Το νέο Mitsubishi Eclipse Cross ήρθε Ελλάδα [Τιμές]

21:47 3/3/2018 - Πηγή: AutoBlog

Τρεις περίπου μήνες μετά την πρώτη επαφή με το Mitsubishi Eclipse Cross στα περίχωρα της Βαρκελώνης, η ελληνική εισαγωγική εταιρία το έφερε στην χώρα μας, με την εμπορική του πορεία να ξεκινά άμεσα.

Το όνομα

Όπως ξέρεις, η ιαπωνική εταιρία επαναπροσδιορίζεται και προσπαθεί να αναγεννηθεί από τις στάχτες της και η νέα στρατηγική που θα ακολουθήσει γίνεται αντιληπτή και από το όνομα που επιλέχθηκε. Αυτό “παντρεύει” το συναίσθημα με τα καλύτερα στοιχεία των δύο κόσμων της ιαπωνικής εταιρίας.

Έτσι, το Eclipse κάνει αναφορά στο αγαπημένο σπορ μοντέλο της, και το Cross να αποτελεί μία πρόσκληση για υπέρβαση των ορίων, ένα στοιχείο του DNA των SUV.

Το αυτοκίνητο

Το νέο Eclipse Cross αποτελεί το τελευταίο μοντέλο της προ-Renault/Nissan εποχής, καθώς η ανάπτυξη του ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια. Ταυτόχρονα, όμως, είναι το πρώτο εντελώς νέο μοντέλο της Mitsubishi εδώ και πολλά χρόνια. Με αυτό η Ιαπωνική εταιρία σταδιακά θα επαναπροσδιορίσει το ρόλο και τη θέση της ως -σχεδόν- γνήσιου “παίκτη” SUV μοντέλων. Υπό αυτή την έννοια, το Eclipse Cross τοποθετείται ανάμεσα στα ASX και Outlander, και αν δεν βρίσκεις πολύ μεγάλο το κενό, σε προτρέπω να περιμένεις τις επόμενες γενιές των μοντέλων, όπου το πρώτο θα μικρύνει και το δεύτερο θα μεγαλώσει, ώστε να μην υπάρχει “κανιβαλισμός” πωλήσεων.

Εσωτερικό

Η καμπίνα του αυτοκινήτου είναι σαφέστατα βελτιωμένη σε σχέση με προηγούμενα μοντέλα της Mitsubishi, και σχεδιαστικά θυμίζει λίγο Lexus, πόσο μάλλον το touchpad στην βάση της κονσόλας -και ανάμεσα στα καθίσματα- που πρέπει να είναι από τον ίδιο προμηθευτή. Η εταιρία έχει αποφασίσει να βελτιώσει σημαντικά το επίπεδο αντιληπτής ποιότητας όλων των μελλοντικών μοντέλων, και στο Eclipse Cross η επιλογή υλικών είναι πολύ καλής ποιότητας, με την πλειοψηφία του πλαστικού στο ταμπλό να είναι μαλακό στην αφή, ενώ τα κενά των πάνελ των θυρών είναι μικρά.

Η μουντάδα του μαύρου χρώματος “σπάει” με τις ασημί λεπτομέρειες χαμηλά του ταμπλό, στην κεντρική κονσόλα, στα υποβραχιόνια των εμπρός θυρών, στους αεραγωγούς κλπ. Υπάρχουν carbon και piano black φινιρίσματα στο ταμπλό, στο τιμόνι, στην κεντρική κονσόλα και στις επενδύσεις θυρών, ενώ όπου υπάρχει δέρμα αυτό φέρει πορτοκαλί ραφές.

O χώρος για τα γόνατα και ο “αέρας” για το κεφάλι των πίσω είναι ικανοποιητικός, με τα καθίσματα να είναι πολύ ευρύχωρα. Μετακινούνται εμπρός/πίσω κατά 20 εκατοστά, με την κλίση της πλάτης τους να ρυθμίζεται από 16 έως 32 μοίρες, ενώ αντίστοιχα αυξομειώνεται ο χώρος αποσκευών, που κυμαίνεται από τα 341 μέχρι τα 448 λίτρα.

