τσίπρας και ο (άσχετος) Economist

Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς

Πώς δένουν τα δύο πρόσωπα και το ένα έντυπο, που υπάρχουν στον τίτλο; Δένουν και παραδένουν. Τον Σαμαρά και τον Τσίπρα, τους δένει το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα. Και το αγγλικό περιοδικό δένει με όλους, αφού έκανε μια «πρόβλεψη» για εκλογές στην Ελλάδα (σιγά…) και κατέληξε
σε ένα συμπέρασμα (επιεικώς…) της πλάκας. Κρίμα το «κύρος» του.
Ας τα δούμε ένα-ένα και με.........
αρκετή δόση χαλαρότητας, όπως αρμόζει στην Κυριακή.
Όσοι άκουσαν όσα είπε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη (εγώ τα διάβασα κιόλας-μαζοχισμός επαγγελματικός γαρ), κατάλαβαν ότι το παιχνίδι θα παιχτεί γύρω από δύο μαγικές λέξεις: πρωτογενές πλεόνασμα. Για τους εντελώς αδαείς, αυτό σημαίνει ότι το 2013 το κράτος θα έχει έσοδα περισσότερα από τα έξοδά του (χωρίς να υπολογίζονται οι τόκοι των δανείων του-να μην το ξεχνάμε αυτό). Για περισσότερα, ρωτήστε κανέναν οικονομολόγο. Εδώ θα πούμε τι σημαίνει αυτό πολιτικά.
Μόλις, λοιπόν, ο Στουρνάρας κάνει την επίσημη ανακοίνωση «έχουμε πλεόνασμα» (κάτι σαν το habemus Papam), θα αρχίσουν τα πανηγύρια. Εδώ έχουν αρχίσει από τώρα, που ακόμα ΔΕΝ το έχουμε δει, θα κωλώσουν τότε; Και ο Σαμαράς, αφού συνεννοηθεί με τον Βενιζέλο, θα μπορεί να προκηρύξει ως και (πολύ) πρόωρες εκλογές. Αλλιώς θα περιμένει τον Μάιο, να τις κάνει μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές (αυτά δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί).
Τι άλλο θα μπορεί να κάνει ο Σαμαράς, μόλις βγει το πλεόνασμα; Να δώσει μια συμβολική αύξηση στις χαμηλές συντάξεις (ναι, αυτές που θα αποκαθιστούσε αμέσως μόλις αναλάμβανε την εξουσία, όπως είχε πει στα περίφημα Ζάππειά του-ποιος τα θυμάται, πλέον;). Θα μπορούσε, επίσης, να μειώσει και τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά από την επόμενη χρονιά. Θα ήταν κάτι σαν «προκαταβολή» εν όψει εκλογών-«ψηφίστε μας, για να μοιράσω κι άλλο πλεόνασμα».
Αυτά με τον Σαμαρά. Πάμε τώρα στον Τσίπρα, που θύμωσε πολύ-και το έδειξε- με το πλεόνασμα του Σαμαρά. Το χαρακτήρισε «πλεόνασμα ψεύδους» κλ.π. Δεν έχει κανένα νόημα να μπούμε στη συζήτηση αν το «πλεόνασμα» του Στουρνάρα θα είναι πραγματικό ή φτιαχτό. Είναι λίγο και από τα δύο και δεν θα το αναλύσουμε. Όμως, από τη στιγμή που θα γίνει αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα είναι μια πραγματικότητα. Πάνω στην οποία μπορεί να πατήσει η (όποια) κυβέρνηση, για να ζητήσει κάποια πράγματα από τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε ή από όποιους άλλους αναδείξουν οι γερμανικές εκλογές της παραπάνω εβδομάδας.
Γι’ αυτό ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λάθος που εμφανίζονται ενοχλημένοι από την κυβερνητική προπαγάνδα με το πρωτογενές πλεόνασμα. Τους βολεύει κι αυτούς, υπό μια απαράβατη προϋπόθεση: ότι πιστεύουν πως αυτοί θα είναι νικητές των εκλογών.
Αν το πιστεύουν και αν είναι, θα πατήσουν πάνω στο πρωτογενές πλεόνασμα (πραγματικό ή φτιαχτό), για να διαπραγματευτούν καλύτερα με τη Γερμανία και τις Βρυξέλλες. Ακόμη κι αν ο Τσίπρας αναγκαστεί να κάνει στάση πληρωμών (όπως λέει σήμερα στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, έχει κάνει τη δική της στάση πληρωμών απέναντι σε περίπου χίλιους νυν και πρώην εργαζομένους της), θα μπορέσει να την κάνει ευκολότερα, αφού δεν θα χρειάζεται άλλα δανεικά για να πληρώνει μισθούς και συντάξεις. Βέβαια, ελπίζω να μη χρειαστεί να γίνει καμιά στάση πληρωμών από κανέναν, γιατί τότε ζήτω που καήκαμε.
Ξεμπερδέψαμε με τον Σαμαρά και τον Τσίπρα, πάμε στον Economist. Εντάξει, η «πρόβλεψή» του ότι εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν τον Μάιο, δεν λέει τίποτα. Είναι το πιθανότερο. Ακόμα και η εκτίμηση των αναλυτών του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας. Κι αυτό είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο. Ακόμα και η άλλη εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, διότι δεν έχει συμμάχους, θεωρείται πιθανό ενδεχόμενο.
Η συνέχεια, όμως, της «ανάλυσης» είναι εκτός τόπου και χρόνου. Κυβέρνηση-λέει το βρετανικό περιοδικό-θα σχηματίσει ξανά η ΝΔ. Η «πρόβλεψη» είναι για τα πανηγύρια. Οι άνθρωποι δεν ξέρουν ότι, έτσι όπως είναι το εκλογικό σύστημα στην Ελλάδα, κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα ΔΕΝ γίνεται. Δεν βγαίνουν τα κουκιά. Ακόμη κι αν η ΝΔ, ως δεύτερο κόμμα, συνεργαζόταν με όλα τα άλλα κόμμα (πλην ΚΚΕ, που δεν συνεργάζεται με κανέναν), κυβέρνηση δεν γίνεται.
Παρένθεση: Για το λόγου το αληθές παραθέτω τις έδρες των κομμάτων στις εκλογές του 2012: ΝΔ 129, ΣΥΡΙΖΑ 71, ΠΑΣΟΚ 33, Ανεξάρτητοι Έλληνες 20, Χρυσή Αυγή 18, ΔΗΜΑΡ 17 και ΚΚΕ 12. Αλλάξτε τη σειρά των δυο πρώτων, όπως θέλει ο Ecoomist και θα δείτε ότι το συμπέρασμα, στο οποίο καταλήγει, είναι (επιεικώς) αυθαίρετο.
Τι θα γίνει; Έχουμε καιρό μπροστά μας. Ας μη χαλάσουμε την Κυριακή μας.
Keywords
Τυχαία Θέματα