31η Οκτωβρίου «Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης»


Στο πρώτο Συνέδριο των Τραπεζιτών το 1924 στο
Μιλάνο, οι αντιπρόσωποι 940 τραπεζών από 29 χώρες,
καθιέρωσαν την 31η Οκτωβρίου σαν Παγκόσμια Ημέρα
Αποταμίευσης (World Savings Day), θέτοντας τις
βάσεις για τη σημερινή κυριαρχία τους στην οικονομία.

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης
Τι είναι το χρήμα;
Το χρήμα είναι οποιοδήποτε αντικείμενο ή εγγραφή χρησιμοποιείται από μια κοινωνία ως μέσο ανταλλαγής
και μονάδα υπολογισμού (εμπορικής αξίας ή αγοραστικής δύναμης). Ετσι ξεκίνησε το χρήμα. Σαν μονάδα υπολογισμού για να διευκολύνει τις συναλλαγές των εμπορευμάτων και όχι για να παράγει το....... ίδιο εμπορευματικές αξίες. Ακόμα κι αν δεχτούμε πως το αποταμιευμένο χρήμα, το κεφάλαιο, δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από αποταμιευμένη, δηλαδή νεκρή εργασία, δεν είναι δυνατόν να παράξει επιπλέον πλούτο απ’ αυτόν που εκφράζει. Ο τόκος για τον Αριστοτέλη, ήταν όχι μόνο παράλογος αλλά και επικίνδυνος. «Δεν μπορεί», έγραφε στα Ηθικά Νικομάχεια «να υπάρξει συναλλαγή δίχως ισότητα, ούτε ισότητα δίχως συμμετρία» (ούτ’ ισότης μη ούσης συμμετρίας). Στα δε «πολιτικά» (Βιβλ.1 1259α), έγραφε «Ο τόκος είναι μισητός διότι το χρήμα εφευρέθηκε με σκοπό να διευκολύνει τις συναλλαγές. Αυτός ο τρόπος να κερδίζεις χρήμα από το χρήμα είναι ενάντια στη φύση». Εβλεπε ήδη από τότε, πως ο τόκος θα δημιουργήσει στρεβλώσεις στην ποσοτική σχέση χρήματος και εμπορευμάτων. Σήμερα, έγινε το ίδιο το χρήμα το κατ’ εξοχήν εμπόρευμα, για να φτάσουμε, όχι σε απλές, αλλά σε παρανοϊκές στρεβλώσεις, όπως π.χ. σε μια παγκόσμια φούσκα, γιατί τα κράτη έθνη, που υποτίθεται πως εκδίδουν το χρήμα, δανείζουν τις τράπεζες με επιτόκιο 0,25%-1% κι αυτές με τη σειρά τους επαναδανείζουν τα κράτη με επιτόκια 3%-8% και εμάς τους ιδιώτες με πολλαπλάσια επιτόκια, υπερχρεώνοντάς μας.

Πως αυγατίζει το χρήμα και μάλιστα χρυσά αυγά;
Σήμερα, ο ορισμός, του τι είναι χρήμα σε μια οικονομία είναι πολύ συγκεκριμένος: Χρήμα είναι το σύνολο των κερμάτων, τραπεζογραμματίων (χαρτονομισμάτων) και καταθέσεων.Συγκεκριμένος και απλός είναι και ο τρόπος αυγατίσματος του χρήματος.
«ο τρόπος με τον οποίο σήμερα οι τράπεζες παράγουν χρήμα, είναι τόσο απλός, που ούτε ένας έξυπνος άνθρωπος δεν μπορεί να το αντιληφθεί, έγραφε πριν μερικές δεκαετίες ο John Kenneth Galbraith. Ο πρώην πρόεδρος του NASDAQ Bernard Madoff, είναι μεταξύ εκείνων των λίγων και επιτήδειων που το γνώριζαν άριστα. Σήμερα είναι στη φυλακή γιατί έφαγε λεφτά εκείνων που δεν έπρεπε(πλουσίων επωνύμων και ισραηλινών ιδρυμάτων). Αν έτρωγε περισσότερα από πολύ περισσότερους απλούς πολίτες, τώρα θα ήταν ελεύθερος και θα εισέπραττε και έξτρα μπόνους. Ο χρηματιστής που τώρα έγινε απατεώνας, δίνει μαθήματα αυγατίσματος των χρημάτων. Η εικόνα που έχουν οι πολλοί, πως δηλαδή τα κρατικά νομισματοκοπεία «κόβουν το χρήμα», είναι εν μέρει αληθές. Το μεγαλύτερο μέρος του χρήματος, που κυκλοφορεί στην αγορά, δεν προέρχεται πλέον από τα κρατικά νομισματοκοπεία, αλλά παράγεται από τις τράπεζες.
Keywords
Τυχαία Θέματα