Κινητήρας

Και ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι μελλοντικά θα προστεθεί και ένας πετρελαιοκινητήρας 2,2-λίτρων, κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Έτσι, για το Eclipse Cross, η Mitsubishi τοποθετεί μόνο έναν βενζινοκινητήρα.

Αυτός είναι έναν ολοκαίνουργος, τετρακύλινδρος 1.500άρη turbo κινητήρας, με την Mitsubishi να δηλώνει ότι κύρια προτεραιότητα της είναι η αξιοπιστία. Έχει αθόρυβη και ομαλή λειτουργία, διαθέτει το σύστημα MIVEC (χρονισμό βαλβίδων εισαγωγής/εξαγωγής), σύστημα άμεσου ψεκασμού, ηλεκτρική wastegate και κοίλες βαλβίδες με πλήρωση νατρίου (sodium), παρόμοιες με αυτές του Lancer Evolution Final Edition.

Η απόδοση του να φτάνει τα 163 άλογα στις 5.500 σ.α.λ., και η ροπή του τα 250 Nm, στις 1.800 σ.α.λ. η οποία διατηρείται επίπεδη μέχρι τις 4.500 σ.α.λ.. Η συμπαγής αλουμινένια μονάδα έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την εξοικονόμηση βάρους, με την πολλαπλή εξαγωγής να είναι ενσωματωμένη στην κυλινδροκεφαλή, και την πολλαπλή εισαγωγής να είναι κατασκευασμένη από ρητίνη, όντας 20% ελαφρύτερη από ένα αντίστοιχο αλουμινένιο εξάρτημα, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει 50% μείωση της θερμοκρασίας του αέρα.

Μετάδοση

Η κίνηση μεταφέρεται στους εμπρός ή σε όλους τους τροχούς, μέσω ενός 6-τάχυτου χειροκίνητου κιβωτίου. Στην χώρα μας προσφέρεται αποκλειστικά η δικίνητη έκδοση. Υπάρχει, όμως και ένα αυτόματο συνεχούς μεταβαλλόμενων σχέσεων (CVT), με 8 “προ-ρυθμισμένες” σχέσεις, το οποίο συνδυάζεται αποκλειστικά με την τετρακίνητη έκδοση. Το CVT κιβώτιο διαθέτει ενσωματωμένο Sport πρόγραμμα για μηχανικές αλλαγές, μέσω τον αλουμινένιων paddles στο τιμόνι. Αυτό προσφέρει πυκνή κλιμάκωση σε μεγάλο εύρος και εκμεταλλεύεται εξαιρετικά όλη τη δυναμική του κινητήρα.

Τετρακίνηση

Το σύστημα S-AWC, στην έκδοσή του για το Eclipse Cross, ενσωματώνει σύστημα Active Yaw Control (AYC) που ενεργοποιείται με το πάτημα του πεντάλ των φρένων. Χάρη σ’ αυτή τη λειτουργία, το S-AWC υπολογίζει με ακρίβεια τις εντολές σου και τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου, με βάση τις πληροφορίες που λαμβάνει από διάφορους αισθητήρες, όπως της περιστροφής του τιμονιού, της γωνιακής ταχύτητας εκτροπής (yaw rate), της ροπής του κινητήρα της, της ισχύος πέδησης και της ταχύτητας των τροχών. Έτσι, με βάση τις εντολές του συστήματος ελέγχου του Yaw Control, τα διάφορα συστήματα υποβοηθούν το αυτοκίνητο να ανταποκριθεί πιστά στις ορέξεις σου.

Ακόμα, το σύστημα S-AWC βελτιώνει την ιδανική γραμμή μέσα στις στροφές, τη σταθερότητα του αυτοκινήτου στην ευθεία ή στην αλλαγή λωρίδας και σε οδοστρώματα με χαμηλό συντελεστή τριβής. Η στάνταρ κατονομή ροπής εμπρός/πίσω είναι 80/20%, και μπορεί να ρυθμίζεται άμεσα και συνεχώς σε μάξιμουμ 55/45% στο Auto mode.

