10+1 λόγοι για να αλλάξει το Πασοκ πριν από τις εκλογές, από 6 βουλευτές του

Ένα κείμενο - παρέμβαση 10 +1 σημείων «για το ΠαΣοΚ των νέων προκλήσεων και των νέων ιδεών», όπως το τιτλοφορούν, δημοσίευσαν έξι βουλευτές από τη νεότερη γενιά του κόμματος. Πρόκειται για τους Κώστα Καρτάλη, Παναγιώτη Ρήγα, Σοφία Γιαννακά, Νάντια Γιαννακοπούλου, Δημήτρη Καρύδη και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Οι βουλευτές αυτοί προέρχονται από διάφορες τάσεις στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ.

Το κείμενο αυτό στην ουσία αποτελεί πρόσκληση
για διάλογο και μάλιστα άμεσα καθώς όπως επισημαίνουν η συζήτηση για τη φυσιογνωμία του κόμματος και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει δεν μπορεί να μετατεθεί για το μέλλον. «Η δημοκρατία χρειάζεται ισχυρά κόμματα σε περιόδους κρίσης», επισημαίνουν.
Οι έξι βουλευτές αποφεύγουν να θίξουν ζητήματα διαδικασιών, προειδοποιούν όμως ότι αν το ΠαΣοΚ πάει στις εκλογές «ως άδειο......... κέλυφος ή ως σύνολο τακτικών χειρισμών, η κοινωνία έχει προδιαγράψει την τύχη του».

Υποστηρίζουν ότι πρέπει άμεσα, πριν τις εθνικές εκλογές, να ξεκινήσει μία συντεταγμένη και καταστατικά κατοχυρωμένη προσπάθεια ανασυγκρότησης του, σε ιδέες και σε πρόσωπα. Να γίνει μια ειλικρινής αποτίμηση της πορείας του και να επαναπροσδιοριστεί η ταυτότητα του.

Ασκούν κριτική στον τρόπο που λειτουργεί το αρχηγικό κόμμα και θεωρούν ότι πρέπει να ξεπεραστεί η αυστηρή κομματική επετηρίδα και να δοθεί χώρος στη νέα γενιά καθώς και ότι οι ανατροπές δεν προχωρούν μέσα από ανέξοδους τακτικισμούς.

Ζητούν επίσης, να μην διασαλευτεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός του ΠαΣοΚ και να μορφοποιηθεί ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας στο βάθος δεκαετίας ώστε να τεθεί σε νέα ειλικρινή βάση η σχέση του κόμματος με την κοινωνία, σε μια προοδευτική κεντροαριστερή κατεύθυνση.

Ολόκληρο το άρθρο έχει ως εξής:

1.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα προοδευτικό αλλά και πολυσυλλεκτικό. Όμως τα δύο τελευταία χρόνια υπέπεσε σε ένα διπλό λάθος: προσάρμοσε το πολιτικό του πρόγραμμα στο μνημόνιο (αντί δηλαδή για το αντίθετο) και εγκλώβισε ασφυκτικά το κόμμα στην κυβερνητική πολιτική. Το διπλό αυτό λάθος προκάλεσε σοβαρό ρήγμα στις σχέσεις του με τους πολίτες και αλλοίωσε τη φυσιογνωμία του. Η απόκλισή του από την κοινωνία πήρε τα χαρακτηριστικά μίας κατολίσθησης που συνεχίζεται.

2.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ αν θέλει να μείνει κόμμα κυβερνητικής ευθύνης, πρέπει να αλλάξει πραγματικά. Αν πάει στις εκλογές ως άδειο κέλυφος ή ως σύνολο τακτικών χειρισμών, η κοινωνία έχει προδιαγράψει την τύχη του. Υποστηρίζουμε ότι πρέπει άμεσα, και προφανώς πριν τις εθνικές εκλογές, να ξεκινήσει μία συντεταγμένη και καταστατικά κατοχυρωμένη προσπάθεια ανασυγκρότησης του. Σε ιδέες και σε πρόσωπα. Αν όλα γίνουν θεσμικά και συντεταγμένα, δεν κινδυνεύει η συμφωνία στήριξης και το PSI, ούτε η πορεία της Κυβέρνησης για την επιτυχία της οποίας έχουμε άλλωστε δεσμευθεί. Δεν κινδυνεύει ούτε η ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

3.
ΣE ΑΥΤΗ την προσπάθεια ανασυγκρότησης, το ΠΑΣΟΚ οφείλει, πρωτίστως, να κάνει μία ειλικρινή αποτίμηση της πορεί
Keywords
Τυχαία Θέματα