2,4 εκ. ευρώ απο το ταμείο του Δήμου για τον εορτασμό του 2012!

«Η απελευθέρωση της πόλης αφορά εμάς. Κανέναν άλλον δεν ενδιαφέρει το ότι απελευθερώθηκε η πόλη μας. Η Θεσσαλονίκη είναι παντελώς άγνωστη. Πρέπει να έχουμε ένα γρήγορο και...

σφιχτό αποτέλεσμα, με εκδηλώσεις που θα μείνουν ως παρακαταθήκη στην πόλη». Με αυτά τα λόγια, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, έδωσε το στίγμα του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης,
το 2012. Το σήμα του εορτασμού θα δοθεί το βράδυ της 1ης Ιανουαρίου του 2012, στον Πύργο του Τριγωνίου, οπότε και ο κ. Μπουτάρης θα ανάψει μία μεγάλη φωτιά, η οποία θα μείνει αναμμένη και θα στέλνει στους ξένους το μήνυμα ότι «εμείς εδώ θέλουμε να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός».
Ο κ. Μπουτάρης παρουσίασε στους δημοσιογράφους τον Σταύρο Ανδρεάδη, πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των εκδηλώσεων του 2012 και μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια για αυτόν. Σημείωσε μάλιστα ότι ένας από τους λόγους για την καθυστέρηση της ανακοίνωσης της πολιτικής για τον μεγάλο εορτασμό ήταν η εύρεση του σχήματος που θα διοργάνωνε τις εκδηλώσεις.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο εκτελεστικός αντιπρόσωπος της «Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης» -η οποία μετονομάστηκε σε «Θεσσαλονίκη 2012»- Σταύρος Ανδρεάδης. «Δεν έχω εμπειρία σε πρωτοβουλίες που ξεκινούν από δημόσιες ή δημοτικές αρχές. Είχα μία επιφύλαξη. Σκέφτηκα ότι ο καθένας από μας κάποια στιγμή πρέπει να δίνει στην πόλη όπου γεννήθηκε. Θα προσπαθήσω να προσφέρω στο βαθμό που μπορώ. Έχει διαμορφωθεί μία ομάδα ανθρώπων, τους οποίους θεωρώ πολύ ικανούς, και ασπάζονται αυτή τη σκέψη» σημείωσε.

Δίνοντας το στίγμα των εκδηλώσεων, ο κ. Ανδρεάδης τόνισε ότι από τη μια «θα πρέπει να τιμήσουμε την ιστορική διάσταση της επετείου και από την άλλη να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για να γίνει γνωστή η πόλη». Ο κ. Ανδρεάδης παρουσίασε τους άξονες του σχεδιασμού, σημειώνοντας: «Το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε είναι όλο το κοινό της πόλης. Στόχος είναι να γίνει μια γιορτή που θα δοθούν ευκαιρίες στον καθένα να συμμετάσχει. Θα καλέσουμε τους ανθρώπους της πόλης και ιδιαίτερα τους νέους να συνδιαμορφώσουν τις εκδηλώσεις για την επέτειο. Το δεύτερο κοινό είναι το διεθνές. Πρέπει να κάνουμε γνωστή την πόλη και να δείξουμε τις χάρες της. Θα προσπαθήσουμε να παρακινήσουμε τους επισκέπτες της Χαλκιδικής να έρθουν στη Θεσσαλονίκη. Θα δημιουργηθούν οργανωμένα προγράμματα επίσκεψης της Θεσσαλονίκης για τους τουρίστες της Χαλκιδικής τα οποία θα τονώσουν την επιχειρηματικότητά της. Το μήνυμα που στέλνουμε είναι «Γιορτάζουμε, συμμετέχουμε, κοιτάμε μπροστά».

Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν:

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο τον Οκτώβριο. Επιστήμονες θα συζητήσουν για όσα έγιναν στα χρόνια που πέρασαν από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης μέχρι και σήμερα. Μέλη της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου είναι οι διακεκριμένοι επιστήμονες Σβολόπουλος, Γούναρης, Στεφανίδης και Λιβάνης.
Στην 1η προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, στην αποθήκη Γ’, θα φιλοξενηθεί μία έκθεση για την ιστορία της
Keywords
Τυχαία Θέματα