To S-AWC του Eclipse Cross διαθέτει τρία προγράμματα οδήγησης, το Auto, το Snow και το Gravel, τα οποία επιλέγονται μέσω επιλογέα στην κεντρική κονσόλα. Το πρώτο, σε κανονικές συνθήκες οδήγησης, το σύστημα ενεργεί για να διαχειριστεί την παροχή της ροπής με γνώμονα τη βέλτιστη οικονομία καυσίμου. Εφόσον ανιχνεύσει οδόστρωμα χαμηλής πρόσφυσης ή παρόμοιες συνθήκες, αυτόματα κατανέμει περισσότερη ροπή στους πίσω τροχούς για καλύτερη σταθερότητα. Το Snow mode είναι ιδανικό για χιονισμένες και άλλες ολισθηρές επιφάνειες, ενώ το Gravel mode εξασφαλίζει κορυφαία απόδοση του συστήματος 4WD σε δύσκολα εδάφη, κακούς δρόμους ή σε περίπτωση που χρειαστεί να ξεκολλήσει το αυτοκίνητο από λάσπη ή χιόνι.

Αν και οι εμπρός τροχοί μεταφέρουν συνήθως περισσότερη ισχύ, η κατανομή ροπής του S-AWC του Eclipse Cross μπορεί σημαντικά και αυτόματα να μεταβάλλεται ανάλογα με τις οδηγικές συνθήκες, ενώ στα προγράμματα Snow και Gravel οι πίσω τροχοί μπορούν να μεταφέρουν περισσότερη ισχύ από τους εμπρός, όπως φαίνεται:

Κατανομή Ροπής Εμπρός/ΠίσωAutoΑπό 80/20% έως 55/45%SnowΑπό 80/20% έως 45/55%GravelΑπό 70/30% έως 40/60%Επιδόσεις

Για τα 0-100 χλμ/ώρα το χειροκίνητο δικίνητο μοντέλο χρειάζεται 10,3 δευτ., η τελική ταχύτητα ανέρχεται στα 205 χλμ/ώρα, με την μικτή κατανάλωση να ανακοινώνεται στα 6,6 λίτρα/100 χλμ., ενώ οι εκπομπές CO2 στα 151 γρ/χλμ. Το αυτόματο τετρακίνητο μοντέλο χρειάζεται 9,8 δευτ., η τελική ταχύτητα φτάνει στα 200 χλμ/ώρα, με την μικτή κατανάλωση να ανακοινώνεται στα 7 λίτρα/100 χλμ., ενώ οι εκπομπές CO2 στα 159 γρ/χλμ.

Διάβασε επίσης: Δοκιμάζουμε το Mitsubishi Eclipse Cross στη Βαρκελώνη

Τιμή

Το νέο Mitsubishi Eclipse Cross είναι διαθέσιμο στην χώρα μας σε τρία επίπεδα εξοπλισμού: το Inform, το Invite Plus, και το Intense Plus. Τα δύο πρώτα αφορούν μόνο την δικίνητη έκδοση, ενώ το τρίτο αποκλειστικά την τετρακίνητη. Η τιμή της πρώτης ξεκινάει από τα €24.900, της Invite Plus από τα €27.500, ενώ η τετρακίνητη Intense Plus από τα €35.900. H χρέωση του μεταλλικού χρώματος είναι στα €650, ενώ του Diamond Red των φωτογραφιών στα €800. Αναλυτικά όλα τα στοιχεία εξοπλισμού κάθε έκδοσης μπορείς να τα δεις εδώ.

Video

<span style=”display: inline-block; width: 0px; overflow: hidden; line-height: 0;” data-mce-type=”bookmark” class=”mce_SELRES_start”></span>

Φωτογραφίες [See image gallery at www.autoblog.gr]
Keywords
Τυχαία Θέματα