Mυστική συμφωνία με την Tουρκία

H υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα και η λύση-πακέτο για το Aιγαίο
Η άρση του casus belli της Τουρκίας για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου, η υπό αντίστοιχους όρους αναγνώριση της υφαλοκρηπίδας των ελληνικών νησιών, η αναλογική συνεκμετάλλευση του πετρελαίου του Αιγαίου και η παραπομπή του θέματος του Καστελόριζου σε
ξεχωριστή συζήτηση αποτελούν τους όρους της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για συμφωνία σε μια λύση - πακέτο για το Αιγαίο, που αυτή την ........
περίοδο βρίσκεται στην πιο ευαίσθητη καμπή της.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «DEAL» οι διαπραγματεύσεις, μεταξύ των δύο πλευρών έχουν ωριμάσει σε ανώτατο επίπεδο και σε βαθμό, που θα εκπλήξει τους εκατέρωθεν δύσπιστους. Παραμένουν όμως, σε πλήρη μυστικότητα, κατόπιν προσωπικής δέσμευσης του Γιώργου Παπανδρέου προς τον Ταγίπ Ερντογάν, λόγω των επικείμενων εκλογών στη γείτονα στις 12 Ιουνίου.

Η συμφωνία των δύο ηγετών για επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο έχει σφραγιστεί κατά την τελευταία - και αιφνίδια - συνάντησή τους στο Ερζερούμ τον περασμένο Ιανουάριο, οπότε και συναποφάσισαν: πρώτον, να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις με άκρα μυστικότητα. Δεύτερον, να απόσχουν οι δυο πλευρές από ενέργειες που εν δυνάμει θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν τη θετική ατμόσφαιρα. Τρίτον, να αναβληθεί για μετά τις τουρκικές εκλογές η δεύτερη συνεδρίαση - στην Άγκυρα ή την Κωνσταντινούπολη - του μικτού ελληνοτουρκικού υπουργικού συμβουλίου, που πέρυσι τέτοια εποχή εγκαινίασε μια νέα σελίδα στις επί δεκαετίες δοκιμαζόμενες σχέσεις των δύο χωρών.

Τέταρτον, αμέσως μετά την ανάδειξη νέας (της ίδιας δηλαδή) κυβέρνησης στην Τουρκία, να ξεδιπλωθεί η πρωτοβουλία προς την τελική συμφωνία και αυτή να επικυρωθεί πανηγυρικά πριν το τέλος του χρόνου. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται από διπλωματικές πηγές ότι οφείλεται και η ρητή τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, επί τους παρόντος τουλάχιστον, να μην προχωρήσει στην κήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της χώρας μας στο Αιγαίο.

Μια τοποθέτηση ξεκαθαρίσματος των ελληνικών προθέσεων, που κατά πολλούς προέκυψε εντελώς απροσδόκητα, όχι όμως και για τους ολίγους, που γνωρίζουν τις θεματικές εξελίξεις της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, που διεξάγεται στο παρασκήνιο.

Κλιμακωτή υφαλοκρηπίδα

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Άγκυρα στο πλαίσιο της νέας εθνικής στρατηγικής της χώρας, που περιλαμβάνει την ειρηνική συνύπαρξη Τουρκίας και Ελλάδας με την τάχιστη επίλυση των περισσοτέρων εκκρεμοτήτων, ώστε να διευκολυνθεί η προοπτική της γείτονος προς την Ε.Ε., δήλωσε σε ανώτατο επίπεδο δείγματα των «καλών προθέσεών της», όπως περιγράφτηκαν παραπάνω.

Η κυβέρνηση Ερντογάν εμφανίζεται διατεθειμένη, χάριν της επίτευξης μιας συνολικότερης συμφωνίας, η οποία θα προάγει την οικονομική, ενεργειακή και εμπορική συνεργασία των δύο χωρών με πεδίο την αναλογι
Keywords
Τυχαία Θέματα