Ξεχασμένο πρωτότυπο: Αudi Quartz Coupe by Pininfarina

23:21 4/8/2016 - Πηγή: AutoBlog

Όχι, δε θα μιλήσουμε για ρολόγια σήμερα, αν και κάλλιστα θα μπορούσαμε, όπως θα θυμάσαι. Αυτό που βλέπεις στη φωτογραφία είναι ένα Ur-Quattro, εμφανώς μεταποιημένο και κοντύτερο, και είναι έργο του μεγάλου σχεδιαστή, Sergio Pininfarina. Αφορμή για τη “γέννηση” του συγκεκριμένου πρωτότυπου ήταν τα γενέθλια ενός περιοδικού! Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και πάμε 36 χρόνια πίσω.

Το 1980, το ελβετικό περιοδικό αυτοκινήτου Automobile Revue γιόρταζε τα 75α γενέθλια του κι ο Pininfarina, που είχε πολύ καλές σχέσεις με τους εκδότες του, σκέφτηκε

ότι θα ήταν μια καλή ιδέα να κάνει δώρο στο περιοδικό ένα πλήρως λειτουργικό πρωτότυπο. Κι ω τι σύμπτωσις, στη Διεθνή Έκθεση της Γενεύης έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του ένας θρύλος της αυτοκίνησης, το Audi Ur-Quattro. O Pinifarina είδε την προοπτική να βασιστεί το μελλοντικό πρωτότυπο στο μοντέλο της Audi, η εταιρεία από το Ingolstadt συναίνεσε, και δώρισε το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς στον Ιταλό ένα Ur-Quattro, χωρίς όμως το αμάξωμά του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εποχής, η Audi επέβλεπε διακριτικά το project και ο Pinifarina σχεδίασε το νέο αμάξωμα του πρωτότυπου, χρησιμοποιώντας αλουμίνιο και kevlar. Παρά το γεγονός ότι το Quartz Coupe ήταν κοντύτερο κατά 30 εκατοστά από το Ur-Quattro και ελαφρύτερο κατά 90 κιλά, το πρωτότυπο δεν υστερούσε σε χώρους, ενώ, σημείο αναφοράς ήταν οι εισαγωγές του αέρα στο μπροστινό μέρος, καθώς ήταν αρκετά μικρότερες από το standard μοντέλο, αλλά με το κενό ανάμεσα στο πάνω και το κάτω μέρος του αμαξώματος να παρέχει επαρκή ψύξη για τον κινητήρα.

Το ταμπλό ήταν αναδιαμορφωμένο και το εσωτερικό αρκετά μοντέρνο για την εποχή του. Σε δοκιμές που πραγματοποίησε το ελβετικό περιοδικό το 1986, το Quartz Coupe σημείωσε τελική ταχύτητα 217 χ.α.ω και τα πρώτα 100χλμ/ώρα από στάση τα πέτυχε σε 7,1”. Το 1981, παρουσιάστηκε με κάθε επισημότητα στην Διεθνή Έκθεση της Γενεύης, εκεί, δηλαδή, που όλα άρχισαν για αυτό, και η Audi, λίγα χρόνια μετά, το αγόρασε και έκτοτε εκτίθεται στο μουσείο της στο Ingolstadt.

[See image gallery at www.autoblog.gr]

Keywords
Τυχαία Θέματα